Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Początkujący na giełdzie

Napisany przez Maybe
Cześć,

mam pytanie na temat giełd/akcji/funduszy ETF, ponieważ jestem początkujący w tej dziedzinie. Czy macie może jakieś wskazówki, gdzie można znaleźć dobre informacje? Na przykład fundusze ETF wydają mi się interesujące, ale chciałbym również ogólnie zgłębić ten temat - akcje, fundusze.

Pozdrowienia

Napisany przez peer
Finanzfluss.de, Finanzwesir.de, Finanztipp.de, itp.
Istnieje wiele blogów finansowych skierowanych także do początkujących.

Napisany przez 2utopus
Wiele informacji można również znaleźć w internecie lub w książkach - lub na odpowiednich kanałach na YouTube, takich jak Finanztip/Finanzfluss...

Napisany przez Birgit
Na przykład na forum papierów wartościowych istnieją również wątki dla początkujących. Można tam zdobyć podstawową wiedzę. To był mój początek w świecie funduszy inwestycyjnych.

Napisany przez Maybe
Dziękuję najpierw za wasze odpowiedzi, tak, to prawda, w internecie jest dość dużo informacji, ale właściwie już zbyt dużo, żeby naprawdę je przejrzeć....

Co myślicie, czy te dwa ETF-y są odpowiednie dla początkujących:

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) Share Class - ETF IE00B4L5Y983
iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF USD (Acc) Share Class - ETF IE00BKM4GZ66

A tak przy okazji, pierwszy jest dla mnie dość interesujący?

Napisany przez 2titan1981
Im więcej akcji znajduje się w funduszu, tym lepsza opcją dla początkującego, który musi jeszcze wykorzystać limit wolny byłoby AWCI w wersji dywidendowej. W przypadku małego portfela zazwyczaj nie ma sensu trzymać więcej niż jeden fundusz. Dopiero przy większych sumach, np. gdy limit wolny zostanie wyczerpany, warto przejść na fundusz kapitalizujący.

Napisany przez Maybe
Okej, ale czy nie jest tak, że w przypadku funduszu kapitałowego dywidendy również najpierw zużywane są kwoty wolne ustanowione przez brokera lub bank? Czy się mylę?

Jeśli nie jest to prawdą, czy miałbyś jakieś zalecenie dotyczące funduszu ETF z dywidendami na MSCI World?

Nie, podatek zostanie pobrany na końcu. Dlatego najpierw fundusz dywidendowy. Do momentu wyczerpania kwoty 801€.

FTSE all Word w wersji dywidendowej

Napisany przez Maybe
Wszystko jasne, dzięki.

Czy przy na przykład funduszu ETF FTSE All World występują dodatkowe opłaty przy sprzedaży, takie jak opłaty za emisję, czy naprawdę tylko około 0,2% kosztów bieżących?

To zależy od depozytu. Znajduje się w Regulaminie dotyczącym cennika usług depozytowych.

Napisany przez Maybe
Czy znasz się na tym w ING Diba w przypadku tego ETF Vanguard FTSE Developed World UCITS ETF USD Dis (IE00BKX55T58)?

Tam jest tylko 0,12%, dlatego byłoby interesujące wiedzieć, czy są tam dodatkowe opłaty za emisję lub coś w tym rodzaju.
Z informacji zawartych w dokumentach informacyjnych nie mogę znaleźć żadnych dodatkowych opłat - ale nie jestem pewien.
Dziękuję.

To jest TER.

Kosztem dla ciebie przy zakupie są opłaty za transakcję, które są uwzględnione w rachunku zysków i strat

Napisany przez ZehWeh
Koszty TER są jedynie kosztami operacyjnymi ETF-a. Nikt nie wystawia Ci rachunku za te koszty, są one po prostu pobierane bezpośrednio z aktywów funduszu, niezauważalnie dla Ciebie. Ważniejsza jest jednak różnica w śledzeniu indeksu, czyli to, jak dobrze ETF śledzi swoją pulę indeksową. Nie ma sensu inwestować w ETF o niskiej TER, jeśli jednak nie radzi sobie on z indeksem o dodatkowe 0,4%.

Napisany przez 2utopus
"

Ważniejsza jest jednak różnica w śledzeniu, czyli jak dobrze ETF śledzi swój indeks. Nie ma sensu, jeśli ETF ma niski TER, ale zawsze odbiega od swojego indeksu o 0,4%.

Jeśli ETF jest powyżej indeksu (różnica w śledzeniu nie musi być koniecznie gorsza niż indeks...), może to nawet zrównoważyć/przewyższyć TER ... ;-)

To może się zdarzyć, gdy ETF może dodatkowo generować dochody z pożyczek papierów wartościowych ..."

Napisany przez ZehWeh
Dlatego tym ważniejsze jest TD.

Napisany przez ZehWeh
Trzymaj się raczej sprawdzonych kanałów, takich jak forum papierów wartościowych czy Finanzfluss, niż takich postaci. Pamiętaj: Jeśli musisz najpierw dać komuś pieniądze, aby powiedział ci, jak zainwestować swoje (już teraz mniej warte) pieniądze, zwykle tylko jedna strona na tym zarabia... i nie jesteś to ty. Zwłaszcza jeśli zachęca się do tego słowami ekskluzywny, tajny lub bez opóźnień, to w 99,9% jest to oszustwo! Nie ma tajnych strategii na giełdzie, którymi zna się tylko garstkę ludzi i którymi ci ludzie zarabiają krocie.

Napisany przez Maybe
Wszystko jasne, dziękuję za wasze odpowiedzi.

Dobre wiedzieć o tym z TD. :-)

Na pewno mieliście już do czynienia z sprzedażą takich rzeczy. Jakie byłyby dobre lub standardowe stawki prowizji, np. 1, 2 lub 5 lub ... %?

Napisany przez ZehWeh
Jakie procenty sprzedaży?

A może chodzi ci o procentowy zysk, przy którym generalnie sprzedajesz? To zależy od strategii. W przypadku ETF-ów zazwyczaj stosuje się strategię Buy&Hold, więc w ogóle nie sprzedaje się.

Napisany przez 2utopus
To po prostu pytanie, czy sprzedawać najpierw swoje najlepsze konie - czy raczej wysłużone konie... a co zrobić potem z (zmniejszoną przez podatki) kwotą?

Znowu kupować konie, o których nie wiadomo, czy są szybkie czy wolne?

Istnieje takie powiedzenie: tam i z powrotem pusty worek oraz historia, że powinno się inwestować, nie zaglądając przez 10 lat - a potem cieszyć się zyskiem.

Nie bez powodu wielu osób stosuje strategię Buy & Hold, ponad kwotę wolną od podatku, dołączając do wypłat, które trafiają na konto. Po prostu po to, aby stale generować dochód bez naruszania kapitału. Nawet jeśli to tylko 20-30 € miesięcznie, miło jest od czasu do czasu zobaczyć, że pieniądze, które pracują dla nas, finansują nam coś. Im więcej się inwestuje, tym więcej regularnych wypłat otrzymuje się, i to wszystko bez konieczności kupowania lub sprzedawania czegokolwiek.Do momentu spłacenia mojego kredytu hipotecznego, będę w stanie pokryć wyższe stopy procentowe dodatkowym dochodem z dywidend. Prawdopodobnie stopy procentowe będą znacznie wyższe niż te, z którym podpisałem umowę i związałem się w 2020 roku. Będę mógł to wtedy sfinansować. Tak więc, mówiąc ogólnie, nie będzie to dla mnie większym obciążeniem.

Napisany przez Maybe
No więc chodzi mi o sytuację, że jeśli chcesz sprzedać cały ETF później, czyli nie od razu, ale na przykład za 10 lat, to musisz zapłacić pewien odsetek procentowy. To miałem na myśli, co byłoby tutaj normalne?

Płatności, takie jakie są określone w obecnych warunkach zysku i strat, zależą od rodzaju funduszu oraz obowiązującego tam opodatkowania. Pytanie jest zbyt ogólne, aby udzielić konkretnej odpowiedzi. Zazwyczaj nie sprzedaje się również po 10 latach.

Napisany przez 2utopus
Czy chodzi Ci tutaj o opłaty transakcyjne prowadzone przez Twój bank depozytowy? (Sprawdź w cenniku usług ... ale oczywiście nikt nie wie, co tam będzie za 10 lat ...)

A może masz na myśli podatek od dochodów kapitałowych plus opłatę solidarnościową/kościelną pomniejszoną o 30% częściowy zwolnienie przy dominującym funduszu ETF akcji? (Sprawdź przy rozliczeniu podatkowym!)
(Im więcej podatku się płaci, tym lepiej - bo oznacza to, że się dobrze zarabiało )

A może masz ubezpieczenie? Może możesz skorzystać z reguły 1/5?

Napisany przez Maybe
Tak dokładnie miałem na myśli opłaty sprzedaży pobierane przez bank depozytowy.
Właściwie chodziło mi tylko o to, czy około 2,5% opłaty sprzedaży (czyli gdybym sprzedał ETF w całości) jest normalne, czy może też nie możecie mi tego powiedzieć?

Co masz na myśli mówiąc o regulacji 1/5, bo teraz zupełnie mi to nic nie mówi?

Napisany przez ZehWeh
Tu może pomóc spojrzenie na cennik banku. To naprawdę różni się od banku do banku.

Są firmy brokerskie, gdzie nie ma w ogóle opłat za zlecenia. Są brokersi, którzy mają stałe ceny (np. 10€ za zlecenie), oraz tacy, którzy ustalają prowizję w procentach od wartości zlecenia.

W zasadzie opłaty za zlecenia można określić na podstawie typu banku depozytowego.

Neobroker: brak lub niskie opłaty za zlecenia
Bank internetowy: średnie opłaty za zlecenia
Bank stacjonarny: wysokie opłaty za zlecenia

Napisany przez 2utopus
W moim banku prowizja wynosi (jeśli dobrze pamiętam) min. 4,90€ - maks. 69,95€, a pomiędzy nimi jest 0,25% wartości zamówienia.

Przy zamówieniu o wartości na przykład 50.000€, opłata za sprzedaż wynosiłaby 0,25% -> 125€ - więc maksymalna opłata to prawie 70€.

Podatki od zysków zazwyczaj są znacznie wyższe.

W przypadku zysku z tego zamówienia na przykład 25.000€, najprawdopodobniej zastosowana zostanie częściowa zwolnienie podatkowe w wysokości 30% -> 17.500€ do opodatkowania - jeśli ma się partnera, może zostać jeszcze 1500€ z kwoty wolnej od podatku -> pozostaje 16.000€ podlegających podatkowi kapitałowemu w wysokości 25% (4000€) + podatek solidarnościowy/kościelny - jeśli stawka podatku osobistego w zeznaniu podatkowym jest niższa, w przypadku przeliczenia pod kątem bardziej korzystnych warunków może być jeszcze mniej.

Napisany przez Maybe
Wszystko jasne, dziękuję wszystkim w pierwszej kolejności.

Jeśli będę miał dalsze pytania, teraz wiem, gdzie mogę uzyskać dobre odpowiedzi....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata