Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zmniejszenie mojej miesięcznej raty kredytowej ze względu na skrócenie czasu pracy.

Napisany przez ADMCI4
Trzy lata temu złożyłem wniosek o pożyczkę w wysokości 12 000 euro. Spłacanie odbywa się regularnie, w wysokości 250 euro miesięcznie. Ponieważ od stycznia tego roku pracuję w skróconym wymiarze godzin z powodu ogólnej kryzysu gospodarczego, chciałbym zmniejszyć moją miesięczną ratę. Stała rata w wysokości 250 euro jest uzgodniona w umowie. Czy bank musi zgodzić się na zmniejszenie kwoty, pomimo uzgodnionych 250 euro, czy może obstawać przy tej kwocie? Czekam na wasze odpowiedzi.

Re: Zmniejszenie mojej miesięcznej raty kredytowej ze względu na skrócenie czasu pracy.

Napisany przez MThiemann
Cześć Urban, bank nie musi się z tym zgodzić, ponieważ miesięczna rata została uzgodniona w umowie kredytowej. Warto byłoby jednak zapytać w banku. Proszę pamiętać o tym, że jeśli bank dowie się, że Twoje dochody zmniejszyły się, może to spowodować obniżenie innych udzielonych limitów kredytowych (np. debetowej linii kredytowej). Niezależnie od tego, zazwyczaj masz możliwość odstąpienia od kredytu ratalnego po pierwszych sześciu miesiącach (w Twoim przypadku minęły już trzy lata) z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia i spłacenia go nowym kredytem. Zazwyczaj oprocentowanie jest wtedy niższe niż dotychczas. Proszę podaj mi, jaka jest jeszcze pozostała suma kredytu? Wtedy możemy obliczyć, jaka będzie nowa miesięczna rata przy wcześniejszej spłacie. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Cześć Panie Thiemann, Szacuję pozostałą kwotę kredytu na około 7.000,- euro. Okres spłaty to 72 miesiące. W przyszłym tygodniu porozmawiam z bankiem. Jeśli nic nie osiągnę, skontaktuję się ponownie z Tobą. Pozdrowienia

Napisany przez MThiemann
Cześć Urban, przy kwocie kredytu 7.000 EUR i okresie spłaty 72 miesięcy wyniesiemy miesięczną ratę w wysokości około 116 EUR (czyli niemal o 134 EUR mniej niż Twoja dotychczasowa rata). Powodzenia i być może do zobaczenia później. Pozdrowienia M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
URBAN pisze: Przed trzema laty złożyłem wniosek o pożyczkę w wysokości 12 000 euro. Spłata odbywa się regularnie, w wysokości 250 euro miesięcznie. Ponieważ od stycznia tego roku pracuję w skróconym wymiarze godzin z powodu ogólnoświatowego kryzysu gospodarczego, chciałbym zmniejszyć moją miesięczną ratę. Rata w wysokości 250 euro jest umownie ustalona. Czy bank musi zgodzić się na obniżenie kwoty, mimo że umowa mówi o 250 euro? Czekam na wasze odpowiedzi.
Generalnie bank może na tym obstawać, ale nie zrobi tego. Bank nie będzie ryzykował, że staniesz się niewypłacalny i dlatego pójdzie ci na rękę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata