- pn lut 14, 2022 9:09 pm
Cześć, W roku 2000 moi rodzice podpisali dla mnie umowę oszczędnościową na cele budowlane, BHW Dispo maXX. Fakt, że nie będzie to tak opłacalne, jak początkowo przewidywano, stał się coraz bardziej oczywisty w ciągu lat. Teraz stoję przed decyzją, jak zachować się najlepiej, aby stracić jak najmniej pieniędzy lub wyciągnąć z tego jak najwięcej. W zeszłym tygodniu otrzymałem pismo Gratulacje! Osiągnąłeś ważny cel: Twój depozyt budowlany zostanie przyznany. Kwota oszczędności wynosi 5.112€ (cel oszczędności to 10k DM). Jakie mam możliwości - z jakimi konsekwencjami: 1) Zaakceptowanie przydziału - nie chcę tego zrobić. Nie przyniesie mi to korzyści. 2) Odrzucenie przydziału - Jak przeczytałem w innych przypadkach, BHW prawdopodobnie szybko zakończy umowę, ponieważ główny cel oszczędzania na cele budowlane nie jest już uzyskiwany. 3) Brak reakcji. Co wtedy się stanie? Czy mam szansę na 4,25% odsetek? Na zwrot opłaty za założenie konta? Kto ma doświadczenie w tej sprawie i może doradzić co zrobić? Czytałem wiele, ale nie znalazłem porównywalnej sytuacji. Dziękuję