- pn kwie 04, 2022 7:14 am
Cześć wszystkim,
zastanawiałem się, czy powinienem to tutaj udostępnić czy nie.
Mam nadzieję, że ktoś mi doradzi, ponieważ niektórzy z was pewnie też mają instalację fotowoltaiczną.
Proszę, nie komentujcie, że za drogo i zbyt długi czas dostawy.
Fakty:
Zakupiliśmy instalację fotowoltaiczną o mocy 9 kWp południowej strony
wraz z montażem na istniejącym budynku. Właścicielami jesteśmy ja i moja żona
Zamówiona przez mnie i moją żonę.
Do tego mamy magazyn energii o mocy 10 kW, który jednak przyjdzie później. (Czas dostawy)
Część baterii chcemy w przyszłości ładować małym samochodem elektrycznym na krótkie trasy. (Dlatego większa bateria)
Moduł internetowy, montaż rusztowania, montaż
i rejestracja u operatora sieci itp.
Cena zakupu netto: 21 500 €
Brutto: 25 585 € (z czego około 8 500 € brutto to magazyn energii z montażem)
Samozaopatrzenie: 3500 kWh innego prądu, 4000 kWh pompy ciepła do ogrzewania
Montaż w ciągu około 4 miesięcy modułów
a dopiero 4 miesiące później bateria. (tak przynajmniej jest w planie, zostanie to omówione w ciągu kilku dni)
Odstępstwo od sieci wynosi 6,6 centów
z baterią i niskim czasem rozruchu ogrzewania podłogowego 26°C (mniej więcej Dom energooszczędny zgodny z normą KFW 40)
uzyskujemy niezależność energetyczną praktycznie na poziomie 70% z magazynem energii.
Dochód: Ja i moja żona razem około 90 000 € rocznie brutto + 12 000 € dochodu z najmu
Pytania:
Czy możemy odzyskać podatek VAT
jakie będą skutki dla samozaopatrzenia.
Zgodnie z umową musimy zapłacić część po otrzymaniu potwierdzenia zamówienia w ciągu
10 dni, a resztę po montażu. W związku z tym moglibyśmy powiedzieć, że zakup modułów PV wraz z magazynem energii. (Temat magazynu energii 4 miesiące później!)
Czy ktoś mógłby mi podać link lub informacje odnośnie tego, co dla nas najlepsze.
Prawdopodobnie nie jest to hobby, ponieważ instalacja zwróci się po około 15 latach. (Moduły mają około 25 lat, bateria około 20 lat, przetwornik prawdopodobnie 15 lat)
Zanim umówię się na spotkanie z doradcą podatkowym,
proszę o informacje, jak jest u was.
Działalność gospodarcza oznaczałaby spółkę GbR z żoną, ponieważ wytwarzamy energię elektryczną przesyłaną do sieci.
zastanawiałem się, czy powinienem to tutaj udostępnić czy nie.
Mam nadzieję, że ktoś mi doradzi, ponieważ niektórzy z was pewnie też mają instalację fotowoltaiczną.
Proszę, nie komentujcie, że za drogo i zbyt długi czas dostawy.
Fakty:
Zakupiliśmy instalację fotowoltaiczną o mocy 9 kWp południowej strony
wraz z montażem na istniejącym budynku. Właścicielami jesteśmy ja i moja żona
Zamówiona przez mnie i moją żonę.
Do tego mamy magazyn energii o mocy 10 kW, który jednak przyjdzie później. (Czas dostawy)
Część baterii chcemy w przyszłości ładować małym samochodem elektrycznym na krótkie trasy. (Dlatego większa bateria)
Moduł internetowy, montaż rusztowania, montaż
i rejestracja u operatora sieci itp.
Cena zakupu netto: 21 500 €
Brutto: 25 585 € (z czego około 8 500 € brutto to magazyn energii z montażem)
Samozaopatrzenie: 3500 kWh innego prądu, 4000 kWh pompy ciepła do ogrzewania
Montaż w ciągu około 4 miesięcy modułów
a dopiero 4 miesiące później bateria. (tak przynajmniej jest w planie, zostanie to omówione w ciągu kilku dni)
Odstępstwo od sieci wynosi 6,6 centów
z baterią i niskim czasem rozruchu ogrzewania podłogowego 26°C (mniej więcej Dom energooszczędny zgodny z normą KFW 40)
uzyskujemy niezależność energetyczną praktycznie na poziomie 70% z magazynem energii.
Dochód: Ja i moja żona razem około 90 000 € rocznie brutto + 12 000 € dochodu z najmu
Pytania:
Czy możemy odzyskać podatek VAT
jakie będą skutki dla samozaopatrzenia.
Zgodnie z umową musimy zapłacić część po otrzymaniu potwierdzenia zamówienia w ciągu
10 dni, a resztę po montażu. W związku z tym moglibyśmy powiedzieć, że zakup modułów PV wraz z magazynem energii. (Temat magazynu energii 4 miesiące później!)
Czy ktoś mógłby mi podać link lub informacje odnośnie tego, co dla nas najlepsze.
Prawdopodobnie nie jest to hobby, ponieważ instalacja zwróci się po około 15 latach. (Moduły mają około 25 lat, bateria około 20 lat, przetwornik prawdopodobnie 15 lat)
Zanim umówię się na spotkanie z doradcą podatkowym,
proszę o informacje, jak jest u was.
Działalność gospodarcza oznaczałaby spółkę GbR z żoną, ponieważ wytwarzamy energię elektryczną przesyłaną do sieci.