Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie budowy lub kredyt hipoteczny

Napisany przez WKOE
Być może ktoś kiedyś podjął następujący krok przy finansowaniu nieruchomości:

Chciałbym kupić mieszkanie w czterorodzinnym domu. Problem polega na tym, że właściciel chce sprzedać tylko cały Dom, a ja nie jestem w stanie pokryć ceny zakupu i nie mogę dostać kredytu, ponieważ nie posiadam wymaganych miesięcznych dochodów na ten cel. Cena zakupu wynosi 1,2 mln euro.

Moim pomysłem jest teraz taki, czy istnieje możliwość, że bank lub inny kredytodawca sfinansuje zakup w 100%, a ja sprzedam trzy z czterech mieszkań szybko po zakupie (w ciągu kilku miesięcy)? Wtedy faktycznie nabyłemby tylko jedno mieszkanie, a z dochodu ze sprzedaży mógłbym spłacić kredyt w dużej mierze. Co byłoby możliwe.

Jeśli ktoś już to robił, jak mogę znaleźć odpowiedniego kredytodawcę?

Bardzo cieszyłbym się z odpowiedzi.

Napisany przez 2utopus
Czy Dom został już podzielony na wspólnotę właścicielską, czy trzeba to jeszcze zrobić? (kosztuje czas/pieniądze)
Jeśli w krótkim czasie sprzedano 3 nieruchomości, to prawdopodobnie można uznać to za działalność gospodarczą w zakresie obrotu nieruchomościami - na co trzeba zwrócić uwagę?

Czy 4 mieszkania są wynajęte? Czy najemcy mają prawo pierwokupu/okres wypowiedzenia?

Jeśli z 3 pozostałych mieszkań wpływa wystarczający czynsz, czy to nie mogłoby być użyte do spłaty kredytu?

Napisany przez WKOE
Dziękuję za odpowiedź. Wszystkie mieszkania są wynajęte. Obawiam się jednak, że to nie wystarczy dla banku. Chodzi mi o zabezpieczenie spłaty.

Napisany przez NaTwoim13
utopus pisze:
Czy ten Dom jest już podzielony jako wspólnota własnościowa czy to jeszcze trzeba zrobić? (kosztuje czas/pieniądze)
Jeśli sprzedasz 3 obiekty w krótkim czasie, może to już zostać uznane za handel nieruchomościami - co należy wtedy wziąć pod uwagę?

Czy 4 mieszkania są wynajmowane? Czy najemcy mają prawo pierwokupu/okres wypowiedzenia?

Jeśli z wynajmu 3 innych mieszkań wpływa wystarczająco dużo czynszu, czy można spłacić w ten sposób kredyt?

Faktem jest jednak, że sprzedawca chce sprzedać wszystkie 4 mieszkania, więc podział (który jest konieczny, jeśli komuś chce sprzedać 3 mieszkania) nic tu nie zmienia. Musi on albo kupić wielorodzinny budynek z 4 mieszkaniami, albo po prostu 4 mieszkania, podzielone na części, co sprzedawca prawdopodobnie nie zrobi.

Napisany przez BenniG
Ktoś oferuje jabłko, ale ty chcesz gruszkę i możesz zapłacić tylko bananem.

Jeśli teraz chcesz najpierw jabłko, musisz znaleźć bank, który sfinansuje jabłko. Bank na pewno będzie wymagał znacznych zabezpieczeń za 1,2 mln. Jeśli chcesz teraz zamienić jabłka na gruszki, musisz ponownie wydać pieniądze.
Zwykle gruszki powinny teraz razem być warte więcej niż jabłko. Ale ponieważ prawdopodobnie nie znajdziesz nikogo, kto sfinansuje ci jabłko, twoje przemyślenia się nie sprawdzą. Ponieważ wielu zainteresowanych jak ty pewnie ma ten sam problem, sprzedawca musi teraz zastanowić się, czy obniża cenę swojego jabłka, czy zamienia je na gruszki. Wtedy za gruszkę prawdopodobnie nie zażąda jednej czwartej ceny jabłka, ale nieco więcej.

Napisany przez NaTwoim13
WKOE pisze:
Być może ktoś już podążał tą drogą przy finansowaniu nieruchomości:

Chcę kupić mieszkanie w 4-rodzinnym domu. Problem polega na tym, że właściciel chce sprzedać tylko cały Dom, a ja nie jestem w stanie pokryć ceny zakupu ani nie dostaję kredytu, ponieważ nie mam wystarczającego miesięcznego dochodu do tego celu. Cena zakupu wynosi 1,2 mln euro.

Moim pomysłem jest teraz następujące: Czy istnieje możliwość, aby bank lub inny kredytodawca sfinansował zakup w 100%, a ja szybko (w ciągu kilku miesięcy) sprzedałbym trzy z czterech mieszkań? Wtedy faktycznie nabyłbym tylko jedno mieszkanie lub mogłabym spłacić kredyt w dużej mierze ze środków ze sprzedaży. Co też byłoby możliwe.

Jeśli ktoś już to zrobił, jak mogę znaleźć odpowiedniego kredytodawcę?

Bardzo bym się ucieszył z odpowiedzi.

A tak właściwie nie rozumiem pewnej rzeczy. Jeśli dostają finansowanie na jedno mieszkanie, dlaczego nie dostają finansowania na wszystkie 4, skoro chcą sprzedać 3 z nich?

Pierwsze pytania/potrzebne informacje:

1) Jakie jest Pana/Pani dochodzenie?
2) Stan cywilny, dzieci?
3) Zobowiązania kredytowe? Inne zobowiązania, takie jak prywatne ubezpieczenie zdrowotne czy alimenty?
4) Czy posiada Pan/Pani kapitał własny?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata