Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa BHW - wypowiedzenie i specjalne konto odsetkowe.

Napisany przez paul85
Kochane Forum,

mój plan oszczędnościowy w BHW jest zgodnie z BHW w ponad 90% oszczędny - jednak tylko wtedy, gdy dodamy sumę z konta oszczędnościowego i konta specjalnych odsetek. Według wyroku OLG Celle jest to jednak niedopuszczalne.

Rozwiazanie umowy przez BHW z pewnością nadejdzie w tym roku, a wraz z tym zniknie bonus specjalnych odsetek, ponieważ musiałbym zrezygnować z kredytu przed rozwiązaniem umowy.
Jeśli - moim zdaniem niedopuszczalne - dodanie konta oszczędnościowego i konta specjalnych odsetek nie miało by miejsca, miałbym jeszcze kilka lat na przemyślenie sytuacji.

Jak postąpić najlepiej w takiej sytuacji?
Faktycznie kwota oszczędnościowa została osiągnięta dopiero w 80%, tylko dzięki odsetkom specjalnym byłaby prawie pełna. Umowa (ABB A7) została zawarta w 2001 roku, gotowa była do podziału po raz pierwszy w 2015 roku.
Jeśli kontynuowałbym oszczędzanie teraz, i zrezygnowałbym z kredytu dopiero za 2-3 lata, miałbym w sumie znacznie wyższą kwotę niż kwotę oszczędnościową (ale o to właśnie chodzi w całej sytuacji, dlatego roczne wyciągi z konta oszczędnościowego i konta specjalnych odsetek są prowadzone oddzielnie). Obawiam się tylko, że BHW i tak by mi to skomplikowało...

Dziękuję za pomoc - przeprowadziłem już wiele badań na ten temat, ale niestety nie udało mi się ustalić, jakie sensowne opcje działania są w tym przypadku. Być może ktoś tutaj miał już podobną sytuację i może dostarczyć raport z doświadczenia.

Napisany przez BenniG
Pomiędzy mieć rację a uzyskać rację stoi sąd.
Dlatego zastanawiam się, o jaką korzyść z odsetek chodzi, jeśli będziesz mógł/mogła zaoszczędzić jeszcze 2 do 3 lat?
Wydaje mi się podejrzane, że BHW ostrzega Cię, że Twój kontrakt może zostać anulowany.
Jeśli chodzi o oszczędności z tytułu odsetek premiowych, BHW powinno raczej doprowadzić klienta do przegranej (przetranskowana wartość kontraktu osiągnięta, stracona premia za odsetki, tak to przecież jest napisane w regulaminie).
Dlatego ich ostrzeżenie jest prawdopodobnie bardziej manewrem dezinformacyjnym mającym skłonić klienta do wypłaty przed czasem.
Ale wracamy do początku mojej wiadomości...

Napisany przez paul85
Dziękuję za opinię.
Faktycznie, w przypadku nadmiernie oszczędzonej umowy oszczędnościowej nie musieliby mi wypłacać premii - w takim przypadku umowa nie byłaby jednak nadmiernie oszczędzona. Oczywiście to kompletnie nie ma sensu, ale mogę pracować tylko na podstawie tego, co otrzymuję na piśmie.

Napisany przez NaTwoim13
Oprocentowanie premiowe nie jest uwzględniane w saldzie minimalnej oszczędności ani w osiągnięciu sumy oszczędności w żadnym banku oszczędnościowym, ponieważ przysługuje ono jedynie w przypadku rezygnacji z pożyczki i dopóki jej nie zadeklarujemy, nie przysługuje nam.

Napisany przez paul85
Tak samo uważam - ale BHW jasno stwierdza w swoim liście do mnie, że umowa oszczędnościowa na budowę jest oszczędzana na ponad 90%, dlatego zgodnie z §488 wkrótce można ją rozwiązać (a 90% wynika tylko z premii procentowej).
Możliwe, że to puste groźby i faktycznie to kłamstwo, ale muszę jakoś zareagować na ten list. Zignorować i poczekać, zaryzykować, w razie wątpliwości spór sądowy... Muszę zrezygnować z kredytu przed osiągnięciem sumy oszczędności na budowę, a jeśli BHW oblicza to osiągnięcie inaczej niż ja, mam problem.

Wygląda na to, że jest to praktyka, którą BHW i Alte Leipziger stosowały już wielokrotnie, były już wyroki sądowe w tej sprawie. Dlatego jestem zainteresowany, jak innym osobom w tych sytuacjach się powodziło.

Napisany przez NaTwoim13
Po prostu nie wpłacaj już nic i po kłopocie! Przynajmniej saldo będzie narastać dzięki odsetkom.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata