Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Dziecko osiąga dochód z odsetek i dywidend przekraczający 801 €.

Napisany przez volltilger
Dzień dobry, założyliśmy dla naszego potomstwa Junior Depot w Diba z kilkoma ETF-ami i kilkoma pojedynczymi akcjami, i w tym roku po raz pierwszy przekroczymy kwotę wolną w wysokości 801€. Ponieważ dziecko nie ma żadnych innych dochodów, prawdopodobnie złożę wniosek o zwolnienie od opodatkowania. Czy ktoś ma jakieś wskazówki i czy są jakieś pułapki, na co jeszcze muszę zwrócić uwagę?

Napisany przez 2titan1981
W zależności od tego, o ile przekroczą się 801 €, może być konieczne złożenie osobistego zeznania podatkowego i ubezpieczenie zdrowotne. Szczególnie w zależności od tego, ile dodatkowo dziecko zarabia, można wpaść w pułapkę.

Napisany przez volltilger
@titan1981: Dziękuję, o to dokładnie mi chodziło, kwota wolna od podatku w ubezpieczeniu rodzinnym jest niższa niż kwota wolna od podatku, więc dziecko pozostaje poniżej tej kwoty.
Czy jeśli mam zaświadczenie o niezakwalifikowaniu, to powinienem być zwolniony z złożenia zeznania podatkowego dla dziecka, czy źle to zrozumiałem?

Napisany przez 2utopus
Być może ubezpieczycieli różnicują także pomiędzy regularnymi dochodami (np. dywidendami/odsetkami) a nieregularnymi dochodami (zyskami ze sprzedaży papierów wartościowych) - dlatego może być korzystniejsze inwestowanie mniej w dywidendy/dywidendy i raczej w akcje wzrostowe/kapitalizujące.

-> Ale zanim podejmiesz decyzję, warto oczywiście skonsultować się z odpowiednią KK.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata