Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Skuteczna inwestycja pieniędzy na określony czas

Napisany przez ADMCI4
Za około pół roku otrzymam większą kwotę z ubezpieczenia na życie. Ponieważ w tej chwili nie potrzebuję tych pieniędzy, chciałbym je ponownie zainwestować. Chciałbym, aby były one dostępne dla mnie przez około rok, a także chciałbym uzyskać nieco wyższy oprocentowanie niż na zwykłym koncie oszczędnościowym. W obecnej sytuacji nie ufam akcjom ani funduszom inwestycyjnym, więc zastanawiam się, jakie inne możliwości mogę rozważyć. Kto ma doświadczenie w inwestowaniu pieniędzy? Dziękuję, M. O.

Napisany przez WilliM
Cześć, pozostaje tylko konto oszczędnościowe i/lub lokata terminowa. Absolutnie bezproblemowe, jeśli zwrócisz uwagę na gwarancję depozytów. Stopa procentowa na poziomie 2,5% rocznie to dobry punkt odniesienia dla takiej inwestycji. Na koncie oszczędnościowym możesz swobodnie zarządzać swoimi pieniędzmi, a na lokacie terminowej, jak sama nazwa wskazuje, angażujesz je na stałe. Zainwestowałbym część w konto oszczędnościowe, kolejną część w lokatę terminową krótkoterminową, a resztę w lokatę terminową długoterminową (jeśli oferuje ona znacząco wyższą stopę procentową). Pozdrowienia Wilhelm

Napisany przez ADMCI4
M. O. pisze: Za około pół roku otrzymam większą kwotę z ubezpieczenia na życie. Ponieważ w tej chwili nie potrzebuję tych pieniędzy w takiej wysokości, chciałbym je ponownie zainwestować. Jednakże chciałbym, żeby były one dostępne dla mnie przez około rok, a dodatkowo chciałbym uzyskać nieco wyższy stopę procentową niż na zwykłym koncie oszczędnościowym. W tej chwili nie ufam akcjom ani funduszom inwestycyjnym, dlatego zastanawiam się, jakie inne możliwości mam do dyspozycji. Kto ma doświadczenie w inwestowaniu pieniędzy? Dzięki, M. O.
Zainwestowałem większą sumę pieniędzy na koncie terminowym, ponieważ oferowało mi to najwyższe oprocentowanie w stosunku do okresu inwestycji. Wydaje mi się, że każdy bank oferuje to, więc wystarczy zapytać w swoim banku. Z pozdrowieniami.

Napisany przez ADMCI4
Najbezpieczniejszym sposobem inwestowania pieniędzy jest trzymanie ich pod poduszką lub w skrytce bankowej. Przy obecnych stopach procentowych..

Napisany przez ADMCI4
To bzdura, którą opowiadasz. Obecnie mamy najwyższy odsetek oszczędności w historii tego kraju, a dotyczy to wszystkich warstw społecznych poza odbiorcami zasiłku Hartz4.

Napisany przez ADMCI4
Czy na prawdę? Czy istnieją jeszcze ludzie, którzy mogą coś oszczędzać? Prawda, zapomniałem, że są nieliczni, którzy posiadają kapitał. Większość ludzi oczywiście nie ma nic do oszczędzania i cieszy się, gdy pieniądze starczają do końca miesiąca...

Napisany przez StingRay68
Cześć M.O., nawet w czasach kryzysu finansowego osiągnięcie wyższego zwrotu z inwestycji przy zachowaniu bezpieczeństwa kapitału nie jest problemem. Trudności mogą jednak się pojawić, gdy pieniądze mają być dostępne krótkoterminowo. Aby osiągnąć dobry zwrot, kapitał potrzebuje czasu (pomijając spekulacje). Im wyższy zwrot, tym z reguły dłuższy okres trwania inwestycji lub dłuższy okres wypowiedzenia umowy (jak już wspomniałem, to są zasady. Zawsze mogą być wyjątki). Jeśli zatem masz możliwość lokowania kapitału, najlepszą opcją (już od dziesięcioleci) jest rynek udziałów. Istnieje wiele różnych modeli udziałów, z których kilka jest odpowiednich nawet dla inwestorów, którzy nie są specjalistami na rynku. W przypadku udziału z pełnym zabezpieczeniem kapitału obecnie możliwe są i realistyczne stopy zwrotu od 8% (czasami nawet gwarantowane umownie). Okresy inwestycji zaczynają się od około 2 lat, a okresy wypowiedzenia umów wahają się między 6 a 12 miesiącami (w zależności od dostawcy i modelu udziału). Ogólnie rzecz biorąc: Nigdy nie należy wkładać całego kapitału w jedną inwestycję, niezależnie od jej bezpieczeństwa i niezawodności. W zależności od dostępnego kapitału, zaleca się podzielenie go na trzy części. Trzymać trochę pieniędzy dostępnych od ręki na wypadek nagłego zdarzenia. Trochę więcej zainwestować na średni okres (3-12 miesięcy) i większość zainwestować na długi okres dla budowy kapitału. W przypadku udziałów często istnieje możliwość wcześniejszego wycofania, pomimo długoterminowego kontraktu, bez ponoszenia wysokich strat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata