Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Co zrobić z umową oszczędnościową?

Napisany przez Terje
Cześć, mam dwa umowy oszczędnościowe na budowę, które nie mają znaczenia dla mojego finansowania nieruchomości. Po pierwsze, ponieważ oprocentowanie byłoby zbyt wysokie, a także nie byłoby możliwe do przydzielenia. Problem, który tutaj również widzę, jest taki, że jeśli będę nadal oszczędzać z niskim oprocentowaniem 0,5% i nigdy nie będę go potrzebować, wtedy anulacja będzie kosztowna, a kapitał, który zainwestowałem, mogę lepiej zainwestować. Więc co robić, czy natychmiastowo anulować, nawet jeśli będzie to kosztowne? Co w takim razie z Wohnriester, skoro otrzymujemy sensowne dopłaty dla moich dzieci i żony? Kapitał z tego mógłbym także dobrze wykorzystać na nowe ogrzewanie/pompę ciepła, czy istnieje opcja podzielenia umowy oszczędnościowej na budowę? Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Czy umowy budowlane są objęte programem wohnriester? Czy może istnieje jeszcze trzeci rodzaj, który kwalifikuje się do wohnriester?

W razie wątpliwości można przejść z wohnriester na zwykłe Riester, być może istnieją jeszcze korzystne opcje w ramach programu Riester.

Ile dokładnie jest w tych umowach budowlanych i jak duże są one?

Napisany przez BenniG
Być może możliwe byłoby również podjęcie decyzji o podziale. Możecie przekazać niespłaconą część swojej rodzinie.

Napisany przez Terje
titan1981 pisze:
Czy umowy oszczędnościowe na budowę są Wohnriester? Czy może jeszcze trzeci jako Wohnriester?

W razie wątpliwości można przenieść się z Wohnriester na zwykłe Riester, być może istnieją jeszcze tańsze oferty Riester.

Ile w ogóle jest w tych umowach oszczędnościowych na budowę i jak duże są te kwoty?

Obydwa są umowami oszczędnościowymi na budowę Wohnriester, jedno na moją żonę/dzieci, a drugie na mnie.
Muszę sprawdzić, jakie są dokładnie kwoty, ale są one wyższe, ponieważ pierwotnie miały być opcją dla refinansowania, jednak jak napisałem, nie ma to sensu w obecnych warunkach, a kapitał z tego nie jest potrzebny.
Dziękuję bardzo

Napisany przez 2titan1981
Więc możesz sprawdzić, czy istnieje dobra standardowa umowa Riester dla każdego z was, a następnie po obliczeniu rozważyć ewentualną zmianę. Wtedy unikniecie utraty dotacji. Warto to sprawdzić.

Napisany przez 2utopus
Czy umowy mieszkaniowego dodatku emerytalnego są niezależne od dotychczasowego finansowania budowy i czy można je rozwiązać osobno?

Jeśli kapitał emerytalny nie zostanie przeniesiony do innego rachunku emerytalnego - lub jeśli nie zostanie on użyty do spłaty nieruchomości (uwzględniając konto pomocy mieszkaniowej / opodatkowanie w późniejszym wieku / infekcję emerytalną nieruchomości), może być konieczne zwrot całego dofinansowania/oszczędności podatkowych...

Napisany przez Terje
utopus pisze:
Czy umowy o Wohnriester są niezależne od dotychczasowego finansowania budowy i mogą zostać rozwiązane osobno?

Jeśli kapitał Riester nie zostanie przeniesiony do innego konta Riester - lub nie zostanie użyty do spłaty nieruchomości (konto wsparcia mieszkaniowego / opodatkowanie w późniejszym wieku / uwzględnienie zgięcia Riester w przypadku nieruchomości), to całe wsparcie/oszczędności podatkowe mogą musieć zostać zwrócone...

Umowy o Wohnriester zostały zawarte równocześnie z rozpoczęciem finansowania, w celu zabezpieczenia stopy procentowej oraz ze względu na dopłaty Riester, i mogą być rozwiązane osobno.

Co się dzieje, gdy kapitał jest przenoszony do konta Riester?

Napisany przez hausbauwest
W tym momencie najlepiej kupić olej opałowy, drewno kominkowe i generator prądu.

Napisany przez 2utopus
hausbauwest pisze:
W obecnej chwili najlepiej jest kupić olej opałowy, drewno kominkowe i generator prądu.

Broń do samoobrony - własna studnia - żywność trwała - papierosy - alkohol ... i być może monety srebrne

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata