Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo doktoratu

Napisany przez rene1899
Cześć wszystkim,

moja żona i ja z powodu widoku działki trochę wcześniej niż planowano przystąpiliśmy do decyzji o finansowaniu budowy. Ponieważ jestem na końcu swojej promocji, planowałem rozpocząć budowę domu dopiero po jej zakończeniu.

Moje pytanie do was brzmi, jak oceniacie szanse na uzyskanie finansowania budowy?

Moja żona jest nauczycielką w stanie spoczynku, a ja mam umowę o pracę na czas określony w służbie publicznej do 2024 roku. Razem zarabiamy 5000 euro netto. Nasz planowany cel będzie kosztował około 500 000 euro z kosztami dodatkowymi, a my posiadamy 70 000 euro własnych środków.

Pozdrowienia

René

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Rene1899 i witaj tu na forum.
Ogólnie rzecz biorąc, Twoje dane wyglądają całkiem nieźle.
Jak podzielone są Wasze dochody? Zarobki Twojej żony i Twoje?
Jak są rozłożone koszty budowy domu?
Twoje własne środki są w porządku, a jeśli masz już odpowiednią działkę w zasięgu wzroku, możesz teraz zacząć budowę domu przed ukończeniem promocji

Napisany przez rene1899
Cześć Panie Hillermann,

dziękuję za szybką i informacyjną odpowiedź! Przyczyniam się 44% do całkowitego dochodu. Kupimy działkę i Dom z jednego źródła i nie mogę jeszcze powiedzieć ostatecznego podziału. Cena domu będzie jednak trochę wyższa, około 60%.

Czy miałby Pan jeszcze 1-2 wskazówki, na co powinniśmy zwrócić uwagę w naszej sytuacji? Jednym z aspektów dla nas jest to, że zakup działki i uzyskanie zgody na budowę będą miały miejsce znacznie przed faktyczną budową domu (1-1.5 roku). Czy ma Pan na to może jakiś pomysł? W tym czasie (bez finansowania i podwójnego obciążenia) możemy oszczędzać miesięcznie 2 000 euro.

Pozdrowienia i jeszcze raz dzięki!

René

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata