Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zamówiono instalację fotowoltaiczną - Porada / Pomoc

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

zastanawiałem się, czy powinienem to tutaj udostępnić czy nie.
Mam nadzieję, że ktoś mi doradzi, ponieważ niektórzy z was pewnie też mają instalację fotowoltaiczną.

Proszę, nie komentujcie, że za drogo i zbyt długi czas dostawy.

Fakty:
Zakupiliśmy instalację fotowoltaiczną o mocy 9 kWp południowej strony
wraz z montażem na istniejącym budynku. Właścicielami jesteśmy ja i moja żona
Zamówiona przez mnie i moją żonę.

Do tego mamy magazyn energii o mocy 10 kW, który jednak przyjdzie później. (Czas dostawy)
Część baterii chcemy w przyszłości ładować małym samochodem elektrycznym na krótkie trasy. (Dlatego większa bateria)

Moduł internetowy, montaż rusztowania, montaż
i rejestracja u operatora sieci itp.
Cena zakupu netto: 21 500 €
Brutto: 25 585 € (z czego około 8 500 € brutto to magazyn energii z montażem)

Samozaopatrzenie: 3500 kWh innego prądu, 4000 kWh pompy ciepła do ogrzewania

Montaż w ciągu około 4 miesięcy modułów
a dopiero 4 miesiące później bateria. (tak przynajmniej jest w planie, zostanie to omówione w ciągu kilku dni)
Odstępstwo od sieci wynosi 6,6 centów
z baterią i niskim czasem rozruchu ogrzewania podłogowego 26°C (mniej więcej Dom energooszczędny zgodny z normą KFW 40)
uzyskujemy niezależność energetyczną praktycznie na poziomie 70% z magazynem energii.

Dochód: Ja i moja żona razem około 90 000 € rocznie brutto + 12 000 € dochodu z najmu

Pytania:
Czy możemy odzyskać podatek VAT
jakie będą skutki dla samozaopatrzenia.

Zgodnie z umową musimy zapłacić część po otrzymaniu potwierdzenia zamówienia w ciągu
10 dni, a resztę po montażu. W związku z tym moglibyśmy powiedzieć, że zakup modułów PV wraz z magazynem energii. (Temat magazynu energii 4 miesiące później!)

Czy ktoś mógłby mi podać link lub informacje odnośnie tego, co dla nas najlepsze.
Prawdopodobnie nie jest to hobby, ponieważ instalacja zwróci się po około 15 latach. (Moduły mają około 25 lat, bateria około 20 lat, przetwornik prawdopodobnie 15 lat)

Zanim umówię się na spotkanie z doradcą podatkowym,
proszę o informacje, jak jest u was.

Działalność gospodarcza oznaczałaby spółkę GbR z żoną, ponieważ wytwarzamy energię elektryczną przesyłaną do sieci.

Napisany przez 2utopus
Nie jestem ekspertem od podatków - obejrzałem tylko kilka filmów na YouTube na ten temat - dlatego to tylko moje laickie zdanie i w żadnym przypadku nie jest to porada:

Wydaje się, że istnieją różne podejścia do tego tematu - albo chce się zajęcia zamiłowaniowe (brak zysku - ale również mniejsze problemy z urzędem skarbowym)
Może wystarczy, że 6,6 centów za zwrot energii nie pokrywa własnych kosztów?

W takim razie można skorzystać z przepisów dotyczących małych przedsiębiorców - wtedy nie otrzymuje się zwrotu podatku VAT, ale też nie trzeba go płacić - albo zwykłe opodatkowanie - tutaj można odzyskać zapłacony podatek VAT na instalację i płacić odpowiednie podatki w firmie - można ewentualnie po 6/7 latach przejść na status małego przedsiębiorcy i połączyć oba korzyści.

Obejrzałem filmy Holgera Laudeleya i E3DC oraz kilku youtuberów zajmujących się samochodami elektrycznymi.

Napisany przez StGe1973
Podatkowo jeszcze się tym nie zajmowałem, ale cena powinna być normalna. Mamy również ofertę z 10 kW magazynem i 10 kWp panelami na południowej stronie za cenę netto 20 800 euro jako cenę stałą.Co firma nam powiedziała, najprawdopodobniej dotyczy Bawarii i domów prywatnych: dotacja na magazyn jest dostępna tylko w przypadku jednoczesnej instalacji z instalacją fotowoltaiczną.

Cześć,
dziękuję za odpowiedzi.
Jako słowo kluczowe znalazłem informacje od doradcy podatkowego.
Wyszukiwarka: Fotowoltaika podatek od wartości dodanej pomimo miłosierdzia
Przy ogólnym opodatkowaniu można odzyskać podatek VAT od instalacji.
Po 6 latach (uwaga kiedy została zakupiona instalacja!)
można ponownie stać się małym przedsiębiorcą i nie musisz odprowadzać podatku VAT od sprzedaży energii elektrycznej i własnego zużycia, ale otrzymasz zwrot podatku od niego / VAT od zakupu.
Podatek dochodowy (z amortyzacją na 20 lat) i podatek VAT przy ogólnym opodatkowaniu należy rozpatrywać oddzielnie.
W naszym przypadku jest to interesujące, ponieważ magazyn akumulatorów zostanie dostarczony około 4 miesiące później.
Ale już jest częścią zamówienia! Nie chciałbym obdarować podatkiem VAT w wysokości 1600 € za akumulator.
StGe1973, ile energii zużywacie (pozostała energia & także pompa ciepła?)
Samochód elektryczny lub nie?
Jak wyżej opisano 4000 KW ogrzewania pompy ciepła i 3500 KW innych zużycie,
brak samochodu elektrycznego, będzie to jeszcze trwało kilka lat, zanim go kupimy.
Wielu mi powiedziało, że akumulator jest zbyt duży i wszystko jest zbyt drogie.
Szalone, jak ceny poszybowały w górę!

Napisany przez StGe1973
Mamy roczne zużycie prądu wynoszące około 4500 kWh, (jeszcze) nie posiadamy samochodów elektrycznych i (jeszcze) ogrzewamy się gazem. Jednak instalacja jest już zaprojektowana tak, aby uwzględniać samochody elektryczne i pompę ciepła. Posiadamy również ogrzewanie podłogowe, więc montaż pompy ciepła powinien być możliwy bez problemu...

Jednak nasz kocioł gazowy ma około 10 lat, więc musimy jeszcze omówić z radą rodziną, kiedy będziemy inwestować w pompę ciepła.

Dzień dobry, wczoraj rozmawiałem z doradcą podatkowym.

Jednym z zagadnień jest podatek dochodowy (potwierdzenie hobby przy instalacji w domu poniżej 10 kWp), ponieważ otrzymywane wynagrodzenie za sprzedaż energii jest niskie, a odpisy amortyzacyjne na 20 lat, co oznacza, że na papierze wychodzi ujemny bilans (zyski i straty przeciwko amortyzacji itp. = hobby).

Z drugiej strony należy rozważyć albo zastosowanie przepisów dotyczących małych podmiotów (bez możliwości odliczenia podatku VAT i podatku od towarów i usług) albo opodatkowanie zgodnie z przepisami ogólnymi, czyli dostaje się wynagrodzenie za sprzedaż energii wraz z podatkiem od towarów i usług, który trzeba dalej przekazać jako przepływający post.) oraz odprowadzać podatek od zużycia energii na podstawie ceny w kW z umowy (fikcyjnie, jakbyśmy nie wyprodukowali energii samodzielnie, ale kupowali ją).

Sądzę, że po 6 latach można przejść na zasadę dla małych podmiotów. (wtedy nie ma już zwrotu podatku VAT ani na zużycie własne)

Korzyść: przy zakupie możliwość odzyskania podatku VAT za zakup również dla akumulatorów, jeśli są nabyte razem z instalacją.

Jeśli akumulator będzie kupowany osobno, to nie będzie to możliwe! W naszej umowie jest zapisane 35% przy zawarciu umowy, dlatego u nas nie będzie z tym problemu.

Doradca podatkowy powiedział jednak, że w ciągu 10 lat można ubiegać się o zwrot proporcjonalnie zapłaconego podatku od towarów i usług, jeśli wcześniej zmieni się status na mały podmiot.

Prawdopodobnie zdecydujemy się na zastosowanie zasady hobby oraz opodatkowanie zgodnie z przepisami ogólnymi. Jednak na początku trzeba liczyć się z obowiązkiem miesięcznego składania deklaracji podatkowych, a później z corocznym odprowadzaniem podatku od towarów i usług.

Mam nadzieję, że jest zrozumiałe, nie jestem doradcą podatkowym. :-)

Napisany przez RefleXx
Mogę jedynie powiedzieć, że cena nie jest zawyżona.

W zeszłym roku zapłaciłem około 13500 euro brutto za instalację o mocy 9,6 kWp. Ponieważ instalacja miała mniej niż 10 kWp, wybrałem prosty model, który pozwolił mi traktować ją podatkowo jako hobby. Poza wypełnieniem raz formularza z numerem podatkowym u operatora sieci, nie miałem żadnych innych formalności.

Finansowo może nie optymalnie, ale całościowo pasowało mi to.

Cześć RefleXx,
czy 13500 € brutto to cena bez pamięci?

Myślę, że nasza cena jest adekwatna, zwłaszcza że wszystko podrożało.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez RefleXx
Mam Brutto bez pamięci.

Czas dostawy jest zbyt długi, dlatego wszystko zostało ustawione na zero. Czas dostawy, płatności ratalne, płatność z góry. Terminy od dostawców są niepewne, nie dostępne już w 2022 r. Szalony świat! Planujemy zainstalować instalację fotowoltaiczną za 1,5 - 3 lata. Taryfa za dostarczoną energię elektryczną ma wzrosnąć, co kilka miesięcy temu było nie do pomyślenia! Czekamy na pierwszą falę spłukanych instalacji fotowoltaicznych, a następnie zamierzamy działąć nieco później. W dłuższej perspektywie będzie to się jednak opłacać, ponieważ instalacja będzie trwać dłużej, a pieniądz traci na wartości. Za 1-2 miesiące prawdopodobnie będziemy wiedzieć, dokąd zmierza taryfa za dostarczoną energię elektryczną. Jest to również nielogiczne - obecnie otrzymuję zaledwie 6,6 centów za kWh, a w nowej umowie prawie 45 centów. (Mamy nadal korzystną taryfę obecną).

Napisany przez StGe1973
Tak, czasy dostawy to problem....

Dzisiaj zamówiliśmy 2 instalacje fotowoltaiczne do 2 nieruchomości. Szacowany czas dostawy z gwarancją na listopad/grudzień... z dużym szczęściem może być wrzesień/październik.

No cóż, nic na to nie poradzimy...

Napisany przez 2utopus
Rząd federalny byłby chętny bardziej wspierać rozwój energii odnawialnej niż dotychczas - zobaczymy, co z tego wyniknie.

Cześć utopus,
tak, także o tym usłyszałem.
Ale prawdopodobnie będzie to dotyczyło tylko nowych instalacji.
Taryfa gwarantowana jest żartem, dlatego lepszym wyborem jest magazynowanie i samodzielne wykorzystanie.
Jeśli taryfa gwarantowana wzrośnie z obecnych 6,6 centów w kierunku 15-20 centów lub więcej za kilowatogodzinę, to zajmowane będą większe powierzchnie dachowe.
Naprawdę rozważamy, czy nie przejść na instalację o mocy 20 kWp i magazyn o mocy 10 kWp. Wczoraj od sąsiada dostałem informację, że samochód elektryczny w przyszłości może być również używany jako bufor / magazyn energii. (można ładować samochód elektryczny jako zapas energii do użytku w sieci domowej)
Czy ktoś ma już doświadczenia w tej sprawie?
Ze względu na nowe dotacje rządowe ceny prawdopodobnie wzrosną, a czasy dostawy także! Dlatego lepiej zaczekać około roku, takie są moje przemyślenia.

Napisany przez 2tneub
Martin79HN pisze:
Dzień dobry utopus,
Tak, też zauważyłem.
Prawdopodobnie będzie to dotyczyć tylko nowych instalacji.
Taryfa gwarantowana jest żartem, dlatego lepszym wyborem jest
przechowywanie energii i samodzielne użytkowanie.

Nie mam pojęcia, jak teraz wygląda rachunek przy wzroście cen prądu, ale do zeszłego roku przechowywanie energii było całkowicie nieopłacalne.
Jest tam fajne forum, gdzie można znaleźć lepsze dane niż te pięknie podane przez sprzedawców.

Napisany przez 2titan1981
To, co zostało ogłoszone, dotyczyć będzie faktycznie tylko nowych instalacji. Więc wszystkiego, co prowadzi do złożenia nowego wniosku do BAFA/KFW przed złożeniem zamówienia. Resztę trudno jest w jakiś sposób realnie rozwiązać. (To jest moje osobiste zdanie)
Trzeba faktycznie liczyć. Obliczyłem teraz dla kolektorów słonecznych do mojego domu z wszystkimi parametrami, które tutaj wchodzą w grę. (nasłonecznienie w miejscu, sprawność kolektorów, straty przez rurociągi, zbiornik, azymut dachu, nachylenie dachu, czas słoneczny na powierzchni dachu rozłożony na cały rok (słońce słońce znajduje się pod innym kątem w zależności od pory roku), cena instalacji, cena gazu teraz i później, wzrost cen, samozużycie/potrzeby, zużycie gazu i wody itp.) Tutaj zbiera się sporo danych. Najczęściej problem polega na tym, że w ogóle nie dostaje się oferty, a jeśli tak, to jest zbyt droga, co obniża rentowność...
Największy margines wynika stąd, czy opłaca się to ze względu na cenę instalacji oraz na cenę gazu teraz i później. W tej chwili rzemieślnicy mogą żądać cen aptecznych, co znacznie obniża rentowność... To dotyczy termiki i prawdopodobnie również fotowoltaiki. Ceny zbiorników teraz również nadal rosną... Polecam każdemu, kto się zastanawia, jak się to super opłaca, aby odsłonić sposób obliczania.

Napisany przez StGe1973
titan,

mogę mówić tylko w naszym imieniu, ale rentowność nie jest dla nas istotna. Chcemy tych instalacji z trzech powodów:

1. Ochrona klimatu

2. Jeśli energie odnawialne zostaną tak bardzo rozbudowane, ryzyko fluktuacji w sieci wzrośnie, co oznacza lokalne i czasowe przerwy w dostawie prądu. PV z zasobnikiem może być w stanie mostkować takie okresy.

3. Ze względu na cyberataki, erupcje słoneczne lub cokolwiek innego, sieć elektryczna może czasami wyłączyć się nawet na kilka dni. Tutaj także PV z zasobnikiem może być w stanie dostarczyć prąd, możliwe że nie zawsze, ale częściowo.

do 1.
nie wiem, czy to jest ochrona klimatu. Dla mnie jest to kwestia definicji, gdzie przyciągnięta jest granica i co jest ignorowane.

do 2.
Magazyny musiałyby być odpowiednio duże lub musiałbyś być w stanie zrzucać odpowiednie obciążenia lub mieć sieć domową zintegrowaną z siecią zapasową. Jeśli warunki są spełnione, można przetrwać nawet do jednego dnia, w zależności od zużycia i wielkości. W takim przypadku musiałbyś jednak od razu odłączyć Dom od sieci.

do 3.
Czy wiesz, że w takim przypadku potrzebny ci jest system do pracy wyspowej, który może działać niezależnie od sieci? Standardowe falowniki oferowane na sprzedaż nie działają bez działającej sieci. W przypadku odpowiedniego rozbłysku słonecznego sieć mogłaby przestać działać nawet na kilka miesięcy, co miałoby poważne konsekwencje.

Nie chodzi o to, aby zniechęcać do fotowoltaiki, jeśli ktoś chce mieć coś takiego z tych powodów, powinien również wziąć to pod uwagę. Szczególnie punkt 3. oznaczałby, że jeśli gdzieś jeszcze świeci światło, ta osoba niedługo może odwiedzić tych, którzy już go nie mają. Tutaj również należałoby odpowiednio się zabezpieczyć.

Napisany przez StGe1973
Tytan, twoje wyjaśnienia nie mogę ocenić, nie jestem elektrykiem ani ekspertem ds. sieci... Mamy baterię z funkcją zasilania awaryjnego, która według zeznań firmy powinna działać jako agregat prądotwórczy w razie braku prądu. Czy jednak działa to w rzeczywistości, tego nie potrafię ocenić...

Chciałem to tylko zauważyć.

Ponieważ w tej chwili wiele przeżywam, dokładnie w tym kontekście. Istnieje rynek, na którym jest wielu chętnych i zdolnych do zarabiania, i teraz to robią. Ponieważ wszyscy zawsze chcą od kogoś najlepszego i chodzi tylko o pieniądze. To stara mądrość życiowa, która niestety w tej chwili coraz bardziej się nasila.

Nawet jako laik, powinno się zastanowić nad tym i zazwyczaj pomaga w podważaniu, gdy dostaje się jakąś ofertę, bo nie zawsze jest to rozwiązanie, którego faktycznie się chciało, ponieważ nie zdołał on jasno zdefiniować swoich wymagań i tym samym ustalić.
Jaka jest pojemność magazynu energii? 2, 4, ...., 10, 12 kWh.
Ile energia zużywam dziennie? 8-14 kWh?
Czy mogę priorytetyzować ważne odbiorniki (ogrzewanie, lodówki/zamrażarki, kuchenka, itp.) w przypadku przerwy w dostawie prądu (awaryjne zasilanie), czy będę musiał działać ręcznie?
Czy instalacja fotowoltaiczna w razie dłuższej przerwy w dostawie prądu może dalej ładować energię do magazynu, którą później można wykorzystać na ważne cele?
Czy powinienem mieć generator awaryjnego zasilania, który może symulować sieć dla ważnych odbiorników, ew. ładować magazyn energii lub dostarczać ją bezpośrednio?
Czy mogę odłączyć mój Dom od sieci w taki sposób, aby w razie potrzeby nie dostarczał przypadkiem tam prądu (tryb wyspowy)?

Napisany przez 2utopus
Kolejne pytanie to oczywiście to, co bardziej się opłaca - czy teraz kupić instalację i otrzymać około 7 ct/kWh, czy poczekać 2 lata i wybrać instalację, za którą dostanie się 15 ct/kWh - ale która być może również będzie znacznie droższa.

Dla większości samochodów elektrycznych (jeszcze) nie jest dozwolone/możliwe ładowanie dwukierunkowe (używanie akumulatora również do zasilania domu), ale są plany, aby to zmienić.

Oczywiście (w Niemczech) to także kwestia podatkowa - jeśli teraz korzystam z taniej energii do ładowania pojazdu (co było/ jest możliwe np. w Kauflandzie/Ikei/Lidlu), czy mogę wykorzystać tę energię do innych celów niż jazda samochodem? Czy wtedy będą naliczane dodatkowo podatki VAT/opłata za energię odnawialną?

Sama w sobie nie mogę pozwolić nawet mojemu sąsiadowi na ładowanie jego samochodu elektrycznego z mojego instalacji fotowoltaicznej - inaczej może się to źle skończyć...

Napisany przez Marc2512
Mogę tylko to zgłosić: Stara instalacja 6 kWp bez magazynu działała na zasadach przedsiębiorcy, pełen program z urzędem skarbowym, podatkami itp. Nowa instalacja 11 kWp jest instalacją samozasilającą, bez urzędu skarbowego, bez podatków. Z magazynem. Po prostu z przekonania, rezygnuję z możliwości zwrotu podatku VAT, jak również z problemów z państwem. Po prostu dlatego, że mogę i chcę.

Napisany przez BenniG
Cześć,

interesująca dyskusja.

Mamy obecnie znaczną część dachu pokrytą instalacją fotowoltaiczną i w pełni wpuszczamy prąd do sieci - ale otrzymujemy także ponad 40 centów/kWh.

Co byś powiedział na dodanie nowych modułów do starej instalacji?
Czy można przenieść stare moduły na gorszą stronę dachu (po wschodniej, zachodniej lub nawet północnej stronie (mamy dach o nachyleniu 23°, więc może udałoby się to z odpowiednią konstrukcją))?
Jeśli używa się zarówno starych, jak i nowych modułów do zasilania, czy potrzebne byłyby dwa liczniki, czy podział odbywałby się procentowo?
Od ilu nowych metrów kwadratowych opłacałoby się to?
Czy lepszym miejscem na magazyn byłby pod stropem piwnicy czy w poddaszu?

Mam też inne myśli związane z obecną sytuacją polityczną w Niemczech.
Czy można szybko / łatwo zmienić instalację z zasilania do sieci na samodzielną?

Pozdrowienia
Benni.G

Nie sądzę, że masz prawo zmieniać istniejącą instalację. Nadal możesz wprowadzać 100% energii i otrzymywać 40 centów za kWh. Jest to jednak moja osobista opinia.

Wartość drugiego licznika trzeba by najpierw obliczyć, aby zobaczyć, jakie potencjał w kWp jest jeszcze dostępny i ile kW faktycznie można uzyskać. Dopiero wtedy można zastanowić się nad resztą.

Napisany przez Sucher_705
Cześć,
chciałbym się tutaj podpiąć.

Planujemy zainstalować instalację fotowoltaiczną z magazynem. 9,9 kWp fotowoltaiki na dachu i magazyn o pojemności 5-7 kWh.

Jako że jestem obciążony podatkami z działalności gospodarczej wykonywanej dodatkowo oraz wzięliśmy kredyt na nieruchomość, pojawia się pytanie, w jaki sposób można odliczyć podatkowo instalację fotowoltaiczną.

Odsetki od kapitału obcego są kosztami uzyskania przychodów, ale niestety nie ma oddzielnego umowy kredytowej na kwotę 20-25 tys. euro na instalację fotowoltaiczną. Zaciągnięto 300 tys. jako standardowy kredyt hipoteczny i 25 tys. jako kredyt budowlany. Posiadamy wystarczające środki, aby spłacić kredyt budowlany od razu w całości. Teraz pytanie brzmi, czy możemy traktować 25 tys. z kredytu budowlanego jako kredyt na instalację fotowoltaiczną i w konsekwencji odliczyć odsetki od podatku?

Czy moglibyśmy po prostu podzielić koszty kredytowe dla 25 tys. od tych 300 tys. i je odliczyć? Miałoby to zaletę w postaci możliwości natychmiastowej spłaty kredytu budowlanego 25 tys. i w ten sposób obniżenia kosztów odsetek.

Czy faktycznie musielibyśmy jeszcze wziąć odrębny kredyt, który byłby przeznaczony wyłącznie na instalację fotowoltaiczną?

Napisany przez 2tneub
Sucher_705 pisze:
Cześć,
chciałbym się tutaj włączyć.

Planujemy zainstalować instalację fotowoltaiczną z magazynem. 9,9 kWp fotowoltaiki na dachu i magazyn o pojemności 5-7 kWh.

Ponieważ jestem zobowiązany do opodatkowania ze względu na działalność gospodarczą prowadzoną dodatkowo oraz zaciągnęliśmy kredyt na nieruchomość, pojawia się pytanie, w jaki sposób można odliczyć podatkowo instalację fotowoltaiczną.

Odsetki od kapitału obcego są kosztem uzyskania przychodu, ale niestety nie istnieje oddzielna umowa kredytowa na 20-25 tysięcy euro na instalację fotowoltaiczną. 300 tysięcy zostało zaciągnięte jako zwykły kredyt hipoteczny na nieruchomość, a 25 tysięcy jako kredyt budowlany. Środki pieniężne są wystarczające, aby natychmiast spłacić kredyt budowlany. Teraz pojawia się pytanie, czy możemy wykorzystać 25 tysięcy kredytu budowlanego jako kredyt na instalację fotowoltaiczną i w konsekwencji odliczyć odsetki od podatku?

Czy możemy również po prostu odjąć koszty kredytowe za 25 tysięcy od 300 tysięcy i zaliczyć te koszty? Miałoby to zaletę, że moglibyśmy całkowicie spłacić kredyt budowlany w wysokości 25 tysięcy i w ten sposób obniżyć koszty odsetek.

Czy faktycznie musimy jeszcze zaciągnąć kredyt, który jest wyłącznie przeznaczony na instalację fotowoltaiczną?

Chyba czytałem, że kredytu hipotecznego nie można po prostu podzielić.
kredyt budowlany może być opcją.
Alternatywą może być także dodatkowy kredyt ratalny, jeśli jest tańszy niż kredyt budowlany.
Aby jednak nie zwiększać obciążenia odsetkami tylko ze względu na podatki, należałoby równocześnie dokonywać dodatkowych spłat przy głównym kredycie.
To wszystko powinno być dokładnie przemyślane, czy to się opłaca.

Jako ogólna uwaga:
W zależności od zakresu Twojej działalności dodatkowej, mogą być przekroczone także pewne limity (np. przepisy dla małych przedsiębiorstw).

Dlatego radzę skonsultować się z doradcą podatkowym

Nie przekroczę 22 000 euro. Bez względu na okoliczności. Wzięcie pożyczki z budżetu budżetowego jest trochę bezludne, korzyści podatkowe się nie zgadzają. Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie pożyczki o równej raty nie opłacają się, ponieważ oprocentowanie jest po prostu znacznie droższe niż oprocentowanie kredytu hipotecznego (1,63%). Nie ma sensu korzystać z KfW za 3%, jeśli po oszczędności podatkowej nadal płacisz więcej niż 1,63%. W przypadku BSV sytuacja nie jest optymistyczna, dlatego teraz rozważam, jak można to dokładnie obliczyć, aby zrealizować maksymalne obniżenie podatku. 6 lat regularnej eksploatacji, a następnie do odsetek diagnostycznych z KUR to zalecenie. Ale jak już wspomniałem, płacenie odsetek przez 5 lat się nie opłaca.

Napisany przez 2tneub
Można spróbować rozłożyć kredyt proporcjonalnie do kosztów nabycia nieruchomości i instalacji fotowoltaicznej. W związku z tym udział kapitału własnego musi być odpowiednio rozłożony na obie te rzeczy. Zgodnie z wymaganiami banku, starałbym się pokryć koszty dodatkowe przede wszystkim za pomocą kapitału własnego. Wszystko inne byłoby rozłożone proporcjonalnie. Jeśli nie przesadzisz, urzędy skarbowe z mojego doświadczenia zwykle są łagodne przy takich obliczeniach.

Jednakże przy odliczaniu odsetek od zadłużenia możesz napotkać kolejny problem. Biznes i instalacja fotowoltaiczna są na twoje nazwisko? Na czyje nazwisko jest kredyt na nieruchomość? Wtedy masz problem, że być może odliczalny byłby tylko twój udział w kredycie.

Być może można byłoby to jakoś naprawić, przekazując udział żony w formie pożyczki.

Jak już wspomniałem, aby uzyskać pewność, należy skonsultować się z doradcą podatkowym.

Och, rozmawiamy o inwestycji w wysokości 20 000 euro, która prawdopodobnie zwróci się w pewnym momencie pod koniec 20-letniego okresu jej trwania.

To typowe dla Niemiec, że urząd skarbowy utrudnia złożenie prawidłowego zeznania podatkowego. Ja po prostu bym zdeklarował kredyt budowlany jako kredyt przeznaczony na cel i przez 6 lat płaciłby regularną ratę spłaty, a po 6 latach poszedłbym do banku i całkowicie spłaciłbym kredyt.

W tej sprawie mam spotkanie z doradcą podatkowym w piątek. W banku wzrost wartości mógłby umożliwić lepszy wskaźnik kredytowania, ale przy cenie 24 centów za kilowatogodzinę energia słoneczna była dla mnie tylko strata pieniędzy. Teraz, przy cenie 46 centów, sytuacja jest inna. W żadnym kredycie nie ma informacji o modernizacji, a wydanie 1500 euro na oszczędność podatkową przez 6 lat przy 5300 euro odsetek wydaje mi się stosunkowo bezsensowne (uwaga, to tylko szacunkowe wartości i dane z nieoficjalnych arkuszy kalkulacyjnych w sieci).

Wszyscy powinniśmy praktykować coś dla ochrony klimatu, ale jesteśmy kompletnie zahamowani przez brak dotacji i kwestie podatkowe dotyczące funkcjonowania instalacji w firmie.

Napisany przez 2tneub
Nie rozumiem, co mają do czynienia teraz tabele Afa z odsetkami. Afa = odpis amortyzacyjny = deprecjacja ma związek z utratą wartości urządzenia, podczas gdy odsetki dotyczą finansowania. Oba są odliczalne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata