Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Doświadczenia z dodatkowym finansowaniem BHW WHEN Postbank)?

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry,

czy ktoś ma doświadczenia z dofinansowaniem od BHW (dawniej Postbank)?

Finansowanie w wysokości 100% z umową o oszczędności mieszkaniowej, zdjęty nowy przed około rokiem (brak spłaty przez 15 lat ze względu na oszczędzanie w ramach umowy oszczędnościowej).

Suma: 400t

Rata 1200 € przez pierwsze 15 lat (odsetki + oszczędzanie na umowie oszczędnościowej) następnie wzrośnie za 15 lat po przyznaniu kredytu z umowy oszczędnościowej, oprocentowanie na poziomie 1,XX do 2200 € odsetki i spłata kredytu.

Umowa podpisana około roku temu przy oprocentowaniu około 1,6%.

Przyjaciele rozmawiają z bankiem i chcieliby uzyskać kosztorys od architekta.

Dodatkowe koszty w wysokości 50t - 75t. (wszystko staje się obecnie droższe)

Dochód z dodatkiem na dzieci w wysokości około 4000 € (pracownik publiczny, automatycznie otrzymuje podwyżki).

Przed nimi 25 lat pracy. (Dochód może wzrosnąć o 500 € za 3-4 lata dzięki dochodowi żony, a później o kolejne 1000 € na miesiąc za 10 lat).

Oprócz nowego budynku, który będzie gotowy za około 6-8 miesięcy (jeśli zostanie uzyskane dodatkowe finansowanie), nie posiadają żadnego majątku.

Czy banki mają zainteresowanie zakończeniem projektu, czy może zdarzyć się, że nie zostanie udzielone dodatkowe finansowanie?

To pytanie dotyczy dobrych przyjaciół. 2 dorosłych + 2 małe dzieci

Prawdopodobnie inny bank nie udzieli pożyczki?

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez NaTwoim13
Martin79HN pisze:
Dzień dobry,

Czy ktoś ma doświadczenie z dodatkowym finansowaniem w BHW (dawniej Postbank)?

Finansowanie w wysokości 100% poprzez kontrakt budowlany z przedłużonym terminem spłaty, podpisany ponad rok temu (brak spłat przez 15 lat z powodu oszczędzania na kontrakcie budowlanym)
Kwota: 400 tysięcy euro
Rata 1200 € przez pierwsze 15 lat (odsetki + oszczędzanie na kontrakcie budowlanym)
Następnie wzrost po 15 latach po przydzieleniu kontraktu budowlanego z oprocentowaniem 1,XX do 2200 € odsetek i spłaty głównej
Kontrakt podpisany około roku temu z oprocentowaniem około 1,6%

Znajomi są w rozmowie z bankiem i chcieliby
uzyskać kosztorys od architekta.

Dodatkowe koszty w przedziale od 50 do 75 tysięcy euro. (Wszystko aktualnie drożeje)

Dochód z dodatkiem rodzinym około 4000 € (On pracuje w sektorze publicznym, gdzie wzrost wynagrodzenia następuje automatycznie)
Przed nimi jeszcze 25 lat pracy. (Dochód może wzrosnąć o 500 € za 3-4 lata dzięki dochodowi żony, a za 10 lat o 1000 € miesięcznie.)

Poza budową domu nowy Dom będzie gotowy w ciągu 6-8 miesięcy (jeśli zostanie udzielone dodatkowe finansowanie) i nie mają żadnego majątku.
Czy banki mają interes w finalizacji projektu, czy też może się zdarzyć, że nie otrzymają dodatkowego finansowania?

Te pytania dotyczą dobrych znajomych. 2 dorosłych + 2 małe dzieci
Prawdopodobnie inny bank nie udzieliłby kredytu?

Pozdrawiam

Martin

Oczywiście bank może odrzucić finansowanie, jednak z pewnością ma zainteresowanie, aby Dom został zbudowany. Odpowiedź na to pytanie jest możliwa tylko przez bank mający zastaw hipoteczny.

Alternatywnie, trzeba podpisać dwa kredyty bez zabezpieczenia, możliwe jest również, jak teraz praktykują dwaj użytkownicy forum, skorzystanie z kredytu konsumenckiego na 120 miesięcy z oprocentowaniem od 2% do 3%, które po zakończeniu mogą być spłacone kredytem modernizacyjnym, jeśli miesięczne obciążenie byłoby zbyt duże w dłuższej perspektywie.

Zaskakujące, że jesteś tu aktywny, a twoi znajomi podpisali tak nikczemną umowę w tym nikczemnym banku!

Cześć Noelmaxim,
napisałem do Ciebie wtedy prywatną wiadomość i próbowałem Cię wciągnąć do gry. (Przyjaciele chcieli iść własną drogą, nie pisząc do Ciebie.)
Przyjaciele mieli doradcę finansowego związanego z BHW/Postbank.
Rozmawiali ze sobą tylko co kilka tygodni. Byli zadowoleni, że dostali finansowanie, bo praktycznie bez wkładu własnego, tylko poprzez wkład własny.
(Zaniepokoiło mnie, kiedy usłyszałem o umowie oszczędnościowo-budowlanej, którą potem spłacano. Wtedy dziecko już wpadło do studni.)
Przyjaciel ma dużo na głowie (praca własna, finansowanie uzupełniające i bardzo wysoki poziom stresu w pracy.)
W przeciągu 2-4 tygodni prawdopodobnie będę miał informację, czy bank wyda negatywną decyzję, czy nie.
Przyjaciel jest specjalistą ds. budownictwa i ma wykształcenie inżyniera.
Bank teraz żąda listy od architekta.
Dziękuję za informacje dotyczące kredytu konsumenckiego.
Mam nadzieję, że budowa nie zamieni się w koszmar.

Napisany przez NaTwoim13
Martin79HN pisze:
Cześć Noelmaxim,
kiedyś już do Ciebie pisałem i próbowałem Cię wciągnąć do gry poprzez PW. (Przyjaciele chcieli iść własną drogą, nie pisząc do Ciebie.)

Przyjaciele mieli doradcę finansowego, który był osobistym znajomym, ale ostatecznie zdecydowali się na BHW / Postbank.
Rozmawiają ze sobą raz na jakiś czas przez telefon. Byli zadowoleni, że uzyskali finansowanie, ponieważ praktycznie nie mieli kapitału własnego, tylko własną pracę.
(Zdziwiłem się, gdy usłyszałem o umowie oszczędnościowo-budowlanej i jej spłacie. Ale wtedy było już za późno.)

Przyjaciel ma dużo na głowie (własna praca, dofinansowanie, bardzo wysoki poziom stresu w pracy). Spodziewam się informacji za 2-4 tygodnie, czy bank przyzna finansowanie czy nie.
Przyjaciel to doświadczony kierownik budowy z wykształceniem inżyniera. Bank wymaga teraz listy od architekta.

Dziękuję za informacje dotyczące kredytu konsumenckiego. Mam nadzieję, że budowa nie zamieni się w koszmar.

No cóż, mamy nadzieję, że podjęcie tej decyzji będzie udane.

Irytuje mnie to, że mamy tutaj coraz więcej klientów, którzy mają ogromne problemy zarówno w fazie składania wniosku, jak i w fazie zawierania/utrzymywania umów z Postbank i BHW, co jest niezwykle zauważalne! Mniej chodzi tutaj o koncepcję oszczędnościowo-budowlaną z terminem zapadalności w przypadku własnego użytkowania, to dopiero jest większa katastrofa, ale teraz już za późno, aby to zmienić.

Teraz zobaczymy, jak dobrą decyzję podjęto, miejmy nadzieję, że katastrofa związana z kompletnie niewłaściwą koncepcją i niewłaściwym bankiem nie narasta dalej.

To, co mnie też irytuje, to fakt, że u kierownika budowy pojawia się tak ogromna potrzeba dofinansowania? To się zdarza sporadycznie, ale nie w takiej skali, a prawie w ogóle nie u klienta o takim doświadczeniu zawodowym. Połączenie doświadczonego pośrednika finansowego i klienta z takim doświadczeniem zawodowym nie powinno w jakikolwiek sposób prowadzić do takiego rezultatu!

Post usunięty, brak opcji

Cześć wszystkim,

przyjaciele mogli sfinansować dodatkowo poprzez BHW.

Proces związany z bankiem trwał bardzo długo, a następnie na miejscu pojawił się rzeczoznawca z nową wyceną. (Planowany jest przeprowadzką do nowego budynku za około 3-4 miesiące).

Mamy już umówiony termin w notariacie i około 2-3 tygodnie temu sfinansowaliśmy 100t na 3,XX% na 15 lat. To oznacza dodatkowe obciążenie w wysokości około 500 € miesięcznie.

Żona zaczęła pracę za 450 € i to pokrywa nowe koszty (dochód męża był wystarczający).

Rzeczoznawca podniósł wartość nieruchomości ze względu na lokalizację, wyposażenie i wykonanie, co obecnie jest powszechne.

Tyle na temat aktualizacji.

Pozdrawiam,

Martin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata