Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Potwierdzenie finansowania drogą mailową.

Napisany przez Gora
Cześć wszystkim,

Złożyłem wniosek o finansowanie budowy w Commerzbank na określony obiekt i podpisałem również wniosek o umowę pożyczki. Kontakt z informacjami o decyzji kredytowej oraz o ustanowieniu hipoteki w Hamburgu zostanie przesłany wkrótce - powiedział mi przedstawiciel. Ponieważ jednak termin notarialny jest już w tym tygodniu, potwierdził mi finansowanie drogą mailową. Moje pytanie brzmi, na ile jest to wiążące?!

„Hallo Herr XXXX,

Chętnie potwierdzam, że chcemy udzielić Państwu finansowania w łącznej kwocie TEU X na zakup mieszkania własnościowego przy ul. Xxxxx x w Xxxx.

Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
Z jednej strony niemiecki nie jest całkowicie poprawny - i to, co ktoś chce, niekoniecznie oznacza, że tak zrobi. Jak duże jest prawdopodobieństwo, że to pęknie, oczywiście nie można powiedzieć - po prostu nie wykluczałbym tego w 100%.

Napisany przez Beachlifestyle
Więc nie widzę tutaj także 100% pewności co do decyzji. Jeśli decyzja była bardzo bliska i brakowało innych finansujących, zalecałbym przesunięcie terminu, aby upewnić się.

Osoba bardziej ryzykowna lub mająca do wyboru kilku finansujących zazwyczaj stawia na kontynuację pierwotnego terminu.

W moim przypadku kilka miesięcy temu była oferowana decyzja kredytowa przez DKB, ale dokumenty zostały również złożone w OLB z lepszymi warunkami. Pośrednik powiedział, że sprawa się toczy w OLB, dlatego przepuściłem termin w DKB i podpisałem umowę, nie mając potwierdzenia ze strony banku (tylko od pośrednika). Na końcu wszystko się udało.

Napisany przez Gora
Cześć,

Dzięki za opinie.

Chodzi o sumę 230T€.

W tej samej banku mam kolejny obiekt, który jest opłacony w 65% i który będzie również obciążony nowym kredytem.

Miałem także oferty od innych banków, takich jak Sparkasse.

PS: Mój kontakt w banku to dyrektor działu i powiedział, że w tej konstelacji nie widzi żadnych problemów.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Gora, pytanie brzmi, kto tutaj pisze. Czyli wizytówka nadawcy.
Jeśli ta osoba jest osobą z biura obsługi banku, odpowiedź jest wiążąca i jest równoważna obietnicy.
Jeśli jednak osoba jest pośrednikiem finansowym, a nie bankiem, e-mail brzmi pięknie. Ale bank finansujący może odmówić.

Ale tutaj jest napisane chcemy, co oznacza, że nie jest to jeszcze obietnica. Chcenie oznacza, że decyzja nie została jeszcze podjęta. Może jednak być tak, że chcemy ma brzmieć potwierdzająco.
Odpowiedz, że to nie jest jednoznaczne i należy po prostu usunąć chcemy.

Ten zdanie można zinterpretować na różne sposoby, czyż nie?

Napisany przez Gora
Cześć pracowniku banku,

Dziękuję za odpowiedź.

Jest zatrudniony bezpośrednio w Commerzbanku jako dyrektor działu. Jest jednocześnie nadawcą.

Napisany przez NaTwoim13
W przypadku Hamburga powinny zadzwonić dzwonki w kwestii Commerzbank, ponieważ decyzja leży poza zakresem jego kompetencji i dokładnie takie przypadki muszą być rozpatrywane w Hamburgu.

Napisany przez Gora
Zostało mi powiedziane, że na przykład w Sparkasse obie strony muszą podpisać umowę, a w Commerzbank zawsze umowa kredytowa (wniosek) jest podpisywana jednostronnie i wysyłana do Hamburga, a pakiet zatwierdzenia przychodzi z Hamburga...

Napisany przez NaTwoim13
Nie, w ramach przyznanych kompetencji decyduje CoBa w danym oddziale.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata