Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jaki jest najlepszy kurs finansowania instalacji fotowoltaicznej i wyposażenia przy zakupie domu?

Napisany przez elknipso
Cześć,

mamy przed sobą ofertę finansowania banku dotyczącą nadchodzącego zakupu częściowo wynajmowanego domu wielorodzinnego, z dwoma kredytami każdy dla części własnej i wynajmowanej. W ramach tego finansowania wzięto 20 000 euro, które będą potrzebne do spłacenia instalacji fotowoltaicznej (10 000 euro) oraz trzech kuchni i innych mebli (10 000 euro). Panel słoneczny spłaci się sam, przez następne 5 lat obowiązuje umowa z wysoką taryfą za sprzedaż energii w wysokości około 300 euro miesięcznie.

Mogę po prostu wziąć mały kredyt prywatny na 20 000 euro z oprocentowaniem 2,75% na 10 lat, z możliwością spłaty od razu.

Moim myślą było, czy istnieją również programy pomocowe lub inne sposoby, aby uzyskać bardzo korzystny kredyt przynajmniej na 10 000 euro na instalację fotowoltaiczną?

Re: Jaki jest najlepszy kurs finansowania instalacji fotowoltaicznej i wyposażenia przy zakupie domu?

Napisany przez elknipso
Czy dobrze rozumiem, że brak odpowiedzi oznacza, że nie ma tańszych opcji i po prostu powinienem wziąć zwykły, mały kredyt prywatny na 20 000 euro?

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli nie znamy szczegółów lub nie jest nam znane przedsięwzięcie jako całość, to również nie możemy się do niego odnieść ani zająć stanowisko.

Z pewnością Twój doradca finansowy, który zna szczegóły, może pomóc Ci dalej lub zająć się indywidualnie sytuacją.

Faktem jest, że moi klienci nie mieliby tego pytania, ponieważ powinno być oczywiste, że klientowi, konsumentowi powinno się zapewnić całościowy plan finansowania.

Napisany przez bruno68
Więc kto ma co powiedzieć?

Oni zadają pytania i sami na nie odpowiadają!

Przeczytajcie to, co sami napisaliście.

Mogę teraz po prostu wziąć mały kredyt prywatny na kwotę 20 000 euro z oprocentowaniem 2,75% na 10 lat, z możliwością natychmiastowej spłaty.

Szkoda, że chcecie wziąć kredyt prywatny na finansowanie działalności komercyjnej! Rezygnujecie z zaliczki na podatek VAT z góry? Z opodatkowania amortyzacyjnego?

A co z § 492 b BGB! Kto ponosi odpowiedzialność za szkody na i związane z instalacją fotowoltaiczną?

To już pokazuje, jakie miny lądowe tu są!

Dla niektórych klientów jako pośrednik trzeba trzymać się z daleka!

bruno68

Napisany przez elknipso
Pytam z właśnie tego powodu, że chcę uniknąć błędów.

Co do kontekstu:
20 000 euro są wymienione osobno w umowie notarialnej i dzielą się na 10 000 euro za cenę zakupu instalacji fotowoltaicznej oraz 10 000 euro za dwie kuchnie plus inne meble w wynajmowanych mieszaniach.

Chciałbym sfinansować te 20 000 euro niezależnie od kredytu hipotecznego, ponieważ inaczej stosunek kapitału własnego do sumy kredytu hipotecznego przesunąłby się na niekorzyść, co prowadziłoby do gorszych warunków kredytowych dla kredytu hipotecznego.

Może źle się wyraziłem, używając terminu kredyt prywatny, mam na myśli kredyt do dowolnego użytku, np. w DSL Bank (to stąd pochodzi wspomniana stawka 2,75% jako przykład) albo w jakimkolwiek innym banku. Nie do końca rozumiem, dlaczego miałoby to niekorzystny wpływ na odliczenia amortyzacyjne, sposób, w jaki finansuję zakup istniejącej instalacji fotowoltaicznej oraz wyposażenia (kuchnia, meble) mieszkania wynajmowanego, nie powinien mieć na to wpływu. Nie miałem na myśli kredytu od osoby prywatnej, jeśli to wywołało jakieś nieporozumienia, proszę o wybaczenie. Moje użycie terminu kredyt prywatny wynika tylko z faktu, że różne banki, które sprawdzałem, nazywają go małym kredytem, np. DKB.

Czy popełniam tutaj błąd, a jeśli tak, jakie podejście ogólnie polecacie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata