- pt lut 04, 2022 2:16 pm
Cześć wszystkim, poniższe punkty:
Współwłaścicielami mieszkania są mój brat i ja.
Grundschuld 1: Posiadamy akt Grundschuldbrief + zgodę banku na skasowanie
Grundschuld 2: Dziadek wpisał zastaw (nieżyjący - odziedziczony po babci - przeze mnie i brata)
Mieszkanie nadal jest zarejestrowane na zmarłego ojca, ale jednoznacznymi spadkobiercami po 50% jesteśmy ja i mój brat (dziadek zmarł, babcia później zmarła, następnie syn (nasz ojciec))
Grundschuld 1: mogę również po śmierci skasować za zgodą (bez problemu)
Grundschuld 2: mogę, za zgodą babci, która z kolei miała upoważnienie od męża (dziadka), potwierdzić (brak roszczeń, więc chcę to usunąć)
Do tego potrzebuję aktu Grundschuldbrief (już nieistniejącego) lub zgody na skasowanie Grundschuld 2. kredytu od ojca (dziadka) dla syna (naszego ojca) nigdy nie było, wpis nastąpił, ponieważ ojciec nie potrafił gospodarować pieniędzmi.
Czy muszę specjalnie jechać do notariusza w Heilbronn, czy mogę to załatwić u każdego notariusza w Badenii-Wirtembergii?
Dzięki licznym pełnomocnictwom notarialnym po śmierci mogę reprezentować zmarłego dziadka, zmarłą babcię, matkę i także ojca we wszystkich sprawach.
Nasza matka była ubezpieczona finansowo do śmierci, dlatego zrezygnowała z dziedziczenia. Wszystko poniżej kwot wolnych od podatku spadkowego lub darowizn.
Tło: Mój brat i ja być może chcemy sprzedać mieszkanie za kilka lat, wtedy stanęlibyśmy przed problemem Grundschuld!
Mieszkanie jest wynajmowane. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Miłego weekendu. Pozdrawiam, Martin