Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Mój pierwszy ETF

Napisany przez heinetz
Witajcie na forum,

po długim zastanowieniu postanowiłem, co zrobić z dziedzictwem w wysokości 25 000 € oraz 5000 € zaoszczędzonych, zamiast pozostawiać moje pieniądze na koncie oszczędnościowym, jak to robiłem w poprzednich latach, zdecydowałem się na fundusze ETF. Aby być uczciwym, nie ja, lecz znajomy z doświadczeniem w papierach wartościowych, polecił mi zainwestować w fundusze ETF. Ja, jako osoba bez doświadczenia w papierach wartościowych, postanowiłem zgłębić temat. Mam dwa konta w ING Bank oraz konto biznesowe w DKB. Oprócz 30 000 €, które chcę zainwestować, mam również pewną kwotę oszczędności na koncie oszczędnościowym. Ponieważ jako laik nie chcę podejmować dużych ryzyk, wymyśliłem następujący plan:

- 25 000 € (5/6) zainwestuję w iShares Core MSCI World UCITS ETF USD w ING Banku. Wydaje mi się, że jest to dość bezpieczna opcja.
- 5000 € (1/6) zainwestuję w iShares S&P 500 Information Technology Sec UCITS ETF USD w DKB. Nieco mniej konserwatywne.

Opisałem już mój plan na innym forum, gdzie doradzono mi, że jeśli w wieku prawie 50 lat dopiero dotarłem do sumy 30 000 €, lepiej byłoby unikać inwestowania w papiery wartościowe. Z dyskusji jednak wyniosłem pewną wskazówkę - warto zacząć od małych kwot i sprawdzić, jak sobie poradzę. Dlatego też dostosowałem mój plan. Pozostaję przekonany co do zainwestowania większości kwoty w MSCI World, ale zamiast natychmiast zainwestować 5000 €, wczoraj zakupiłem 100 sztuk S&P 500 Information Technology za łączną kwotę prawie 1700 €.

Najpierw jednak chciałbym poznać opinię na temat tej strategii. Chcę podkreślić, że papiery wartościowe nie mają być moim nowym hobby, ani nie spodziewam się nagle stać się bogaty.

Podczas mojego pierwszego zakupu napotkałem kilka rzeczy, które dotąd nie były dla mnie jasne. Próbuję zrozumieć trzy sumy:

- Według mojego konta transakcyjnego, zakupiłem 100 sztuk S&P 500 Information Technology po cenie 17,294 € każda. Razem to 1729,40 €.
- Wartość mojego portfela wynosi 1724,00 €.
- Wypłacono 1740,14 € z mojego konta rozliczeniowego.

Ktoś potrafi mi to wytłumaczyć?

Dzięki i pozdrawiam,
heinetz

Napisany przez Dante
Oceniam to następująco.

Kupiłeś za 1729,40€. Od tego czasu kurs trochę spadł i teraz udziały w sumie są warte 1724,00€. Opłata za zakup w DKB wynosi 10€. Różnica do 1729,40€ to koszty transakcyjne. Pytanie brzmi, czy te dane pochodzą z informacji o kosztach czy z rozrachunku papierów wartościowych? Prawdopodobnie przy 1729,40€ złożyłeś zlecenie i zostało wykonane przy 1730,14€.

Napisany przez heinetz
Zadałem limit zakupu w wysokości 17,30 €, a w zamówieniu faktycznie widnieje wykonanie transakcji po cenie 17,294 €. Na co dokładnie odnoszą się te 0,15%?

Napisany przez Dante
0,15% to TER (

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata