- wt mar 15, 2022 2:43 pm
Cześć wszystkim, chciałbym poprosić o waszą radę odnośnie wzięcia kredytu. Jestem samozatrudniony od około 4 lat i chciałbym wziąć kredyt w wysokości około 25 000 euro. Niestety w ciągu ostatnich lat zadłużenie w tej kwocie się pojawiło lub ma zostać skonsolidowane w jedną ratę. Posiadam 2 kredyty rozłożone na raty, które zawsze były spłacane bez opóźnień. Moja historia w bazie BIK jest bez zarzutu. Obecnie wydaje mi się, że ze względu na obecne obroty nie otrzymam kredytu (chociaż spłacam bieżące raty kredytów). Jednakże posiadam poręczenie w postaci osoby samozatrudnionej od wielu lat, która odnosi sukcesy. Ponieważ chcę uniknąć zbędnych zapytań do BIK zarówno dla mnie, jak i osoby, która występuje jako poręczyciel, chciałbym się dowiedzieć, czy może stanowić to problem, że poręczyciel również jest osobą samozatrudnioną i która banka byłaby zalecana w tym celu. Krótka rozmowa z bankiem Targobank wykazała na przykład, że nie udzielają oni kredytów z poręczeniem, co oznacza, że niektóre banki odpadają, ponieważ nie udzielają one kredytów osobom samozatrudnionym.