Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: VTB Bank Direct / Siedziba we Frankfurcie Czy pieniądze są tam bezpieczne z powodu konfliktu Rosja/Ukraina?

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

mamy już od jakiegoś czasu konto Flex w VTB Direkt Bank. (Z siedzibą we Frankfurcie nad Menem)

Czy dla formy lokaty Flexgeld obowiązuje Swift?

Czy można to traktować jak lokatę terminową czy lokatę na akcje lub ETF nie są dostępne.

Bafin będzie też nadzorować bank z powodu konfliktów, których nie chcielibyśmy wspierać.

Posiada numer podatkowy w Niemczech oraz niemiecki numer konta. IBAN

Nasze depozyty są poniżej granic opisanych poniżej.

Czy pieniądze są tam bezpieczne, ponieważ macierzysta firma VTB Bank znajduje się w Rosji.

Handelsblatt & Stiftung Warentest dobrze oceniły ten bank.

Dziękuję za odpowiedzi.

Niemiecki Fundusz Gwarantowania Depozytów dotyczy VTB Direktbank.

Depozyty klientów VTB Direktbank są zabezpieczone dwuetapowym systemem gwarancji depozytowej.

VTB Bank (Europe) SE, Oddział we Frankfurcie nad Menem, jest członkiem Funduszu Odszkodowań Niemieckich Banków. Fundusz gwarantuje wszystkie saldo na rachunkach czy książeczkach oszczędnościowych, takie jak rachunki bieżące, inne rachunki bieżące, lokaty terminowe lub środki pieniężne wymagalne codziennie. Maksymalna kwota gwarantowana na wierzyciela i bank wynosi 100 000 euro na inwestora i bank.

VTB Bank (Europe) SE, Oddział Frankfurt am Main dodatkowo jest członkiem Funduszu Gwarantowania Depozytów Zrzeszenia Niemieckich Banków. Zakres ochrony na jednego deponenta i instytucję kredytową wynika z własnego kapitału własnego danej instytucji kredytowej.

Re: VTB Bank Direct / Siedziba we Frankfurcie Czy pieniądze są tam bezpieczne z powodu konfliktu Rosja/Ukraina?

Napisany przez StGe1973
Wykluczenie Rosji z systemu Swift początkowo nie miałoby konsekwencji dla VTB Direktbank w Niemczech. Wykluczenie z systemu Swift oznacza, że międzynarodowe transakcje finansowe (do i z Rosji) stałyby się bardzo trudne, co wpłynęłoby na import i eksport do i z Rosji.

Mimo to zalecałbym zamknięcie konta i założenie nowego w innej banku. Nie wiadomo, co jeszcze może się wydarzyć. UE (w tym Wielka Brytania, USA itp.) mogą na przykład odebrać rosyjskim bankom licencje, co oznaczałoby natychmiastowe zlikwidowanie oddziałów bankowych w UE. Oczywiście do 100 000 euro odzyskasz swoje pieniądze, ale jak długo to potrwa? Nie mam pojęcia...

Polecam nie ryzykować i ulokować pieniądze w innym banku...

Cześć StGe1973,
dziękuję za ocenę.

Nadal otrzymalibyśmy oprocentowanie w wysokości 1,70% na nasze konto elastyczne przez kolejne 3,5 roku. (Zabezpieczone oprocentowanie na 10 lat w wysokości 1,70%)
Mówimy o 1500 € zysku rocznie. konto jest prowadzone na moją żonę i mnie, więc jesteśmy zabezpieczeni - nie mamy aż tylu środków na koncie.

Okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące lub do 2000 € bez wypowiedzenia miesięcznie.

Czy saldo wraz z odsetkami jest objęte gwarancją depozytową?
Pytam również o lata, w których otrzymywaliśmy odsetki.

Muszę dobrze przemyśleć, czy wypłacić pieniądze stamtąd.
Zostaną one przeznaczone na spłatę w ciągu około 3,5 roku.

Czekam na odpowiedź / ocenę.

Napisany przez StGe1973
Kiedy licencja bankowa zostaje wycofana, bank traci uprawnienia do prowadzenia działalności bankowej w dniu wycofania. Dla Ciebie oznacza to, że ochrona depozytów odnosi się do tego dnia, czyli kapitału, który jest wtedy na koncie.

Ja bym tego unikał, ponieważ naprawdę nie wiem, jak to by się potem potoczyło. Prawdopodobnie najpierw trzeba byłoby ustalić, ile kapitału bank jeszcze posiada, aby obsłużyć kredyty, potem trzeba byłoby składać wnioski i je rozpatrywać itp. Jak długo by to trwało, zanim dostaniecie z powrotem swoje pieniądze, tego nie potrafię oszacować.

Być może jest tutaj jakiś ekspert od bankowości, który mógłby coś na ten temat powiedzieć. W ostatecznym rozrachunku musisz to sam zdecydować, ale ogólnie depozyty do 100 000 euro lub 200 000 dla 2 osób są tak samo bezpieczne jak w każdym innym banku. Tylko kiedy w realnej sytuacji dostaniesz dostęp do pieniędzy, to jest inne pytanie...

Napisany przez 2utopus
Tutaj znajdziesz informacje dotyczące terminu wypłaty: https://www.zinspilot.de/wissen/einlagensicherung/

Aktualisierung:VTB Flex Inwestycja dzisiaj anulowana (W przypadku lokat terminowych aktualnie nie stosuje się okresu wypowiedzenia! Zostało to potwierdzone w bankowości internetowej)Wszystko wykonane online, ale teraz jest niejasne, jak szybko zostanie zaksięgowane na koncie oszczędnościowym, a następnie przelane na konto referencyjne.Sądzę, że nastąpiła wielka panika w banku i jestem ciekaw, czy wszystkie środki klientów będą mogły zostać wypłacone.... wolałbym teraz zrezygnować z odsetek, zgodnie z sugestią StGe1973.Będę was informować na bieżąco.Pozdrowienia,Martin

Aktualizacja: Prawdopodobnie zostanie zaksięgowane na koncie oszczędnościowym w ciągu 3 dni roboczych. (Jestem ciekawy) Następnie zrobię przelew na moje konto bankowe. Zgodnie z ustawą przeciw praniu pieniędzy nie jest to temat do załatwienia, dopóki nie zostanę poproszony. Za pomocą wyciągów bankowych z pracy, wynajmu i spadku mogę udokumentować swoje pieniądze. Nie jest to konieczne z góry, dopiero po otrzymaniu prośby.

Fragment strony głównej: (pozostaję przy zdaniu, że istnieje moja osobista opinia na temat wypłaty środków)

Prosimy o zrozumienie wydłużonych czasów oczekiwania.
Aktualnie otrzymujemy dużą liczbę zapytań od klientów, dlatego prosimy o zrozumienie, że nasze czasy odpowiedzi są dłuższe niż wcześniej.

Również obserwujemy najnowsze wydarzenia na świecie z niepokojem. W chwili obecnej możemy potwierdzić, że Państwa środki na VTB Direktbank są równie bezpieczne jak w przypadku każdego innego banku z siedzibą w Niemczech.

VTB Direktbank jest spółką europejską z siedzibą we Frankfurcie nad Menem - co oznacza, że podlegamy prawu Unii Europejskiej i odpowiedniej kontroli finansowej. Dotyczy to oczywiście również przewidzianej w Unii Europejskiej gwarancji depozytów. Dodatkowo do tej ustawowej ochrony depozytów, VTB Direktbank dołączył kilka lat temu do funduszu ochrony depozytów niemieckiego Związku Banków Niemieckich (BdB). Zapewniamy tu ochronę o znacznie większym zakresie niż to zapewnia ustawowe zabezpieczenie w wysokości 100 000,00 EUR - to znaczy dodatkowo 15% odpowiedzialnego kapitału własnego, czyli co najmniej 750 000,00 EUR.

Dodatkowe informacje na temat funduszu ochrony depozytów niemieckiego Związku Banków Niemieckich znajdziesz tutaj.

W kontekście ostatnich wydarzeń, nałożone sankcje dotyczą wyłącznie banków, które wspierają albo rosyjskie siły zbrojne, albo ich operacje na terytoriach objętych konfliktem - VTB Bank (Europe) SE nie należy do tej grupy. Zakładamy, że Państwa depozyty w VTB Direktbank pozostają nadal bezpieczne.

Napisany przez prevelli
Cześć Martin,

mam również konto depozytowe w VTB, które jest ważne jeszcze przez około rok i które w związku z aktualnymi wydarzeniami wolałbym zlikwidować jak najszybciej.
Piszesz, że w bankowości internetowej jest informacja, że VTB obecnie zrezygnowało z okresów wypowiedzenia, i że udało Ci się zerwać umowę wcześniej online.
Jak to zrobiłeś? Niestety nie mogę znaleźć informacji o zwolnieniu z okresu wypowiedzenia ani możliwości wypowiedzenia umowy online.
...a telefonicznie prawdopodobnie nie uda się dodzwonić w najbliższych tygodniach.

Dzień dobry prevelli,
wczoraj rano miałem szczęście dodzwonić się telefonicznie. Pani wypowiedziała się dość ogólnie.
W przypadku konta elastycznego (lokata z okresem blokady na początku) zwykle obowiązuje okres wypowiedzenia wynoszący 3 miesiące,
jednak zrezygnowano z okresu wypowiedzenia.
Przy lokatach Vorschusszinsen.

Prawdopodobnie masz konto oszczędnościowe i lokatę. lokata lub konto elastyczne zawsze przechodzi na konto oszczędnościowe, tak jak u mnie. Zamykanie konta lokaty i potwierdzanie opłat. Trwa do 5 dni roboczych w przypadku konta elastycznego, prawdopodobnie także w przypadku lokaty, u mnie już na koncie oszczędnościowym i zlecono przelew terminowy z wczoraj z datą dzisiejszą 25.02. Nawet odsetki dodatkowo zostały wymienione.

Dla pewności wczoraj potwierdziłem konto referencyjne Giro, ponieważ nigdzie nie jest widoczne, chyba że wykonasz przelew z konta oszczędnościowego.

Ustaw zakończenie produktu elastyczne / lokata.
Tego samego dnia ustaw terminowy przelew na kolejny dzień dla konta oszczędnościowego. Około obliczyć wstępnie odsetki i ustawić kwotę nieco niższą. Rozliczenie w toku transakcji na koncie oszczędnościowym.

Jeżeli saldo nie będzie dostępne w poniedziałek, ustawić nowy terminowy przelew na wtorek itd. (może potrwać do 5 dni roboczych).

Wszystko bez gwarancji, tylko rada.

Pozdrowienia, Martin

Pozostała kwota z lokaty terminowej przekazana przelewem.
Nie zrezygnowałem/łam z produktu lokaty terminowej, ponieważ w ten sposób zniósłbym/zniósłabym saldo.

lokata elastyczna zawsze przechodzi na lokatę terminową, a następnie na konto referencyjne.

Dostępne saldo na koncie VTB wynosi 0 euro, czy mniejsza kwota została zniżona, zobaczę później lub najpóźniej w poniedziałek.

W moim przypadku dostosuję kwotę zwolnienia podatkowego online.

Obie transakcje przelewowe z VTB zostały już zaksięgowane na koncie bieżącym. VTB jest dla mnie zakończone. (Muszę jeszcze usunąć stałe zlecenie lub zlecenia)

Napisany przez bruno68
Mężczyzna, mężczyzna,

czy ktoś naprawdę wierzy, że ten bank przetrwa? Kto jest właścicielem akcji SE? według wiadomości

VTB, wcześniej znane jako Vneshtorgbank (po rosyjsku ВТБ bądź Внешторгбанк, po niemiecku: Bank Handlu Zagranicznego) jest - po Sberbanku - drugim co do wielkości rosyjskim instytucją kredytową i w 60,9 % należy do Rosyjskiej Federacji. Firma jest notowana na indeksie akcji RTS Index i ma swoją siedzibę w Petersburgu, ale działa głównie z Moskwy i działa jako bank uniwersalny. Istotne oddziały znajdują się w Paryżu, we Frankfurcie nad Menem i w Wiedniu.

Można przypuszczać, że bank został i jest wykorzystywany do finansowania wojny na Ukrainie!

A kto obecnie jest klientem, w końcu finansuje wojnę! Ten, kto pozostanie klientem, może później współfinansować śmierć swoich dzieci / aniołów! Jak długo potrwa, zanim front dotrze do granicy NATO z Polską!

Kiedy państwa północne NATO wydadzą rozkaz mobilizacji? Kiedy powietrze stanie się dla nas cienkie? Ten, kto tego nie wierzy, powinien przeczytać książkę Mein Kampf i porównać ją z wydarzeniami z lat 1933-45.

Zwiastował to w latach 20-tych, realizował to w latach 33-45, tylko rachunek zapłacili inni.

bruno68

Napisany przez prevelli
Cześć Martin,

dziękuję za informację. Teraz też złożyłem wniosek o wypowiedzenie lokaty terminowej (znajduje się to w zakładce Zlecenia serwisowe, jeśli ktoś jeszcze szuka) i zleciłem przelew terminowy. Mam nadzieję, że jest coś do przelania...

Pozdrowienia

Franz-Josef

Cześć Franz-Josef,
mam nadzieję, że ustawiłeś zlecenie terminowe na 28.02.2022.
Możesz jeszcze raz sprawdzić jutro
jeśli pieniądze zostały przelane, to przyspiesz płatność.

Jeśli nie będzie pieniędzy na koncie oszczędnościowym dnia 28.02, to zlecenie terminowe zostanie anulowane i będziesz musiał je ustawić na 01.03 itd.

Mam nadzieję, że mają wystarczająco dużo środków, aby zrealizować Twoje przelewy.

Zadzwoniłem do banku (konto referencyjne) i poinformowałem, że większa suma środków
zostanie przelana z VTB Bank z powodu wypowiedzenia. W ramach usługi online została ona zaksięgowana normalnie, mimo że przekraczała 20 000 €. Została ona wcześniej uzasadniona, a rozmowa została zarejestrowana, a ruchy na koncie mogą potwierdzić pochodzenie środków. Chodziło tylko o zabezpieczenie się przed ewentualnym zablokowaniem środków z powodu podejrzenia prania brudnych pieniędzy.

Proszę, informuj nas na bieżąco.
Dotyczące Twojego przelewu.

Na stronie internetowej używany jest termin Twoje pieniądze są u nas bezpieczne, to jest kpina.
Bruno68: Osoba, która pozostawia tam swoje pieniądze, współfinansuje wojnę pośrednio! Ja wyciągnąłem wnioski z mojego błędu.

Mogę sobie wyobrazić, że rząd może wprowadzić prawo, które odłączy odszkodowanie od niektórych banków (gwarancja depozytowa), które mają rosyjskie korzenie. Prawdopodobnie nie będzie to proste, ale nawet gwarancja jest ograniczona!

Zainwestujemy pieniądze bez ryzyka w drugim, trzecim koncie w banku domowym
i to bez odsetek. Aktualnie uważam zagraniczne banki z oddziałami w Niemczech za zbyt ryzykowne! Bank otrzymuje od nas środki (finansowanie hipoteczne tam) a my lokujemy coś
w lokacie (możliwość wcześniejszej spłaty hipoteki jest u nas ograniczona).

Aktualnie uważam inwestowanie w akcje za bardzo ryzykowne
ale to inny temat.

Miłego weekendu.

Napisany przez bruno68
@Martin79HN, Bruno68: Kto pozostawia swoje pieniądze tam dalej uczestniczy pośrednio w wojnie, ją finansując! Nauczyłem się na moich błędach.Kto by pomyślał o tym miesiąc/tydzień temu! Ten, kto od tamtego czasu inwestuje pieniądze, powinien sam siebie zapytać: Czy jego wujkowie, bracia, siostry, dzieci czy wnuki są tego oprocentowania warci! Jakie były wiadomości na granicy z Polską: Wszystkich mężczyzn powyżej 18 roku życia usuwano, z powodu zdolności obronnej, ponieważ ogłoszono mobilizację. W zależności od przebiegu ataku państwa bałtyckie ogłoszą swoją mobilizację.Co do tematu...Mogę sobie wyobrazić, że rząd może wprowadzić ustawę, która odłączy odszkodowanie od określonych banków (gwarancja depozytów) od rosyjskich korzeni banku. Prawdopodobnie nie będzie to takie proste, ale zabezpieczenia są również ograniczone!Wcale tego nie potrzebujesz, oni zamkną bank, dopóki wojna się nie skończy, potem go znów otworzą!Bruno68

Napisany przez StGe1973
Najpóźniej dziś zalecam każdemu szybkie wycofanie wszelkich aktywów finansowych z rosyjskich banków i ich europejskich filii....

Unia Europejska i USA zamierzają teraz wprowadzić prawdziwe sankcje (nie sankcje jak dotąd), w szczególności zakazując Rosji dostępu do rynku walutowego.

1. krok: Wykluczenie z systemu SWIFT, co oznacza, że Rosja będzie mogła przeprowadzać bardzo ograniczone transakcje finansowe międzynarodowe jedynie z Chinami lub za pomocą walut cyfrowych.

2. Rosyjskie rezerwy walutowe zostaną praktycznie zdewaluowane, poprzez zakaz dokonywania transakcji finansowych z rosyjskim bankiem centralnym przez inne instytucje (ponownie, za wyjątkiem Chin, jeśli Rosja posiada chińskie juany).

3. Bardzo prawdopodobnym następnym krokiem będzie zdewaluowanie rezerw walutowych europejskich oddziałów rosyjskich banków, albo nieudostępnienie Rosji możliwości stabilizacji rubla ani finansowania wojny. Oczywiście, chyba że te rezerwy są na tyle niskie, że nie opłacałoby się podejmować takiego kroku.

4. Ponadto, może się zdarzyć, że wszystkie rosyjskie aktywa w UE i USA zostaną zablokowane lub w skrajnym przypadku skonfiskowane.

Dlatego kto chce grać na ryzyko, może zostawić swoje pieniądze tam i mieć nadzieję, że najgorszy scenariusz się nie sprawdzi. Pozostali powinni wypłacić swoje środki, tak szybko jak to możliwe.

Napisany przez clane
Uważam, że to trochę paniki.

Oczywiście ryzyko bezpośredniej niewypłacalności VTB (z jakichkolwiek dokładnych powodów sankcji teraz) wzrosło.

Jednakże mówimy tutaj o dwóch oddzielnych mechanizmach zabezpieczeń w tym przypadku, czyli o ustawowym zabezpieczeniu depozytów i funduszu gwarancji depozytów.

Szczególnie to pierwsze jest roszczeniem prawnym, praktycznie bezpośrednio od państwa jako wierzyciela w tym przypadku.

Jeśli nie ufamy, że w przypadku niewypłacalności VTB te zabezpieczenia zadziałają, to na co jeszcze chcielibyśmy się w ogóle zdać w systemie finansowym?

I inne fantastyczne eksperymenty myślowe (na przykład ustawa, która wyłącza niemiecki/europejski bank, tylko dlatego, że jest rosyjskim oddziałem, z systemu gwarancji depozytów) uważam za absurdalne. W rezultacie głównie poszkodziłoby to oszczędzającym, czyli mieszkańcom własnego kraju będącego w systemie zabezpieczeń.

Inne ekstremalne scenariusze:

- VTB traci bezpośrednio licencję bankową

- UE/Niemcy wykluczają VTB bezpośrednio (tymczasowo)

- Rosja zamraża aktywa niemieckich oszczędzających w VTB bezpośrednio (nieważne, jak to ma działać)

wszystkie są objęte gwarancją depozytów, ponieważ zawsze sprowadza się to do niewypłacalności banku, co byłoby przypadkiem odszkodowawczym.

PS:

Mamy sami 2 konta (ja i żona) po 100.000 / 80.000 [url]euro[/url] tam, nadal jako VTB Flex z początkowymi 3% oprocentowaniem.

Tak więc mówimy tutaj o 5.400 [url]euro[/url] odsetek (przed opodatkowaniem) rocznie. Dla mnie warto postawić na niemieckie zabezpieczenie depozytów ;-)

Napisany przez bruno68
Bez klanów, w przypadku klauzul wojennych, ochrona depozytów będzie bezskuteczna. Tak samo jak wszystkie ubezpieczenia! Nie będą płacić! To prawdopodobnie będzie ostatni dzień, kiedy ludzie tam pracują, SWIFT nie działa. Nie można już więc dokonywać przelewów za pomocą numeru BIC, ani między krajami, ani do banku. Od teraz będzie tylko gotówka! Serio, ktoś sądzi, że bank ma tyle gotówki, ile depozytów? Jutro będziemy mieć pewność! Bank nie będzie już mógł opłacić prądu dla komputerów, itp.! Nawet instrukcje płatnicze wewnątrz banku zawiodą! Dziś można jeszcze spróbować wypłacić pieniądze z bankomatu lub dokonać przelewu. bruno68

Napisany przez clane
Tak więc teraz jest prawdziwe panikowanie. Proszę o więcej szczegółów dotyczących Państwa wersji związku między klauzulami wojennymi a nieskutecznością ochrony depozytów. Nie wiem, czy gdziekolwiek w ustawie o ochronie depozytów są klauzule, które się do tego zbliżają. Przypadek odszkodowania występuje, gdy niemiecki bank nie może mi jako depozytariuszowi wypłacić pieniędzy. Nie ma znaczenia dlaczego bank nie może mi już wypłacić (zazwyczaj będzie to kilka pośrednich / bezpośrednich powodów), ale to, że taki przypadek występuje. Nawet nieudane moratorium doprowadziłoby do przypadku odszkodowania. I nie rozumiem łączności między SWIFT a niemiecką VTB bezpośrednio lub VTB SE, same instytucje nie są wyłączone z SWIFT, ale rosyjskie spółki. Oczywiście (teoretycznie) nie mogą być dokonywane żadne płatności od rosyjskiej matki do niemieckiej córki czy odwrotnie, podkreślam teoretycznie, Rosja ma również własne sieci do takich płatności, istnieje więc bardzo dobrze alternatywy do SWIFT. Takie bardzo powiązane instytucje z pewnością mają alternatywę. Ale rachunek za prąd dla VTB we Frankfurcie na pewno nie będzie opłacany międzynarodowym przelewem z Rosji :-D Więc proszę: nie wprowadzaj paniki

Napisany przez bruno68
Bez klanu,.

to jest błąd! Nie ma innego trybu niż SWIFT/ BIC, to spółdzielnia. Koszty tego według danych wynoszą mniej niż 0,906 mld € rocznie! Na chwilę obecną nie istnieje efektywny inny system.

Rosja posiada własny system, dzięki któremu może opłacać swoich urzędników, ale jest on wykorzystywany tylko w ramach systemu państwowego. Rosyjskie przedsiębiorstwa są globalnie odcięte od kapitału i przelewów!
Każdy, kto zna się na bilansach, wie, jak ważne jest, aby przy setkach faktur i tysiącach przelewów miesięcznie wykonywanych na co dzień, mógł z nich korzystać.

Kto jutro, 28.02.2022, zapłaci odsetki i spłaty wszystkich kredytów? Bez numerów, cyfr i liter BIC/SWIFT?

Trzeba pamiętać, że dostęp jest zablokowany.
Wszystkie rosyjskie banki nie mają adresu banku w internecie, ponieważ zablokowane jest przetwarzanie operacji przez SWIFT. Ze względu na brak końcowych adresów.

Po drugie: Dlaczego Niemcy mieliby sobie samym wypłacać odszkodowanie? Nie; problem pozostaje: u klienta!

bruno68

Napisany przez clane
Ok, i co to ma teraz bezpośrednio wspólnego z bezpośrednią VTB, która nie jest objęta wykluczeniem przez SWIFT, więc wciąż może dokonywać swoich międzynarodowych płatności za [url]kredyty[/url] itp. w pełni regularnie? To, że wykluczenie przez SWIFT Rosji może mieć konsekwencje dla płynności bezpośredniej filii VTB, myślę, że jest jasne. Nikt jednak nie jest w stanie ocenić, w jakim stopniu i jak szybko się to stanie, to jest po prostu zbyt skomplikowane. Ale nadal brakuje mi właściwych argumentów, dlaczego system gwarancji depozytów miałby nie zadziałać. Jeśli faktycznie tak nie jest, jaka będzie argumentacja/komunikacja ze strony BAFIN/Państwa? Tak drodzy tysiące niemieckich małych inwestorów, niestety nie odzyskacie swoich 100 000 [url]euro[/url], ponieważ choć ulokowaliście pieniądze w niemieckim banku, który jako członek systemu gwarancji depozytów systematycznie do niego wpłacał i corocznie obowiązkowo informował Was o tej ochronie. Ale ten niemiecki bank jest po prostu filią rosyjskiego banku, który został wykluczony z SWIFT, ponieważ jego głównym udziałowcem, rząd rosyjski, rozpoczął wojnę. Więc taka argumentacja byłaby bardzo daleko idąca i prawny kataklizm. Inwestor w banku, który wpada w kłopoty z powodu ryzykownych operacji chciwego zarządu na szarym obszarze prawnym, otrzymuje odszkodowanie, ale w przypadku VTB, gdzie bank po prostu ma pecha, że główny udziałowiec jej matki rozpoczął wojnę, nic nie dostanie. Na poważnie? Czy nie powinniśmy od razu zablokować uprawnień do ALG dla biednego pracownika, który traci swoje zatrudnienie w VTB Deutschland z powodu sytuacji? Przecież stracił pracę z powodu sankcji i związanych z nimi konsekwencji dla jej filii w Niemczech. ALG jest również rodzajem rekompensaty finansowanej przez państwo. A co z innymi niemieckimi bankami wpadającymi w kłopoty z powodu sankcji SWIFT? Jest całkiem możliwe, że inny niemiecki bank wpadnie w kłopoty finansowe, ponieważ nie otrzymuje płatności od VTB lub innych rosyjskich banków. Czy ci inwestorzy również nie otrzymają odszkodowania?

Ntv w dzisiejszym komunikacie na żywo przeczytał :
Filie Sberbank są prawdopodobnie zbankrutowane!
Jest to największy rosyjski bank.
VTB na drugim miejscu

Kto zostawia swoje pieniądze tam, sam jest sobie winny, jeśli znikną. Dodatkowo finansowanie wojny.

Niewiarygodne, że ludzie nadal zostawiają tam swoje pieniądze. Czy przelew u Ciebie się udał?

Fundusz zabezpieczenia depozytów nie gwarantuje 100% depozytów każdemu klientowi w przypadku szkody. Wśród krytycznych inwestorów istnieje 1,2 filmów, które dobrze to wyjaśniają. Zbyt wiele upadłości i już mniej pieniędzy do zwrotu. Banki mają tylko ułamek gotówki, teraz pieniądze są wypłacane lub będą wkrótce wypłacane, co oznacza zbliżającą się bankructwo.

Napisany przez clane
Martin79HN pisze:
Ntv w dzisiejszej relacji na żywo przeczytałem:
Oddziały Sberbank są prawdopodobnie bankrutami!
Jest to największy bank rosyjski.
VTB to numer 2.

Kto pozostawił tam swoje pieniądze, sam jest sobie winien, jeśli znikną. Ponadto finansowanie wojny.

Niewiarygodne, że ludzie dalej tam trzymają swoje pieniądze. Przeszła Ci przelew u Prevelli?

Niestety, to tylko częściowa prawda. Jeszcze nie zbankrutowali, ale nałożono moratorium, ponieważ austriacki organ nadzoru finansowego uważa to za możliwe w przyszłości.
Jednocześnie podkreślono, że inwestorzy są chronieni przez system gwarancji depozytów.

Napisany przez bruno68
Tak właśnie, Martin79HN,

Banki mają tylko ułamek gotówki.

Jedno to pieniądz księgowy, drugie to gotówka! I proporcje wahają się od 10:1 do nawet 100:1 w przypadku banku,
Depozyty gotówkowe są inwestowane w akcje, obligacje i inne obligacje wojenne. Zazwyczaj długi przewyższają aktywa!

Zobaczymy, jak będą obsługiwane kredyty, kredyty hipoteczne, fundusze, ETF-y! Prawdopodobnie będzie to prawdziwe wstrząs, jeśli 30 do 100 miliardów euro spłonie.

Ukraine-Newsblog ++ Rubel traci 42 procent ++ Chiny krytykują zachodnie sankcje ++ Spółki-córki Sberbank niezdolne do zapłaty ++ Według ECB Sberbank Europe AG, spółka-córka Sberbank Rosji, oraz jej oddziały w Chorwacji i Słowenii są albo niewypłacalne, albo wkrótce staną się nimi.

W stolicy Ukrainy Kijowie oraz w Charkowie, według informacji państwowej służby ds. specjalnej łączności i ochrony informacji, słychać znowu eksplozje.

Norweski fundusz państwowy zapowiada sprzedaż rosyjskich inwestycji. Brytyjski koncern energetyczny BP sprzedaje swoje udziały w rosyjskim koncernie Rosnieft. .

Wszystkie konta banków rosyjskich są zagrożone zamknięciem. Ze względu na masę kont, proces ich likwidacji potrwa tygodniami.
Tymczasem nie będzie substytutu! Ze względu na kwotę! 100%, 90%, 80%.

Zajrzyj również na: https://youtu.be/we4Et2RjxI0

Następnie spróbuj odpowiedzieć, kto jest kim w kontekście Ukrainy/Rosji oraz kto jest wierzycielem i dłużnikiem! Wszyscy są obecni!

bruno68

Opinia Clanea jest moim zdaniem całkowicie błędna.

Wiadomości wyraźnie mówią same za siebie!

Wycofać się z inwestycji związanych z Rosją!

Stiftung Warentest i inne instytucje handlowe wycofały swoje rekomendacje.

Finansowanie wojen i śmierci (pośrednio). Jeśli to się nie zmieni, może nastąpić wojna atomowa!

Pieniądze są bezpieczne, śmieję się z tego. niewiarygodne

StGe1973 miał rację, że trzeba zabezpieczyć pieniądze, być może dla niektórych jest już za późno.

Ch… na oprocentowanie!

VTB był moim największym błędem, choć w przeszłości skorzystałem z około 5 tys. euro odsetek.

Zastanawiam się nad częściowym przekazaniem tych środków, omówię to z moją żoną.

Napisany przez clane
Martin79HN pisze:
Moim zdaniem opinia Clanea jest kompletnie błędna.

Wiadomości jasno mówią same za siebie!
wyjść z inwestycji związanych z Rosją!

Fundacja Warentest oraz inne czasopisma ekonomiczne wycofały swoje rekomendacje.

Finansowanie wojen i śmierci (pośrednio) ponosi odpowiedzialność
Jeśli to będzie się tak dalej rozwijać, to może nastać wojna atomowa!

Pieniądze są bezpieczne, kiedy pomyślę o tym, śmieję się. niewiarygodne

StGe1973 powiedział to dobrze, trzeba bezpiecznie przechowywać pieniądze,
być może teraz już dla niektórych jest za późno.

Drańców w zyskach!
VTB to był mój największy błąd, nawet jeśli w przeszłości zyskałem na ~5000 € odsetek.

Rozważam przekazanie części z tych pieniędzy na cele charytatywne,
omówię to z moją żoną.

Jestem otwarty na dyskusję i proszę o uzasadnione argumenty, dlaczego moje zdanie jest błędne.

Chciałbym jeszcze raz jasno stwierdzić: Moim zdaniem niemiecki system gwarantowania depozytów rozpoznałby wypadek odszkodowawczy, jeśli VTB Deutschland stałoby się niewypłacalne, co oznaczałoby, że środki inwestorów do 100 tys. € są bezpieczne. To, że Austria teraz zapowiedziała to dla swojego oddziału Skerbank, również na to wskazuje.

Wycofanie rekomendacji przez Finanztest i innych jest jasne, logiczne i słuszne. Nikt, włącznie ze mną, nie powinien wkładać świeżych pieniędzy do VTB.
Należy pamiętać, że VTB zawsze była bardzo dobrze oceniana jako możliwość inwestycyjna przez Finanztest i innych, co wiąże się również z bezpieczeństwem środków w ramach systemu gwarantowania depozytów itp.

Czy pozostawienie lub inwestowanie w przeszłości środków w VTB stanowi decyzję moralną/etyczną, nie jest pytaniem tego wątku. Jeśli jednak martwi Cię to, zalecam się dokładnie przyjrzeć portfelowi biznesowemu lub interesariuszom wszystkich instytucji, w których ewentualnie nadal masz zainwestowane środki (banki, fundusze, ETF-y, akcje itp.). Większość instytucji będzie miała pośrednie lub bezpośrednie powiązania z firmami z branży zbrojeniowej, być może także poprzez kilka poziomów (dostawcy dla przemysłu zbrojeniowego itp.). W dzisiejszym, globalnie połączonym świecie finansowym, trudno jest rysować ostre granice, abyś mógł z pełną pewnością powiedzieć: Nie jeden cent z moich pieniędzy inwestycyjnych zostaje wykorzystany w jakikolwiek sposób na cele zbrojeniowe. To, że VTB prawdopodobnie nie jest niewinną instytucją ze wszystkich banków, było jasne i publicznie znane już długo przed wojną. Powinieneś więc od dawna wycofać swoje środki.

Na zakończenie jeszcze jedna prośba:

Dyskusja to prezentowanie logicznych, spójnych argumentów, prawd i dowodów.

Zatem mniej haseł zjazdowych, emocjonalnych apeli, osobistych odczuć i innych rzeczy, które nie przynoszą żadnych korzyści w odpowiedzi na pytanie w wątku Czy pieniądze w VTB Deutschland są bezpieczne?. Istnieje określona etykieta forumowa, sam zlicz ilość swoich wykrzykników w poście.

np. Nie zrozumiałem odniesienia wideo z YouTube do pytania stawianego w wątku?

Proszę zmodyfikować swój tekst: Moim zdaniem niemiecki system gwarancji depozytów ustali, że w przypadku niewypłacalności VTB Deutschland środki klientów są bezpieczne do kwoty 100 tys. euro. Decyzja Austrii o przewidywanej gwarancji dla swojej filii Skerbank również to potwierdza.
Na ten moment wygląda na to, że Skerbank jest bankrutem!Gwarancja depozytowa i odszkodowania są zatem w toku!Co powinno teraz skłonić klientów do pozostawienia swoich pieniędzy w VTB Banku?Odzyskanie pewnie bezpiecznej wpłaty zajmuje czas, pieniądze i nerwy.Nikt nie chce także finansować dalszych działań wojennych.Moje podejrzenie jest takie, że mają Państwo powiązania z VTB Bank i dlatego przedstawiają Państwo tutaj zdanie, które dla mnie brzmi paradoksalnie.Do końca tego tygodnia VTB Bank zbankrutuje!Prawdopodobnie ktoś jeszcze tu będzie informował, czy w ogóle pieniądze zostaną wypłacone.Strona główna: Twoje pieniądze są u nas bezpieczne, ale jeśli nawet teraz trudno się dodzwonić na infolinię, prawdopodobnie równie trudno będzie uzyskać dostęp do swoich pieniędzy.Rezerwy gotówkowe zostaną wyczerpane!W takim przypadku nie warto polegać wyłącznie na niemieckim systemie gwarancji depozytów.Trzeba zrozumieć, jak działa gwarancja depozytowa i że istnieje ryzyko. Ze względu na dużą liczbę klientów i wypłat, odszkodowanie nigdy nie zostanie szybko wypłacone.Proszę zachować swoje za! Przekręcają Państwo prawdziwy obraz!To najostrzejsze sankcje gospodarcze, jakie kiedykolwiek zostały nałożone!

Napisany przez StGe1973
panie,

jest po prostu różnica między teorią a praktyką, podobnie jak kiedyś Steinbrück/Merkel: rząd federalny gwarantuje depozyty w niemieckich bankach.

Teoretycznie masz całkowitą rację, do 100 000 euro na osobę jest gwarantowane ustawowo.

Jednak teraz pojawia się problem: wyobraź sobie, że niemiecki bank, Commerzbank, duże kasy oszczędnościowe itp. zbankrutują, czy naprawdę sądzisz, że państwo ma setki miliardów na odszkodowanie? Nie, nie ma, chodzi tylko o uniknięcie paniki poprzez gwarancję państwową.

Prawdą jest, że jeśli dotyczy to tylko jednego banku i dochodzi do jego upadku, wtedy państwo będzie w stanie to skompensować. Trzeba po prostu mieć czas i nerwy na całą procedurę.

Mimo to ja po prostu unikałabym ryzyka i wolałabym po prostu wypłacić pieniądze.

I tak, chociaż nie jest to zawarte w pytaniu wyjściowym, sankcje państwowe wobec Rosji mogą być również wspierane przez nas - zwykłych ludzi. Wszystko, co pochodzi z Rosji, czy to banki, firmy itp., jest bojkotowane, a wszelkie relacje biznesowe są kończone.

Napisany przez thomasv
Cześć wszystkim,
dziękuję za dyskusję i wasze opinie. Od niedzieli bardzo interesuję się tym.
Być może ktoś mógłby mnie oświecić, również w niedzielę zdecydowałem się zerwać z VTB.
Tego dnia (niewielka kwota) tzw. depozyt terminowy został już wczoraj przelany na moje konto referencyjne. VTB Flex został wypowiedziany poprzez rozwiązanie konta (usługi, zamknięcie konta za pomocą TAN) i konto to miałoby jeszcze 2-letni okres zapadalności. Mam nadzieję, że to był właściwy krok, niestety do dziś nie dokonano przelewu na konto terminowe. Zastanawiam się, czy ten sposób (zamknięcie konta) był właściwy, ponieważ dotąd nie otrzymałem potwierdzenia wypowiedzenia. Saldo jest nadal widoczne na koncie Flex w bankowości internetowej.
Czy muszę po prostu jeszcze trochę poczekać, czy też lepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie całej kwoty na konto terminowe.
Jak to zrobiliście?
Dziękuję za wasze wskazówki.
Pozdrowienia

Hej Thomasv,

Flexkonto ląduje po anulowaniu na rachunku oszczędnościowym, a następnie na rachunku referencyjnym. Jednakże na Flexkonto prawdopodobnie występuje okres blokady, więc nie mogę powiedzieć tego dokładnie. W moim przypadku mówiono o maksymalnie 5 dniach roboczych, jednak bez okresu blokady na Flexkonto. (Niezapadalne terminowe odsetki na rachunku terminowym w przypadku Flexkonto są pomijane, nie mam informacji o okresie blokady). U mnie pieniądze pojawiły się na rachunku oszczędnościowym 1 dzień później!

Ale droga z anulowaniem jest właściwa. Ciekawe, czy nadal będzie wystarczająca ilość gotówki, aby ją przelewać z rachunku oszczędnościowego. Proszę sprawdź dzisiaj / jutro, czy pieniądze już są na koncie. Wtedy natychmiastowo przelej je, aby usunąć je z rachunku oszczędnościowego (ustaw saldo na 0).

Mam nadzieję, że u Ciebie również się uda. U mnie wszystko było załatwione w czwartek rano, dlatego zadziałało lub zostało już sfinalizowane. (obecnie nie mam informacji, czy nadal się powiedzie).

Proszę, informuj nas na bieżąco.

Pozdrowienia,

Martin

Potwierdzenie wypowiedzenia nie zostało odebrane do dzisiaj. Tylko kiedy zmieniłem dane konta referencyjnego.

Napisany przez thomasv
Cześć Martin79HN,
dzięki za informacje. Trochę mnie to uspokoiło, chociaż teraz trochę martwię się i denerwuje, że nie zareagowałem wcześniej. Przelew resztkowej kwoty (~ 1200 €) z konta oszczędnościowego dotarł wczoraj późnym popołudniem na moje konto referencyjne (zainicjowany w niedzielę przed południem). Obserwuję stan mojego konta co godzinę i mam nadzieję, że pieniądze wkrótce zostaną przeniesione i będę mógł dokonać przelewu.

Najpierw dzięki i miłego dnia.

Napisany przez Heinvedder
Cześć Thomas. Jestem już ponad 10 lat w VTB (dawniej austriackie ubezpieczenie depozytów) i miałem ten sam problem. Zamknąłem konto Flexkonto w piątek, 25.02.2022 r. o godzinie 07:00. Dziś (wtorek, 01.03.2022 r.) przeniosłem środki na konto TG. Właśnie przelałem pieniądze z konta TG na konto referencyjne mojego banku domowego. Na koncie TG już ich nie ma. Zobaczymy, kiedy pieniądze dotrą na moje konto. Więc trzeba trochę cierpliwości. Wygląda jednak na to, że jak dotąd wszystko działa. Powodzenia w swoich transakcjach. Pozdrowienia, Hein Vedder

Dodatkowo: Nie otrzymałem potwierdzenia wypowiedzenia. Łączna kwota na koncie elastycznym została zaksięgowana na koncie TG, wraz z odsetkami. Nie zastosowano potrącenia podatku kościelnego ani dodatku solidarnościowego od dochodów kapitałowych. Informacja telefoniczna była przyjazna, ale niejednoznaczna, skierowano mnie do działu specjalistycznego. Ostatecznie wszystko jest w porządku - mam nadzieję. Pozdrowienia, Hein Vedder

Napisany przez thomasv
Cześć Hein Vedder,
dzięki za dodatkowe informacje. Wygląda na to, że będę musiał jeszcze trochę poczekać. Biorąc pod uwagę Twoje wypowiedzi, spodziewam się, że przelew na lokatę terminową (3 dni) zostanie zrealizowany dopiero jutro. Mam nadzieję, że wszystko się uda, dam znać.
Dzięki i pozdrowienia, Thomas

Ciekawy artykuł na temat Sberbank i VTB na financefwd.com. Wypowiedzi Bafin na temat VTB. Istniejący klienci mogą nadal korzystać ze swoich depozytów. Nowe konta nie będą otwierane (z dnia 28.02.2022).

Napisany przez thomasv
Dziękuję za informację. Raport nie brzmi tak pesymistycznie, jeśli chodzi o VTB.

Wyciąg z konta wysłany pocztą w sprawie Flex Anlage z dodatkowym rozwiązaniem konta został dzisiaj wrzucony do skrzynki.

Zwolniony w czwartek
Pieniądze przesłane we wtorek na rachunek oszczędnościowy i przelew z konta bieżącego.

Napisany przez prevelli
Cześć Martin, Niestety, wypowiedzenie nie powiodło się. W przeciwieństwie do Ciebie, ja nie miałem elastycznego depozytu, lecz stały depozyt, który jeszcze około 1 roku będzie obowiązywał. VTB odrzuciła wypowiedzenie. Wypowiedzenie depozytu stałego jest możliwe tylko w skrajnych przypadkach, na przykład przy śmierci. Musiałbym więc najpierw umrzeć i udowodnić to bankowi, aby ewentualnie można było rozmawiać o wypowiedzeniu. Wygląda więc na to, że pozostaje tylko czekać rok z pewnym niepokojem do czasu wygaśnięcia depozytu i mieć nadzieję na fundusz gwarancyjny...

Witaj Prevelli,

Spróbuję tego.

Szanowni Państwo,
24.02 telefonicznie poinformowano mnie, że na Koncie Fleks nie naliczają się odsetki od zaliczek, ale jeśli wcześniej zamyka się rachunek depozytowy, to naliczane są odsetki od zaliczek.

Dodatkowo, na stronie internetowej zostało ogłoszone, że można go wcześniej zamknąć.

W związku z tym proszę o wcześniejsze rozwiązanie konta i zaksięgowanie odsetek od zaliczek na koncie oszczędnościowym. Następnie dokonam przelewu na moje konto referencyjne.

Czy można jeszcze raz wysłać powiadomienie o wypowiedzeniu? W przeciwnym razie poprzez komunikat usługowy.

Informacja bez gwarancji. Pomysł dla Ciebie.

Powodzenia

Pozdrowienia Martin

Kary, których chce unia europejska, chce wykluczyć siedmiu rosyjskich banków, w tym VTB, z systemu SWIFT
Unia Europejska, Niemcy i zachodni sojusznicy postanowili wykluczyć rosyjskie instytucje finansowe z systemu SWIFT. Może to spowodować znaczne szkody gospodarcze.

Napisany przez prevelli
Cześć Martinie,

dzięki za wsparcie. Na pewno spróbuję jeszcze raz, choć nie mam wielkich nadziei. Odrzucenie było właściwie zdecydowane.
Rozwiązanie tylko w skrajnych przypadkach możliwe z upoważnienia banku, przepisy BaFin zabraniają wcześniejszego rozwiązania stałych lokat...

Jeśli ktoś tutaj miał sukces w rozwiązaniu wcześniejszym depozytu terminowego (nie elastycznego) w VTB, byłbym bardzo wdzięczny za szczegóły.

Napisany przez KuF22
Cześć, jestem tutaj nowy. Czy ktoś może mi powiedzieć, jak się zalogować do mojego konta VTBdirekt bez obawy, że zostanie ono skradzione? Wygląda na to, że od wczoraj certyfikat bezpieczeństwa został unieważniony.

Napisany przez thomasv
Cześć,
spróbuj tego:

https://www.vtb-direktbank.de/banking-private/entry

Napisany przez KuF22
Mój program antywirusowy co jakiś czas mówi mi: certyfikat bezpieczeństwa został unieważniony, zazwyczaj dzieje się to w celach oszustwa.

Napisany przez thomasv
Cześć,
na stronie głównej również otrzymuję komunikat dotyczący bezpieczeństwa.

Przy użyciu odnośnika mogę się normalnie zalogować, a w przeglądarce wyświetlana jest bezpieczna połączenie.

Napisany przez KuF22
Zadzwoniłem tam ostatnio, powiedzieli mi, że strona internetowa jest obecnie w trakcie edycji i powinna być gotowa za dwie godziny. Jestem ciekawy, nie ufam temu spokojowi. To może być polecenie z Rosji, aby wycofać certyfikaty bezpieczeństwa.

Napisany przez thomasv
OK. Dziękuję za uwagę.
Jestem online tam praktycznie non-stop.
Jak być może już zauważyłeś; VTB Flex zostało wypowiedziane w niedzielę, czekam na przekazanie na konto oszczędnościowe. Aktualny stan o godzinie 11:00, przekazanie jeszcze nie zostało zrealizowane.
Maleje nadzieja, że się uda.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata