Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Galenika

Napisany przez ManfredBali
Odkąd mam Galenicę na swojej liście obserwowanych od 15.10., jej wartość spadła o 12,5%. Wiadomości są rzadkie i przestarzałe: 30.11. Galenica łączy centra dystrybucyjne - zwolnienie 95 osób (łącznie) 30.11. Galenica buduje centrum logistyczne - oczekiwany niższy zysk netto w 2005 r. - redukcja miejsc pracy 3.6 Dywidenda gotówkowa 11.51 Zysk na akcję 20.07 R/E (price-to-earnings ratio) 12.34% od początku roku 191.5 Najniższa wartość w ciągu roku 268.25 Najwyższa wartość w ciągu roku (12.09.2005) Aktualnie 230.3 Ogólnie zainteresowałoby mnie dodanie kilku akcji do swojego koszyka. Obroty wydają mi się jednak bardzo niskie. Czy warto zapomnieć o tym tytule?

Napisany przez beta
Cześć Manfred https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/galenica.asp Nie znam tego,-> żadnych wskazówek 8)

Napisany przez richard100
Cześć Manfred Nie śledziłem tytułu. Obejrzałem tytuł. Osobiście nie kupiłbym go, patrząc na wykres z ostatnich 5 lat, jest dość drogi.. Dywidenda też skromna. Wskaźnik KGV również za wysoki. Płynność niewielka. Galenica AG Numer wartości: Nein 1553646 ; Symbol(y) telekursu: GALN Ocena FuW (WIR T): A- A- A- Ocena/zysk (na dzień 21.12.2005) Wskaźniki (w Fr.) (w mln Fr.) Nie Nie Kurs w Fr. 230.7 Zysk 2004 11.9 77.4 KGV 2005 20.6 Zysk 2005 11.2 72.8 KGV 2006 18.3 Zysk 2006 12.6 81.9 Stosunek kursu do wartości księgowej 2004 4.4 Dywidenda 2004 3.9 25.4 Stopa dywidendy w % 1.7 Dywidenda 2005 4.2 27.3 Wartość rynkowa (w mln Fr.) 1´499.6 Sprzedaż 2004 2921.0 1 Szacunek FuW Pozdrowienia rich

Napisany przez Simona
@Manfred Oglądam GALN od 2000 roku. Wtedy je wymieniałem, przed podziałem Ostatnio żałowałem, że ich nie mam; ale wtedy kosztowały 260 zł. Wykres wygląda interesująco, chociaż GALN nie należały dotąd do najszybszych, jednak prezentowały trwały wzrost. Spadek powyżej 260 zł. Wyniki za rok 2005 zostaną przedstawione 11 kwietnia. Ja osobiście nie szybowałbym teraz. Najpierw zobaczymy, jak się to potoczy. (Moje zdanie). Informacje są skąpe, brakuje nowości.- Pozdrowienia, Simona

Napisany przez 2cybercrash
Faktycznie bardzo solidna inwestycja, dobrze zarządzana i zoptymalizowana pod kątem marży. Spółka obniżyła prognozy o około 10%. Rynek jest konkurencyjny, co wpływa na marże. Wykres wyglądał niebezpiecznie od jakiegoś czasu. Wskaźnik PE również nie jest zbyt atrakcyjny. Zamierzam dokonać zakupu przy wskaźniku PE poniżej 15 lub kursie blisko 200 lub poniżej, ale może okazać się, że nie będzie to takie tanie? Na pewno nie jest to rakietowy wzrost kursu, bardzo powolny i często ekstremalnie nudny w słabym otoczeniu rynkowym. Dużą zaletą jest to, że wszystko jest w CHF i można to łatwo zrealizować.

Napisany przez kandinski
Galenica będzie wyposażać apteki w sprzęt komputerowy i oprogramowanie, co dodatkowo pozwoli jej zdobyć nowy rynek; w tym celu ściągnęli prawie wszystkich liderów branży... O ile się orientuję, mają jeszcze problemy z oprogramowaniem, ale jeśli uda im się je rozwiązać, Galenica będzie mogła dodatkowo wykorzystać swoje zasoby. Potencjał? Myślę, że nie należy go lekceważyć...

Aktualne liczby za 2005 rok są nieznacznie powyżej prognoz, z wynikiem operacyjnym w wysokości 82,5 mln. Przy 6,5 mln akcji oznacza to wartość 12,6 CHF na akcję, co daje wskaźnik P/E = 20/21. Planowane są dalsze inwestycje. Byłoby lepiej, gdyby ceny zakupu były nieco niższe, ponieważ wycena jest już na dość wysokim poziomie, prawda?

Nowe wyniki za półrocze od Galenica znowu zachęcają do oceny aktualnej sytuacji. Wcześniej mówiono o trudnym otoczeniu i obniżono prognozy ze względu na nowe inwestycje i logistykę. Teraz przedstawiono zysk netto w wysokości 54 mln, wzrost obrotu o 2%, imponujący wzrost. Wydaje się, że firma jest w stanie utrzymać się na konkurencyjnym rynku. Prognozy na drugie półrocze są korzystne. Wynik roczny w wysokości 88 mln wydaje się osiągalny. Wyceniono go na 19, co jest dość wysoko, biorąc pod uwagę, że nie spodziewano się tak imponującego wzrostu zysków. Po przedstawieniu nowych danych wskaźnik cena/zysk wynosi około 16/17. Bardzo interesujący jest solidny długoterminowy trend wzrostowy. Czy warto zatem tracić nerwy na spekulacje, czy może lepiej zbierać tanio i zostawić?

Napisany przez ADMCI4
:?: Drodzy guru giełdowi: Co sądzicie, do jakiego poziomu jeszcze w tym roku wzrośnie kurs? :?:

Brak informacji! Tutaj nie ma guru, tylko profesjonalni inwestorzy / traderzy, którzy starają się być obiektywni. Cele kupna i sprzedaży kursów ustala każdy sam i komunikuje, gdy ma wystarczającą ilość szarych komórek w szufladzie mózgu? Ze względu na kanał trendu, zakres około 240/280 jest realistyczny. Jednak skutecznie pracujemy także z przesadami w górę/dół.

Napisany przez ADMCI4
Drogi prywatny inwestorze/handlarzu Przepraszam, że użyłem w tym forum słowa guru! Mimo to dziękuję za odpowiedź! 8)

Dzisiaj z niewyjaśnionych powodów mocny skok powyżej 300 CHF. Najwyżej widziałem 280 i zrezygnowałem z dodatkowych zakupów w obecnym okresie wstrząsów. Galenica była niesamowicie nudna, bez żadnego ruchu, nagły dynamizm zaskakuje i muszę przyznać, że przegapiłem interesującą szansę. Reszta rynku właściwie stoi na miejscu.

Kontynuując, dzisiaj w słabej otoczeniu rynkowym wyraźne zlecenia kupna w przedziale do 320 (z 250 przed ogłoszeniem wyników). W poprzednich latach rzadko wykazywał dynamiczne ruchy cenowe, charakteryzując się przede wszystkim dużą bezwładnością (martwy kapitał). Widzę co najmniej dwukrotnie więcej kupujących w księdze zleceń, możliwe że to subwersyjna wrogie przejęcie (wielki pożeracz farmaceutycznych generyków)? Kupiłem mały pakiet po podwyższonych cenach, zobaczymy co się stanie? A jeśli nie, to inwestycja w Galenica też nie jest zła.

Napisany przez Simona
To po prostu przegapiłam - nie wiem, czy teraz nie jest już za późno? Chociaż tytuł powinien być złapany co najmniej w okolicach 300 euro? Znalazłam jeszcze na finanznachrichten.de artykuł z 17.9.06, NZZ online. Pozdrowienia, Simona

Na giełdzie w SF 5 minut przed pół 8 było mówione, że rzekomo duży akcjonariusz Galenica (który został pominięty) chce zwiększyć swój udział. Cóż, niech robi to, lepiej niż rzucać x tonami na rynek.

Napisany przez ADMCI4
Cytat z Cash-daily-Insider z dzisiaj: ... i znowu spowodowało to podwyższenie wyceny przez prywatny bank z Genewy ... zwiększenie celu zakupu ... według handlowców to impulsy popytu z Genewy doprowadziły do gwałtownego wzrostu wartości. Nie znając dokładnie firmy i jej danych: Ta manipulacja kursami wydaje mi się podejrzana. 27% wzrost wartości w ciągu miesiąca! Sprytni ludzie tylko czekają, aż jak najwięcej osób wskoczy na ten pociąg. Ci zawodowcy zrealizują swój zysk podczas hossy - a tych, którzy przyjdą za późno, zostawią na lodzie. Czy ten schemat nie jest wam znany - czy widzę tam (zbyt) złe duchy? Felice

Dzisiaj bez specjalnego uzasadnienia kursy są znowu powyżej 320 w orderbuchu. I patrzcie, był mały pakiet po 320.75 do zdobycia. Dla zazwyczaj ospałego tytułu może tu być kilka kursów do handlu? Dzisiaj, 20 października, można było handlować z netto marżą 2.18% po 331.75 CHF w późnym handlu, dlaczego nie? Wcześniej utknąłem na zawsze w ospałym mało znaczącym tytułem? Zmiennosc dobrze pasuje do Galeniki, podoba mi się.

Trochę dziś słabnie. Ponownie zarejestrowano małą przesyłkę jako handel czy na 2007 rok?

Handel działał, osiągając wartość 325 lub nawet 330. Dzisiaj ponownie dostępny po poziomie 315.5 CHF. Handel/Inwestycje w 2007 roku! Udało się ponownie, czy wszystko dobre przychodzi w trzy? Czy może w cztery, a może nawet pięć?

Zanotowałem solidny spadek w środku zamieszania spadka na rynku. Udało mi się złapać małe zamówienie na poziomie 375, co prawdopodobnie nadal jest zbyt drogie? Moim celem zakupu byłby raczej poziom 350.

Było trochę drogie w porównaniu do złowionych ryb, ale wartość ponownie okazuje się wymienna. Dziś można zakończyć transakcję netto na około 3% w ogólnie słabym środowisku, jeśli jest to pożądane.

Liczby zostały spełnione, ale nie były już tak korzystne z PE w stosunku do 20. Dlatego czekałem na bardziej interesujące poziomy zakupu. Nie wykorzystałem 415 i dzisiaj szybkie szaleństwo zakupów do 450. Pozostaje na liście do mycia, kurs jest teraz dużo bardziej zasilany energią niż wcześniej. Producenci leków generycznych borykają się jednak także z marżami, wystarczy jedno negatywne komentarz przez media, a już mamy wyprzedażowe ceny?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata