Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wziąć kredyt? Tak/Nie, a jeśli tak, to gdzie?

Napisany przez kredit_123
Cześć wszystkim,
Jestem nowy na forum i zarejestrowałem się z powodu następującego problemu:
Zostały mi jeszcze pewne długi z czasów studiów, około 8.000 euro, z czego 3.000 euro to Bafög, a około 5.000 euro to debety z dwóch kont (na koniec każdego miesiąca). Obecnie zarabiam dość dobrze (80.000 euro brutto/rok) i mam umowę na czas nieokreślony; jednak mam dość wysokie koszty (2 dzieci, 2 mieszkania, za które muszę płacić). W zależności od tego, jak oszczędnie żyję, mogę odkładać od 300 do 500 euro miesięcznie. Moje problemy finansowe rozwiązują się więc praktycznie same z czasem, myślę, że w ciągu 2 lat byłbym wolny od długów; spłata Bafög kończy się w 2024 roku. Jednak właśnie znowu dostałem obciążenie kwartalne 80 euro na jednym z kont z powodu opłat debetowych, co zawsze mnie denerwuje. Do tej pory unikałem kredytu, aby wyjść z debetu, ponieważ kompletnie się na tym nie znam. Istnieją jednak prawdopodobnie skuteczniejsze sposoby na wyjście z długów, niż ten, który wybrałem tu przez moją bierność.
Zastanawiam się nad zaciągnięciem kredytu w wysokości od 5.000 do 10.000 euro, ale czuję się w tej sprawie bardzo niepewnie. Myślę jednak, że ze względu na moje dochody, moją nielimitowaną pozycję i fakt, że nigdy w swoim życiu nie zaniedbałem żadnej rachunku, wszędzie mógłbym dostać kredyt.
Czy możecie mi coś doradzić? Czy powinienem czekać aż się to rozwiąże, czy możecie polecić mi jakiegoś pożyczkodawcę?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Edycja: Sprawdziłem jeszcze raz, i zostało mi niecałe 5.000 euro Bafög, więc to raczej 10.000 euro długu

Napisany przez 2utopus
Osobiście zacząłbym od zastanowienia się, gdzie mogę zaoszczędzić - czyli wypowiedzenie niepotrzebnych subskrypcji, sprawdzenie i ewentualna zmiana dostawców Internetu/telefonu/energii/ubezpieczeń/opłat za prowadzenie konta.

Dlaczego potrzebne są 2 mieszkania?

Następnie sprawdziłbym, jak wysokie są odsetki od debetu i Bafög - i postarał się spłacić najpierw drogie długi.
(Kiedyś było 30% zniżki, gdy spłaciło się długi z Bafög naraz... za to z pewnością można już wziąć niewielki kredyt.)
Standardowy kredyt debetowy jest zazwyczaj bardzo drogi - szacuję, że od 8-12% to dość normalne.
Jeśli więc debet wynosi 5000 €, może to kosztować nawet 50 € miesięcznie - o ile wpływy wynagrodzenia wystarczają na pokrycie tej kwoty.
Niektóre banki oferują elastyczny kredyt ramowy - tutaj można przelać pieniądze na swoje zwykłe konto w określonym ramach kredytowych - te są zazwyczaj tańsze od kredytów debetowych. Lub normalny kredyt ratalny - tutaj ważne jest, aby nie płacić za niewymagane ubezpieczenia... wtedy należy oczywiście uważać, aby nie myśleć, że znów ma się wystarczająco dużo pieniędzy i wydaje się ich więcej niż wcześniej.

@utopus: Dziękuję, że poświęciłeś czas na tak obszerną odpowiedź.

Oprocentowanie kredytów studenckich (Bafög) wynosi 0%; myślę, że na początku mogłem spłacić wszystko z zniżką, ale wtedy nie miałem stałej pracy i dlatego zdecydowanie nie chciałem brać kredytu. Dlatego teraz po prostu kontynuuję z Bafög.

Potrzebne są dwa mieszkania, ponieważ dojeżdżam między pracą a miejscem zamieszkania; to samo dotyczy mojego standardu życia (przepraszam, jeśli to brzmi szorstko).

To, że zaczynam wydawać więcej pieniędzy, gdy na koncie mam więcej środków, jest faktycznie jednym z moich obaw.

Dlatego chciałem się dowiedzieć, czy eksperci z tej grupy zasadniczo radzą mi w mojej sytuacji zaciągnąć kredyt czy nie, i jeśli tak,

Jacy są godni zaufania dostawcy i modele? Wiem, że istnieją specjalne kredyty do spłaty debetu, ale nie jestem pewien, czy jest to godne polecenia.

Czy powinno się to zrobić w swoim banku, czy istnieją banki specjalizujące się w tego typu usługach i dlatego są bardziej polecane.

Jakie są oprocentowanie i opłaty, z którymi trzeba się liczyć? Jeśli ktoś tutaj mógłby udzielić konkretnych informacji lub odnieść się do nich, będę wdzięczny.

Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Jeśli Twoja historia kredytowa jest w porządku i bank oblicza, ile środków masz do dyspozycji z ich punktu widzenia, co powiesz na kredyt ramowy? Wtedy w razie potrzeby możesz korzystać z pieniędzy po niższej stopie procentowej niż przy przekroczeniu limitu konta.

Jednak z oszczędnościami raczej nie będziesz dążyć do posiadania własnego mieszkania itp. Mimo to spróbowałbym zagwarantować odpowiednią ilość kapitału, która pozwoli Ci szybko kupić zastępczy samochód, etc., bez konieczności zaciągania kredytu lub przekraczania limitu konta…

Napisany przez 6Bankkaufmann
Linia kredytowa wydaje się być interesująca dla Ciebie. Uruchom całą kwotę z linii kredytowej i spłacaj tak dużo, jak to możliwe.W każdej chwili będziesz mógł wznowić wykorzystanie linii kredytowej.Dlatego nie spłacaj całkowicie linii kredytowej. Pozostaw jedno euro. Wówczas płacisz odsetki tylko od 1 euro, ale w każdej chwili możesz szybko wykorzystać pełny wolumen linii kredytowej.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Najlepiej byłoby przedstawić wykaz poszczególnych pozycji kosztów.....

80 000 brutto to około 4 000 netto w przypadku LSK3. Brzmi to dla mnie trochę jakby pieniądze gdzieś przeciekały i chciałbyś znowu zaciągnąć kredyt, żeby odetchnąć. Jeśli z drugiej strony nie będziesz konsekwentnie mówił/a sobie, że 0 EUR na koncie oznacza, że nie ma już możliwości na dodatkowe wydatki, będziesz za 2-3 lata w takiej samej sytuacji jak dzisiaj, z ciągle rosnącym kredytem i znowu bardzo wysokim debetem do wyczerpania.

Napisany przez volltilger
Bankkaufmann pisze:
Ramowy kredyt .....
W każdej chwili możesz ponownie aktywować ramowy kredyt.
Dlatego nie spłacaj całkowicie ramowego kredytu. Pozostaw jedno euro. W ten sposób płacisz odsetki od 1 euro, ale w każdej chwili można szybko wyczerpać pełny wolumen ramowego kredytu.

???? Mam 2 ramowe kredyty po 5000€ każdy, oba nieużywane i z saldem 0€, dostępne w każdej chwili.
Jeden w Apobanku po 8,xx% i drugi w Diba po 6%. Ramy w Apobanku działałyby jak debet, zostałyby wykorzystane w przypadku niewystarczającego salda konta bez przeniesienia, jednak wtedy do odsetków dochodziłyby jeszcze opłaty za księgowania za każde transakcje na koncie bieżącym, jest prowadzony bezpłatnie tylko przy zasobach. Należy tego unikać.
W Dibie musisz samodzielnie przenosić środki, można to zrobić online w czasie rzeczywistym, odsetki są naliczane na dzień.
Zastanowiłbym się nad różnymi portalami porównywania, na pewno znajdziesz tańsze alternatywy na 24 do 36 miesięcy przy tej sumie, w każdym razie wyjdź z debetu!

Napisany przez 2titan1981
Prawidłowo, obecnie kredyt ramowy w ING nie musi być realizowany w kwocie 1€, aby pozostać aktywnym. Po 12 miesiącach i później co miesiąc przy logowaniu do bankowości sprawdzane jest, czy kredyt nadal jest potrzebny, a proces jego wypowiedzenia jest dość szybki. Jednak nie zaleca się tego robić, ponieważ kredyt ramowy jest widoczny w Biurze Informacji Kredytowej (BIK) i wszelkie zmiany w nim zostaną również odnotowane... kredyty są jednak nadal uważane za zakończone w BIK przez 3 lata po ich spłacie..... Nigdy nie korzystałem z kredytu ramowego, ale jeśli jednocześnie pojawi się większy wydatek w domu (>20.000€) i samochód ulegnie awarii (>20.000€), nie chciałbym pokrywać tego całkowicie z rezerwy oszczędnościowej. Czasami trwa długo, zanim ubezpieczyciele wypłacą środki w zależności od sytuacji, a w obecnej chwili nie zawsze łatwo jest znaleźć uczciwych wykonawców, którzy mają na to czas i ochotę....

Napisany przez peer
Bankkaufmann pisze:
...
Dlatego nie trzeba całkowicie spłacać kredytu ramowego. Pozostaw euro. Wtedy płaci się odsetki za 1 euro, ale można w każdej chwili szybko wykorzystać pełny wolumen kredytu ramowego.

Nie trzeba zostawiać euro. Przynajmniej nie w ING lub VW Bank. Istnieje rama (niech to będzie 20000 euro) i zawsze jest dostępna, ale w razie niepotrzebności może pozostać przez lata na poziomie zerowym.

Miałem [url]kredyt[/url] ramowy 10 lat temu, a wtedy miła pani z centrum obsługi klienta ING powiedziała, że można zostawić 1 [url]euro[/url].

Więc poprawka, że obecnie nie trzeba już zostawiać nic :-)

Cześć,

Ramowa umowa kredytowa wydaje się naprawdę interesująca.
Jednakże postanowiłem nie brać kredytu i zacisnąć pasa po stronie wydatków. Jak już zauważono wcześniej, mam jeszcze spory potencjał oszczędności...
W przeciwnym razie faktycznie można przewidzieć, że jedynie tymczasowo złagodzę sytuację, a za 2-3 lata znajdę się znowu w tej samej lub jeszcze gorszej sytuacji.

Gdzie pieniądze wyciekają, nie jest trudne do odtworzenia; w ciągu tygodnia praktycznie nie korzystam z mojej kuchni i jem praktycznie zawsze na zewnątrz. Chyba wrócę do pakowania kanapek...

Mimo wszystko dziękuję za odpowiedzi tutaj.

Pozdrowienia

Cześć kredit_123, Zrozumienie, skąd pochodzą zbyt wysokie wydatki, jest naprawdę najlepsze.

Nie musisz całkowicie rezygnować z jedzenia na zewnątrz :-)

Tak, to prawda.
Mam kilka subskrypcji (Netflix, Nintendo, ...), które zamierzam anulować.
Ponadto pracuję nad ułożeniem budżetu i planuję na początku miesiąca przeznaczać pieniądze na różne rzeczy, będzie też mały budżet na restauracje, ale postanowiłem, że zazwyczaj będę zabierać jedzenie z domu, dopóki nie będę na plusie, nawet jeśli oznacza to rezygnację z wychodzenia na obiad z kolegami.
Po odliczeniu wszystkich regularnych kosztów (stałych wydatków, paliwa, artykułów spożywczych, itp.) w moim zestawieniu pozostaje 1200 euro. Zobaczymy, jak realistyczne jest moje planowanie i co mogłem tutaj przeoczyć, ale powinienem móc odkładać około 1000 euro miesięcznie...

Napisany przez 2utopus
Dla przykładu można zrobić jedno, nie zaniedbując drugiego ... jeśli debet jest bardzo drogi, można oczywiście przełączyć się na tańszy kredyt - na przykład kredyt ramowy, gdzie debet jest spłacany automatycznie z pensji - w przypadku kredytu ramowego konieczne jest często przekazywanie pieniędzy tam i z powrotem...

U nas można również zabrać własne jedzenie do kantyny i zjeść je z kolegami - być może w waszej firmie jest sala wypoczynkowa/kuchnia, gdzie można zjeść posiłek z kolegami? Mimo to można oczywiście jeść poza domem 1-2 razy w tygodniu, jeśli wcześniej robiło się to 5 razy czy częściej.

Obecnie innym również staje się trudno, gdy prąd/paliwo do auta/ogrzewanie/żywność stają się tak znacznie droższe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata