Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Szukam kredytu / W sytuacji kryzysowej

Napisany przez Thiemo
Cześć drogie osoby, jestem naprawdę zrozpaczony, że muszę iść tą drogą. Chciałbym najpierw opowiedzieć wam moją historię. Mam 32 lata i kilka lat temu musiałem ogłosić prywatne bankructwo, niestety niezawinione. Wziąłem na siebie długi mojej matki lub po prostu zaciągnięto długi na moje nazwisko. Niestety, wciąż byłam w trakcie nauki i nie mogłam sobie z tym poradzić. Chodziło o 20 000 euro, a potem uzyskałem zwolnienie z długów. Wierzyciele zostali spłaceni.

Po ukończeniu szkoły pielęgniarskiej szybko awansowałem i po 2 miesiącach zostałem zastępcą kierownika pielęgnacji. Zawsze chciałem więcej, więc dołączyłem do opieki paliatywnej i dążyłem do założenia własnej firmy pielęgniarskiej. Moja była partnerka, która również tam pracowała, nie chciała zakładać firmy pielęgniarskiej. Ja ze względu na wcześniejsze sytuacje nie otrzymałem pieniędzy. Zgodziliśmy się, że ona weźmie kredyt na rozpoczęcie, a ja przejmę rozwój, a kiedy będzie to możliwe, ona zwróci mi połowę. Jednak pod warunkiem, że nie będę figurował w jakichkolwiek dokumentach - tak brzmiało wymaganie banku.

Kiedy dostałem zgodę na kredyt od banku Apo, niespodziewanie odmówiła sprzedaży mi udziałów. Firma miała już miesięczne obroty rzędu około 140 000 euro, a nastąpiła także separacja. Nie skoncentrowałem się na problemach, ale zadzwoniłem do dawnego szefa i zapytałem, czy chcielibyśmy założyć firmę pielęgniarską razem. To było w czerwcu 2020 roku. Połowa dla każdego to 95000 euro. Moje pieniądze przyszły trochę później.

Firma pielęgniarska działała bardzo dobrze, po pół roku osiągnąłem obroty 75 000 euro. Mój partner zaczął zachowywać się dziwnie. Moja żona i ja prowadziliśmy firmę pielęgniarską sami, a on miał pozostać cichym udziałowcem. Jednak zaczął działać coraz dziwniej, szukał błędów, później mnie zastraszł i popełnił wiele innych błędów. Sytuacja stała się nie do zniesienia i musiałem się poddać. Po wielu rozmowach z bankiem i moim doradcą biznesowym, zgodziłem się odejść z wkładem 95000 euro, który włożyłem. Mój doradca powiedział, że mogę wykorzystać te pieniądze na założenie nowej firmy, co też zrobiłem. Firma pielęgniarska istnieje teraz od 1 miesiąca.

Te pieniądze były bardzo potrzebne, ale potem bank odmówił mi kredytu, ponieważ już zaciągnąłem prawie równowartość na samochody, oprogramowanie, komputery itp., co oznacza, że pozostało dłużne 77000 euro. Bank argumentuje, że kredyt był przeznaczony tylko na inną firmę. Teraz nie mogę sobie ani mnie, ani mojej żonie wypłacić wynagrodzenia. Nasz samochód się zepsuł, naprawa idzie w górę do 10 000 euro, w tej sprawie również wiele poszło nie tak, ale nie mogę pozwolić sobie na adwokata ani rzeczoznawcę. Nie mogę też zapłacić czynszu, nie wiem, jak dojechać do klientów, ponieważ nie możemy tankować. Pierwsza przewidziana jest wypłata wynagrodzenia w kwietniu 2022.

Potrzebuję kogoś, kto jest gotów wesprzeć mnie kwotą 180 000 euro, aby pokryć zobowiązania wobec Apobank i pomóc mi w rozwoju firmy. Tyle zdarzyło się nieszczęść i jesteśmy naprawdę w potrzebie. Już nie wiem, co robić, być może znajdzie się ktoś, kto pomoże mi spełnić moje marzenie.

Napisany przez StGe1973
Niezależnie od tego, że nikt nie pożyczy ci 180 000 euro, powinieneś zastanowić się fundamentalnie nad sobą. Możesz mieć pecha w życiu, ale regularny pech jest po prostu brakiem umiejętności. Jak to możliwe, że Twoja matka mogła zaciągnąć długi na Ciebie, o których nie wiedziałeś? Czy dałeś jej pełnomocnictwo? Jak Twój była żona mogła tak postąpić? Oczywiście, nie dostaniesz kredytu po prywatnej upadłości, ale dlaczego nie zawarłeś prywatnej umowy z byłą żoną, w której np. zakup udziałów zostałby ustalony umownie? Jeśli Twój był szef był cichym wspólnikiem, czy było to umownie ustalone? W takim przypadku może on zrobić bardzo niewiele... może sprawdzać sprawozdanie finansowe i nic poza tym. Chcę ci powiedzieć to: Do prowadzenia firmy nie wystarczy fachowa wiedza. Musisz mieć albo bardzo dobrą intuicję do ludzi, albo musisz mieć gruntowną wiedzę na temat finansów i prawa. Jeśli tego nie masz, będziesz ciągle doznawał pecha z twojej perspektywy... ale to nie jest pech, po prostu brakuje ci podstawowych umiejętności do prowadzenia firmy. W ten sposób te 180 000 euro byłoby wyrzucone przez okno, ponieważ będziesz mieć ten pech ciągle.

Napisany przez Thiemo
To nie jest coś, co mogę podpisać, kiedy mieszkałem jeszcze w domu, moja matka zamawiała rzeczy na jedno nazwisko. Upadłość została zakończona, oczywiście jest to nadal widoczne w bazie SCHUFA. Jeśli przez 8 lat żyje się z kimś, nie zakłada się, że ta osoba zachowa się w taki sposób. Tutaj także zostałem źle doradzony, doradca biznesowy miał romans, również uważam, że nie ma to nic wspólnego z brakiem umiejętności, oba przedsiębiorstwa nadal mają się dobrze. Mój były partner biznesowy miał identyczny udział 50/50, obaj byliśmy dyrektorami, ale on ma jeszcze inne przedsiębiorstwo. Problemy zaczęły się tam, gdzie zawsze zaczynają się problemy - przy pieniądzach. Uważam, że to dość zuchwałe, że twierdzisz, iż brakuje mi fundamentalnych umiejętności. Czy znasz mnie? Czy wiesz, jak wykonuję swoją pracę albo ile serca włożyłem w nią? Niestety, dwukrotnie zaufałem niewłaściwym osobom.

Napisany przez 2titan1981
Tu pozostaje tylko droga przez doradztwo dla dłużników i prawdopodobnie nowa upadłość z odpowiednimi konsekwencjami i skutkami.

Faktycznie nikt nie pożyczy Ci 180 000€ bez rzeczywistych zabezpieczeń o wartości znacznie wyższej niż kwota kredytu, to po prostu tak działa.

Dla Twojej przyszłości doradzałbym Ci, abyś nikomu już nie ufał, tylko na podstawie odpowiednich zabezpieczeń. Wracamy więc do punktu, dlaczego nikt nie pożyczy Ci 180 000€.

Napisany przez Thiemo
Mówimy tutaj również o miesięcznych dochodach, powinno być tak, że zostaje podpisana umowa ze mną i firmą, a spłata przebiega prawidłowo, oczywiście jest również dostępny plan biznesowy.

Napisany przez 2tneub
W ciągu niecałych 3 lat założyłeś trzecią firmę. Jak chcesz nazwać to zabezpieczeniem miesięcznych dochodów? Kto jeszcze wierzy w twój biznesplan? Czy mogę zgadywać, że firma ma status UG z kapitałem zakładowym w wysokości 300€? Co się stało z pieniędzmi z Apobanku? Na co poszło 77 tys. euro? Gdzie poszło 95 tys. euro? W ciągu dwóch lat straciłeś 172 tys. euro i stoisz przed pustką?

Napisany przez Thiemo
Część została zwrócona do banku, część zainwestowano w samochody dla firmy opiekuńczej, jak również niezbędne oprogramowanie, dokumentację, telefony komórkowe i komputery. Zgodnie z umowami z kasami chorych, musimy zacząć zatrudniając 4 pracowników, którzy muszą zostać opłacone. Wiem, co robię i jeśli ktoś naprawdę jest zainteresowany, jestem gotowy również do rozmów telefonicznych.

Napisany przez 2tneub
"Ale poważnie, byłeś dumny z rocznego obrotu w wysokości 140 tys. € lub półrocznego obrotu w wysokości 75 tys. €. Jak planujesz spłacić z tego pieniądze dla 4 osób, wynajem, pojazdy, bieżące koszty, a także [url]kredyt[/url]? Co twój biznesplan mówi na temat przewidywanego obrotu w pierwszym roku? Jeśli dobrze cię zrozumiałem, musisz spłacić 77 tys. € zaległej kwoty, ale potrzebujesz 180 tys. €. Dlaczego twój plan biznesowy wcześniej nie powiedział, że potrzebujesz 100 tys. € więcej kapitału? Wystarczy krótka wyszukiwarka Google, żeby znaleźć informacje o tobie. Twierdzisz, że w czerwcu 2020 roku chciałeś założyć firmę ze swoim dawnym szefem. Wiosną 2021 roku zostałeś dyrektorem zarządzającym. Następnie piszesz, że zarządzałeś firmą opiekuńczą samodzielnie z żoną, a druga osoba miała być tylko cichym wspólnikiem. Według Bundesanzeiger, we wrześniu 2021 roku odebrano ci upoważnienie do samodzielnej reprezentacji, zanim w styczniu 2022 roku całkowicie się rozstaliście. Twój partner stracił zaufanie do ciebie po pół roku.

Teraz chcesz wziąć 180 tys. € [url]kredytu[/url] na UG z kapitałem zakładowym 300 € i mówisz o obrocie jako zabezpieczeniu. Jeśli coś pójdzie nie tak, całość będzie zamknięta w ciągu tygodnia. Prywatna gwarancja nie zadziała również z twoją historią. Mimo tego, że nikt tu nie da ci 180 tys. €, twoja historia o wspaniałym przedsiębiorcy jest całkowicie niewiarygodna. Może i włożyłeś dużo serca i masz dużo wiedzy w swojej dziedzinie, ale bycie przedsiębiorcą wymaga znacznie więcej. Widzę to codziennie w pracy, gdzie również próbuje się przekształcić personel fachowy w dyrektorów małych GmbH. Zawsze odmawiałem tego dla mojego obszaru, bo wiem, że samym fachowym zainteresowaniem nie zostaniesz dyrektorem. Niektórzy inni przyjęli to bez większego zastanowienia."

Napisany przez 2utopus
Cześć - 140.000€ podzielone przez 4 równych partnerów/pracowników to 35.000€ przychodu na osobę - po odjęciu kosztów pracy, najmu biura, telefonów/komputerów/samochodów, paliwa, składki pracodawcy na ubezpieczenia społeczne/podatek VAT/podatek dochodowy - ile zostaje brutto dla pracownika? Przy korzystnych 6000€ rocznie na wszystkie koszty/osobę pozostaje 29t€ - przy około 20% składek pracodawcy na ubezpieczenia społeczne pozostaje dla pracowników około 24.000€ brutto - to jest brutto 2000€ miesięcznie - czy to nadal jest płaca minimalna? A do tego nie uwzględniono jeszcze zysku - ani raty za 180.000€ (na ile miesięcy i jakim oprocentowaniem to ma być przeprowadzone?)

Napisany przez StGe1973
Thiemo,

absolutnie nie chciałem kwestionować twojego zaangażowania czy fachowej wiedzy w dziedzinie opieki. Nie jestem w stanie tego ocenić, możliwe że jesteś w obu tych kwestiach absolutnym profesjonalistą.

Ale wniosek z twojej historii jest taki: zrobiłem wszystko idealnie, ale zaczynając od twojej matki, przez byłą żonę, doradcę ds. przedsiębiorstw, starego szefa itd., wszyscy cię oszukali. Ta rola ofiary po prostu jest niewiarygodna, oczywiście zdarza się mieć pecha, o to nie ma wątpliwości.

Ale jeśli musiałeś przeżyć takie doświadczenie z matką, to zupełnie normalne byłoby, gdybyś powiedział swojej byłej żonie na przykład: Wiesz, doświadczyłem czegoś bardzo negatywnego z moją matką, po prostu spiszmy wszystko na piśmie, na przykład umowę sprzedaży udziałów lub inne rzeczy.

Lub co do doradcy ds. przedsiębiorstw: To samo się tyczy, jeśli nie masz pojęcia o inwestycjach, to bankowy doradca może ci wszystko wcisnąć. To samo dotyczy doradcy ds. przedsiębiorstw. Nie musisz być ekspertem, ale przynajmniej musisz znać podstawy prawne i finansowe, żeby móc ocenić, czy doradca ds. przedsiębiorstw proponuje ci dobre czy złe rzeczy. Jak powiedziałem, to samo co z bankowym doradcą: Tutaj też nie musisz być ekspertem od inwestycji. Ale musisz posiąść podstawową wiedzę na temat inwestycji, żeby móc ocenić, co doradca bankowy chce ci sprzedać i czy naprawdę chcesz to kupić, czy nie.

Napisany przez volltilger
Jednak nie mogłem być wymieniony w żadnych dokumentach, takie było warunki banku. Gdy nadeszło to ostatecznie i dostałem pozytywną decyzję od Apo Bank... Apobank finansuje pielęgniarki, a niedługo być może także sprzątaczki... ??? Przepraszam, ale uważam to za próbę oszustwa. I weź lepiej zrób kurs z języka niemieckiego... Als es soweit wahr... ..die Bank.. ohyda.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata