Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wypłata z góry lub dodatkowa płatność przy finansowaniu nieruchomości.

Napisany przez ADMCI4
Moja żona i ja kupiliśmy Dom jednorodzinny trzy lata temu, w którym obecnie mieszkamy. Wtedy podpisaliśmy z bankiem finansującym umowę na 10 lat związania się oprocentowaniem. Teraz moja żona odziedziczyła trochę pieniędzy i mielibyśmy możliwość częściowej spłaty kredytu przed upływem tych dziesięciu lat, co oczywiście wiązałoby się ze zmniejszeniem odsetek. Bank jest zobowiązany zaakceptować taką dodatkową wpłatę czy może ją odrzucić? Jakie koszty nas czekają? Dziękuję za wasze odpowiedzi, Stróż toru

Napisany przez MThiemann
Cześć stróżu barier, proszę sprawdzić umowę kredytową, którą zawarłeś kiedyś ze swoim bankiem. W umowie powinny być określone możliwości dodatkowej spłaty. Jeśli nie zawarto żadnych umów dotyczących dodatkowej spłaty, możesz zapytać swojego banku, pod jakimi warunkami można ją jednak dokonać. Bank prawdopodobnie obciąży cię opłatą za wcześniejszą spłatę dodatkową. Niektóre banki odrzucają całkowicie wcześniejszą spłatę (oprócz sprzedaży nieruchomości). Dlatego jedynie zapytając swojego banku możesz uzyskać pewność. Pozdrowienia, M. Thiemann

Napisany przez ADMCI4
Bahnwärter pisze: Moja żona i ja kupiliśmy Dom jednorodzinny trzy lata temu, w którym również mieszkamy. Wtedy podpisaliśmy umowę z bankiem finansującym na okres dziesięciu lat. Teraz moja żona odziedziczyła pewną sumę pieniędzy i mielibyśmy możliwość spłacenia części kredytu przed upływem tych dziesięciu lat, co oczywiście pozwoliłoby nam również zmniejszyć odsetki. Czy bank musi zaakceptować tę dodatkową wpłatę, czy może ją odrzucić? Jakie koszty nas czekają? Dziękuję za wasze odpowiedzi, Bahnwärter
Ważne jest, czy wasza umowa przewiduje możliwość wcześniejszej spłaty kredytu z ważnego powodu. W przeciwnym razie – o ile mi wiadomo – bank nie musi się na to zgodzić, ponieważ pociągnęłoby to za sobą straty dla banku. Mam nadzieję, że się uda Paolo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata