Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kiedy wypowiedzieć umowę na podstawie § 489 BGB?

Napisany przez random9493
Cześć,
Mogę zgodnie z BGB 489 ABS 2, 1 (10 lat 6 miesięcy) anulować moje obecne pożyczki na 01.05.2024. Pełna spłata nastąpiła 30.04.2014
Czy mogę teraz wysłać list z wypowiedzeniem do banku, czy powinienem poczekać do maja 2024?
Pytam, ponieważ mam zawartą umowę na przyszłą pożyczkę, ale jej jeszcze nie anulowałem. Gdzieś przeczytałem, że bank nie musi obecnie rozpatrywać wypowiedzenia i uważa je za bezzasadne, ponieważ nie minęło jeszcze 10 lat.
Jeśli teraz zaakceptuję umowę na przyszłą pożyczkę, to będę związany umową. Jak postąpić w takiej sytuacji? Jakie są ryzyka związane z BGB 489?
Dziękuję za pomoc

Napisany przez 6Bankkaufmann
@random9493 Możesz złożyć wypowiedzenie z sześciomiesięcznym okresem wypowiedzenia do dnia 30.10.2024.
Tutaj bank musi także rozpatrzyć Twoje wypowiedzenie na podstawie BGB 489 i nie może go zignorować.
Jeśli bank nie reaguje, napisz do zarządu, a w ostateczności skontaktuj się z Bafin. Zazwyczaj jednak bank rozpatrzy Twoje wypowiedzenie.
Jakie jest ryzyko w przypadku BGB 489? Dlatego jest ten paragraf.
Możesz teraz zaakceptować transakcję forwardową lub poczekać na potwierdzenie wypowiedzenia ze strony banku.

Napisany przez Schumi18
Wkładam swoje trzy grosze, ponieważ stoi przede mną to samo.
Jaka jest właściwa formułka?
Czyli, aby pozostać przy powyższych liczbach: Zwolniam się z pracy z końcem kwietnia 2024 r. zgodnie z BGB 489?

Co do kolejności...najpierw zwolnić się, potem podpisać zobowiązanie Forward, czy na odwrót?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zatem wypowiadasz umowę na dzień 30.04.2024 z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia, który kończy się 30.10.2024. W tym czasie powinno zostać udzielone pożyczki pod zastaw. Ale jeśli teraz masz podpisaną umowę dotyczącą pożyczki pod zastaw, możesz ją teraz podpisać. Ponieważ zgodnie z przepisami BGB 489, mają Państwo prawo do wypowiedzenia z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie muszą Państwo najpierw wypowiadać umowy. Mogą to jednak zrobić, a bank musi w przyszłości potwierdzić wypowiedzenie.

Napisany przez bruno68
Cześć random949,

Co właściwie piszesz? Piszecie tutaj [QUOTE]ich könnte mein aktuelles Darlehen zum 01.05.2024 nach BGB 489 ABS 2, 1 (10 Jahre 6 Monate) kündigen. Die Vollauszahlung war am 30.04.2014

Co chcesz osiągnąć, zwracając umowę? To dla Ciebie nie ma racji bytu! Ponieważ umowa wygasa po 120 miesiącach, a nie po 126 miesiącach!

W skrajnym przypadku mogą być brane pod uwagę finansowania kredytów, które zostały zawarte na okres dłuższy niż 10 lat i których termin wygaśnięcia po 2025 roku, które mogą być wypowiedziane zgodnie z § 489 BGB.

Twoja umowa wygasa w dniu 01.05.2024, dlatego też pozostały dług staje się wymagalny w dniu 01.05.2024, w przeciwnym razie znajdują się Państwo w zwłoce bez wyjątku!

Oczywiście możliwym byłoby zawarcie umowy Forwarddarlehn na dzień 01.05.2024, ale problemem tutaj jest rozwój stóp procentowych, wynoszący około 25-26 miesięcy od 0,01 do 0,04%, co może oznaczać wzrost o 0,25 do 1,00% r/r!

Oczywiście jest to głupie, że przegapiliście fazę obniżonych stóp procentowych, ale tak właśnie jest w Państwa przypadku!

Jeśli chcesz mieć pewność co do stóp procentowych, będziesz musiał zastanowić się nad alternatywami, ale to nie wystarczy tylko wiedza amatora czy doradcy bankowego!

bruno68

Napisany przez sebkoch
pisze:
Cześć,
Mogę wypowiedzieć moją obecną pożyczkę zgodnie z § 489 ABS 2, 1 BGB (10 lat 6 miesięcy) od 01.05.2024 roku. Pełna wypłata miała miejsce 30.04.2014 roku.
Czy mogę teraz wysłać pismo wypowiedzenia do banku, czy muszę czekać do maja 2024 roku?
Pytam, ponieważ mam umowę o Forward-Darlehen, ale jeszcze jej nie wypowiedziałem. Gdzieś czytałem, że bank nie musi teraz obsługiwać wypowiedzenia i uważa je za ""nieaktualne"", ponieważ nie minęło jeszcze 10 lat.
Jeśli zaakceptuję umowę Forward teraz, będę zobowiązany do umowy. Jak postąpić w takiej sytuacji? Jakie ryzyka niesie za sobą § 489 BGB?
Dzięki za pomoc.

Prawdopodobnie z prawnego punktu widzenia kündigung można złożyć dopiero 10 lat po pełnej wypłacie (oczywiście zakładając okres związania oprocentowania dłuższy niż 10 lat), jednak z mojego doświadczenia praktycznego wynika, że można złożyć wypowiedzenie już teraz, a bank potwierdzi jego skuteczność 10 lat i 6 miesięcy po pełnej wypłacie. Ma to sens, zwłaszcza że dokładny moment pełnej wypłaty (szczególnie przy wypłacie w ratach) czasami nie jest dokładnie znany.

@bruno: Twoja wypowiedź jest znowu zupełnie bez sensu i merytorycznie błędna; jaki cel właściwie chcesz osiągnąć tutaj?

Napisany przez random9493
Dziękuję za opinię. Wypowiedzenie zgodnie z BGB wysłałem już. Zobaczymy, czy bank je przetworzy. Jeśli nie, to dopiero w 2024 roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata