Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Korzyści podatkowe wynikające z wpłat na emeryturę Riester.

Napisany przez ADMCI4
Mam 47 lat i w zeszłym roku podpisałem umowę o emeryturę Riester. Następnie w kwietniu tego roku otrzymałem kilka dokumentów od mojego banku, w tym także zaświadczenie dla urzędu skarbowego. Ze względu na śmierć członka rodziny dotychczas nie złożyłem jeszcze żadnego zeznania podatkowego. Czy oznacza to, że mogę odliczyć od podatku składki, które wpłacam miesięcznie na ten kontrakt Riester? Ktoś jeszcze ma Riester i może udzielić mi informacji? Dzięki

Napisany przez PI112
Cześć Panzerknacker, Możesz odliczyć składki na Riester od podatku. W tym celu podczas składania deklaracji podatkowej składasz Załącznik AV. Podajesz więc wysokość swoich składek własnych w swoim zeznaniu podatkowym. Podczas zwrotu podatku uwzględnione są te składki, czyli obliczana jest kwota, jaką otrzymasz zwrotu podatku ze względu na swoje składki własne. Na przykład składki własne w wysokości 1 500,00 €, stawka podatku 30%, zwrot podatku 450,00 €. Następnie sprawdzane jest, jakie dotacje państwowe już otrzymałeś, na przykład 1 dorosły 154 €, 1 dziecko 185 €, co daje razem 339 €. Otrzymane dotacje są odejmowane od zwrotu, czyli 450 € - 339 €. Zwrot podatku wynosi więc 111 €. Jednak powinno ci to zostać powiedziane już przy zawieraniu umowy. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Panzerknacker pisze: Mam 47 lat i w zeszłym roku podpisałem umowę emerytalną Riester. W kwietniu tego roku otrzymałem kilka dokumentów od mojego Banku, w tym również zaświadczenie dla urzędu skarbowego. W rodzinie miało miejsce zdarzenie śmierci, dlatego dotąd nie złożyłem jeszcze zeznania podatkowego. Czy oznacza to, że mogę odliczyć od podatku składki, które wpłacam miesięcznie na ten kontrakt Riester? Czy ktoś ma również Riester i może mi udzielić informacji? Dziękuję
Przy systemie emerytalnym Riester oszczędzający otrzymuje dopłatę od państwa, która stanowi już korzyść. W zależności od wysokości składek można jednak skorzystać również z innych ulg podatkowych. Pozdrowienia, Marius

Napisany przez Karl117
Każdy uprawniony otrzymuje dodatki od państwa. Jeśli jednak zwrot podatku za składki jest wyższy, otrzymuje on różnicę od urzędu skarbowego. W tym celu trzeba wypełnić Załącznik AV i dołączyć zaświadczenie zgodnie z § 10a Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Wtedy wszystko idzie swoim właściwym tokem. Urząd skarbowy automatycznie oblicza, czy oprócz dodatków otrzymasz zwrot podatku. W przypadku Riester: Doradztwo finansowe wideo: Pozyskaj dodatki dzięki doskonałej emeryturze Riester. Tutaj wszystko jest opisane. :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata