Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie nieruchomości: Jak wysoka powinna być suma ubezpieczenia dla domu jednorodzinnego...

Napisany przez Kessy100
Cześć, dobry wieczór,

mam pytanie dotyczące mojego ubezpieczenia nieruchomości w Allianz. Miałem kontakt z agencją generalną Württembergische. Kierowniczka poprosiła mnie o polisę ubezpieczenia mojej nieruchomości w Allianz. Twierdzi teraz, że suma ubezpieczenia w wysokości 15 000 [url]euro[/url] jest zdecydowanie za niska. Oczywiście chce mi sprzedać [url]ubezpieczenie[/url] Württembergische. ;-) Jest miła, ale trochę nachalna.

Co o tym sądzicie. Na pewno potrzebujecie dodatkowych informacji. Zapytajcie proszę!

Dzięki i pozdrawiam

Kessy

Re: ubezpieczenie nieruchomości: Jak wysoka powinna być suma ubezpieczenia dla domu jednorodzinnego...

Napisany przez Unwissend
15 000 € to pewnie nieporozumienie, prawda? Chodzi zapewne o 15 000 marek z 1914 roku?

Przy ubezpieczeniu budynku warto wybrać formę ubezpieczenia nowy obiekt. Wówczas na podstawie podstawowych danych dotyczących budynku (powierzchnia mieszkalna, wyposażenie...) tworzona jest wartość z 1914 roku.

Wartość z 1914 roku pozostaje zawsze taka sama (z wyjątkiem zmian w nieruchomości, np. przebudów). Dzięki corocznie ustalanemu indeksowi cen budowlanych otrzymuje się aktualną wartość ubezpieczenia (wartość z 1914 roku x indeks cen budowlanych / 100). Może ona rosnąć lub maleć - w związku z tym składka również zmienia się rokrocznie. Ostatnio składki za ubezpieczenia budynków mieszkalnych wzrosły znacznie ze względu na zwiększone koszty budowy - jednakże w razie potrzeby również otrzymuje się równie zwiększoną wypłatę.

Załóżmy, że posiadasz takie ubezpieczenie od kilku lat, wówczas suma ubezpieczenia wynosiła 199 605 € w 2016 roku, a w 2022 roku już 250 230 €. Bez konieczności aktywnej zmiany w umowie.

Nawet 250 230 € mogą wydać się stosunkowo niewielkie. Należy jednak pamiętać, że wartość ubezpieczenia nie ma nic wspólnego z „wartością rynkową” - ponieważ grunt nie odgrywa roli w sumie ubezpieczenia.

Także nie trzeba się zaniepokoić - zawsze warto sprawdzić, czy obecne ubezpieczenie „pasuje”.

Napisany przez bruno68
Witaj Kassy100,

To dość trudny temat, zgadzam się z Tobą co do Twoich pytań! Istnieją bardzo chude i pulchne ubezpieczenia!

Na przykład w dolinie Ahr!

Istnieją ubezpieczenia, które wynagradzają za niemożność zamieszkiwania w swoim domu, zapewniając usługę hotelową/motelową. Natomiast w przypadku innych ubezpieczeń, trzeba przyjrzeć się przez komin jak przez lornetkę w góry i śledzić rosnącą górę swojego nowego długu.

Jak już zauważył Unwissend,

Nawet kwota 250.230 € może wydawać się stosunkowo niewielka, w zależności od sytuacji. Należy jednak pamiętać, że wartość ubezpieczenia nie ma nic wspólnego z wartością rynkową - bowiem działka nie ma znaczenia dla sumy ubezpieczenia.

Niemniej jednak ten stwierdzenie nie może być użyte w taki sposób: Bowiem wartość ubezpieczenia zależy od regionu, więc suma nie wystarcza w FFM (Frankfurt nad Menem) w żadnym wypadku, ale być może wystarczy w okolicach FFO (Frankfurt nad Odrą).

ubezpieczenie zależy od regionu i danych z Zürs!

ubezpieczenie Alli zaliczam raczej do słabych ubezpieczeń. Inaczej sytuacja wygląda jednak w ubezpieczeniach Alli przy koncepcjach brokera. Różnica polega na kosztach ścieżki dystrybucji.

bruno68

Napisany przez Kessy100
Dziękuję za informacje zwrotne! Muszę najpierw coś wyjaśnić, a potem się odezwę! Pozdrowienia, Sylvia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata