Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Dispo maXX - gotowy do przydziału. Co teraz?

Napisany przez prettyclue
Cześć, W roku 2000 moi rodzice podpisali dla mnie umowę oszczędnościową na cele budowlane, BHW Dispo maXX. Fakt, że nie będzie to tak opłacalne, jak początkowo przewidywano, stał się coraz bardziej oczywisty w ciągu lat. Teraz stoję przed decyzją, jak zachować się najlepiej, aby stracić jak najmniej pieniędzy lub wyciągnąć z tego jak najwięcej. W zeszłym tygodniu otrzymałem pismo Gratulacje! Osiągnąłeś ważny cel: Twój depozyt budowlany zostanie przyznany. Kwota oszczędności wynosi 5.112€ (cel oszczędności to 10k DM). Jakie mam możliwości - z jakimi konsekwencjami: 1) Zaakceptowanie przydziału - nie chcę tego zrobić. Nie przyniesie mi to korzyści. 2) Odrzucenie przydziału - Jak przeczytałem w innych przypadkach, BHW prawdopodobnie szybko zakończy umowę, ponieważ główny cel oszczędzania na cele budowlane nie jest już uzyskiwany. 3) Brak reakcji. Co wtedy się stanie? Czy mam szansę na 4,25% odsetek? Na zwrot opłaty za założenie konta? Kto ma doświadczenie w tej sprawie i może doradzić co zrobić? Czytałem wiele, ale nie znalazłem porównywalnej sytuacji. Dziękuję

Napisany przez BenniG
Sprawdź, co jest napisane w warunkach oszczędzania na cele mieszkaniowe w §3 (2) - Zrzeczenie się kredytu mieszkaniowego przy alokacji -> 4,25% od daty zawarcia umowy. To powinno być Twoim celem.

Jeśli nie potrzebujesz pieniędzy w tej chwili, nadal możesz wpłacać na konto oszczędnościowe do momentu tuż przed przydzieleniem się po 10 latach lub tuż przed osiągnięciem sumy oszczędnościowej, a następnie wyjaśnić postanowienie z §3 (2).

Jeśli potrzebujesz pieniędzy od razu, zrezygnujesz z bezpiecznej i dobrze oprocentowanej inwestycji...

Napisany przez KingRollo
Wygląda na to, że jest tu raczej niedostatecznie oszczędzone. Czy istnieje tam nadal oprocentowanie premiowe? Kontynuowanie wpłat może być niemożliwe.

Napisany przez prettyclue
@BenniG: Kwota oszczędności mieszkaniowej została osiągnięta.

> Odsetki w wysokości 4,25% od daty zawarcia umowy. To powinno być Twoim celem.

To jest mój cel. Ale z tego, co dotąd przeczytałem, to nie zadziała. BHW zapewniła stawkę procentową, ale rzekomo wypowiada umowy, aby uniknąć wypłaty wysokich odsetek. Istnieje interesujący raport od Stowarzyszenia Konsumentów w Badenii-Wirtembergii, którzy doszli do wniosku, że jest to zgodne z prawem, ale nie jest to eleganckie postępowanie. To jednak mi nie pomaga.

@KingRollo:

Czy nadal istnieje bonusowy odsetek?

- To jest dokładnie moje pytanie. Również co dokładnie miałoby miejsce w jakim scenariuszu. Masz jakieś doświadczenie?

Napisany przez KingRollo
Na ile mi wiadomo, przy nadmiarze oszczędności nie przysługuje już dodatkowa stopa procentowa, ale na pewno są tutaj w forum specjaliści, którzy mogą się wypowiedzieć na ten temat.

Napisany przez BenniG
Czy kiedy mówisz o sumie oszczędności związanych z budowaniem, masz na myśli oszczędności związane z budowaniem?Faktycznie, jeśli oszczędności związane z budowaniem osiągnęły wartość umowy oszczędnościowej, to jest już za późno.W zeszłym roku otrzymałem ponad 1000 € premii.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata