Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Sprzedaż domu z instalacją fotowoltaiczną.

Napisany przez Marc2512
Dzień dobry, zakładając, że mój zakład ma nadal wartość księgową 5000 EUR. Sprzedaję Dom + wykazaną cenę instalacji fotowoltaicznej np. w wysokości 10 000 EUR w umowie notarialnej. W takim przypadku muszę opodatkować zysk w wysokości 5000 EUR. Co by było, gdybym sprzedał instalację za 2000 EUR, czyli poniżej wartości księgowej. Czy wtedy mogę odliczyć stratę? Dziękuję

Napisany przez 2titan1981
Pod pojęciem wartości księgowej rozumiesz wartość elementów aktywów, a dofinansowanie instalacji fotowoltaicznej już wygasło?

W takim razie, jako nabywca domu, zażądałbym rozpoczęcia odprowadzania zdezaktualizowanej instalacji fotowoltaicznej. Zazwyczaj starej instalacji fotowoltaicznej już nie można sprzedać firmie energetycznej w związku z brakiem produkcji energii... Dlatego dla wielu nabywców instalacja ta jest już tylko złomem, który trzeba usunąć.

Napisany przez Marc2512
Nie, instalacja ma dopiero pięć lat, umowa sprzedaży energii elektrycznej nadal obowiązuje. Wartość księgowa to wartość pomniejszona o amortyzację. Ta wartość jest wyższa niż cena, którą podałem w aktach notarialnych. W każdym razie nie chciałem uzyskać zysku ze sprzedaży ze względu na podatek.

Napisany przez 2tneub
Generalnie możesz spróbować negocjować i ustalić to. W zamian nabywca płaci jednak więcej podatku od nabycia nieruchomości, jeśli zakłada się, że ma być osiągnięta ta sama cena całkowita. Ponadto wtedy prawie nie ma możliwości odpisów amortyzacyjnych. Czy się na to zgodzi? Prawdopodobnie tylko wtedy, jeżeli zejdziecie się w sprawie całkowitej ceny.

Ponadto mogę sobie wyobrazić, że urząd skarbowy ewentualnie uzna działalność za działalność rekreacyjną wstecz, jeśli łączne straty były jedynym wynikiem. Wtedy mogłoby się okazać, że osiągnąłeś przeciwny do zamierzonego efekt.

Ponadto wydaje się, że w przypadku zysków z tytułu zbycia obowiązuje reguła 1/5:
https://de.blog.milkthesun.com/hinwe...oltaikanlagen/

Łączna suma obciążeń nie wiele się różni. Pytanie brzmi tylko, kto te opłaty poniesie (kupujący czy sprzedający) i czy znajdzie się finansowa rekompensata.

Napisany przez Marc2512
Dom został sprzedany za kwotę X. W tej cenie zakupu zawarte są 5000 € za instalację fotowoltaiczną. Jednak wartość księgowa instalacji wynosi jeszcze 8500 €. Umowy zostały zawarte już dawno temu.

Napisany przez 2tneub
OK. Wtedy zanotowałbym to jako stratę księgową i mam nadzieję, że urząd skarbowy nie będzie skłonny uznać tego za hobby. Czy zwróciłeś uwagę na kwestię nieopodatkowania ze względu na sprzedaż przedsiębiorstwa w ogólności w kontekście podatku obrotowego?

Napisany przez Marc2512
Sprzedaż nastąpi dopiero 01.06.2022 zgodnie z umową notarialną. Czy teraz rozliczam podatek VAT za 2021 rok i następnie zgłaszam zakończenie działalności w przyszłym roku podczas rozliczania podatku?

Napisany przez 2tneub
Dla ewentualnego podatku od wartości dodanej decydująca jest usługa lub wynagrodzenie.

Czas wykonania usługi to moment przejścia korzyści i ryzyka zgodnie z umową notarialną.

Chwilą zapłaty jest dzień płatności.

W przypadku opodatkowania na zasadzie kasowej decyduje, który z tych dwóch momentów występuje wcześniej. Następnie podatek VAT staje się wymagalny.

W przypadku rozliczenia na zasadzie istniejącego podatku decyduje data płatności.

Przypuszczam, że wybrałeś rozliczenie na zasadzie istniejącego podatku.

Jednak w przypadku transakcji biznesowej istnieje przesłanka wyłączająca, według której obroty nie podlegają opodatkowaniu i zatem VAT nie jest wymagany do zapłacenia.

Jeśli więc nie miałbyś więcej obrotów opodatkowanych podatkiem VAT, najprawdopodobniej dotyczyłoby to ciebie. Zazwyczaj informacje na ten temat są również zawarte w umowie notarialnej.

Dla podatku dochodowego (podatku dochodowego od osób fizycznych) decydujący powinien być moment przejścia korzyści i ryzyka zgodnie z umową notarialną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata