Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z zakończoną historią kredytową tylko dla jednej osoby.

Napisany przez Haus2022
"Cześć wszystkim :-)

Mam nadzieję, że możecie nam pomóc.

Znaleźliśmy [url]Dom[/url], który chcielibyśmy kupić. Problem polega na tym, że finansowanie może przejść jedynie na męża, ponieważ moja historia kredytowa jest fatalna. Jego wynik w bazie Schufa wynosi 94,5%, ale ma w niej dwa uregulowane wpisy (jeszcze 1,5 roku).

Mąż jest jedynym żywicielem rodziny (netto 2300-2500), mamy 3 małe dzieci (8,6,3) i czwarte ma się urodzić w lipcu. Obecnie otrzymujemy dodatek dziecięcy w wysokości 504 [url]euro[/url]. Ja jestem gospodynią domową.

Niestety, nie posiadamy oszczędności, ale jesteśmy w stanie zaoferować kilka prac własnych (mąż jest wykwalifikowanym malarzem i ma wielu znajomych w branży budowlanej).

[url]Dom[/url] jest sprzedawany w trybie przetargowym. Zarządca majątku sądowego powiedział nam, że mamy dobre szanse, ponieważ nie ma zbyt wielu zainteresowanych. Spodziewał się ceny zaczynającej się od 450 000 [url]euro[/url]. Wartość domu to co najmniej 690 000 [url]euro[/url]. Mieszkamy w Dolnej Bawarii.

Teraz moje pytanie:

Czy jest możliwe uzyskanie finansowania w tym przypadku? Czy nie mamy szans?

Bardzo dziękuję z góry!"

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, tutaj Haus2022. Istnieje kilka czynników przeciwko udanemu finansowaniu: - brak kapitału własnego - niesprzyjający wynik w rejestrze Schufa (94% i 2 wpisy zakończone) - dochód zbyt niski w stosunku do ceny zakupu od 450 000 EUR wzwyż. Do tego dochodzą jeszcze koszty dodatkowe związane z zakupem. To, czy Twój mąż ma zdolności rzemieślnicze, ma mniej wspólnego z powyższą konstelacją. To przedsięwzięcie jest niestety nieco zbyt ambitne. Nawet w przypadku zakończonego negatywnego wpisu w Schufa można uzyskać pożyczkę na zakup nieruchomości, ale przy dochodzie od 2 300 do 2 500 EUR mówimy raczej o cenie zakupu od 150 000 do 180 000 EUR. Pomysłem byłoby zaoszczędzenie trochę kapitału własnego i poczekanie jeszcze 1,5 roku, aż rejestr Schufa zostanie ponownie oczyszczony.

Napisany przez Haus2022
Dziękuję za szybką odpowiedź!

Myśleliśmy, że może można uwzględnić dofinansowanie lub dotację jako kapitał własny? Albo pośrednie finansowanie na 1,5 roku.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, na przykład pożyczka KfW 124 nie pomoże ci w obecnej sytuacji. Niestety, twoje plany aktualnie wydają się nie do zrealizowania.

Napisany przez Beachlifestyle
Jesteś tutaj po porady... Moja rada brzmi: zrezygnujcie, to się nie uda.

Przy waszych warunkach to byłoby jak wykopane przez was własne groby. Banki prawdopodobnie nie uwzględnią raty wyższej niż 800-1000€ w waszym przypadku, ponieważ jest 6 osób, ty nie masz dochodu, a do tego są jeszcze opłaty dodatkowe, które trzeba opłacać miesięcznie.

Przy minimalnym oprocentowaniu 2% i 2% odsetkach, raczej zakładałbym, że realistyczna kwota dla was to maksymalnie 200 tys. €.

Niezależnie od tego, że przedmioty z pewnością pójdą raczej za dużo niż za mało.

Więc albo szukajcie czegoś znacznie tańszego, zmieńcie sytuację dochodową albo pozostańcie przy tym, co macie...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata