Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak duży kredyt jest realistyczny? Zakup domu.

Napisany przez Hauskauf97
Cześć kochani,

Moja mama i ja chcielibyśmy razem kupić Dom. Jesteśmy trzyosobową rodziną (kobieta i dziecko) oraz moja mama osobno. Moja żona jest gospodynią domową i nie ma dochodu. Ja zarabiam 2000€ netto, mam umowę na czas nieokreślony i mam 24 lata. Moja mama zarabia 3000€ netto, jest zatrudniona na stałe (56 lat). Nasz łączny dochód netto wynosi więc 5200€ (plus 200€ zasiłku rodzinny). Teraz chcielibyśmy kupić Dom i pozwolić mojej mamie wprowadzić się jako lokatorce. Czynsz wynikałby z raty. Na przykład, jeśli rata wynosi 800€, to czynsz wyniósłby 400€. Zawsze połowa raty.

Obecnie mamy 15.000€ kapitału własnego.

Teraz moje pytania:

1. Jak realistycznie oceniacie nasze zamierzenie? (Że moja mama wprowadzi się jako lokatorka i będzie współpłacić kredyt).

2. Ile kredytu byłoby dla nas realistyczne, a ile powinien kosztować Dom? Myślicie, że dostaniemy kredyt na 200.000€?

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
200.000 euro nie stanowią problemu, jeśli mieszkanie posiada osobne wejście i dochody z wynajmu mogą być uznane za stabilne.

Dziękuję najpierw za odpowiedź. W jakim przedziale cenowym Twoim zdaniem się poruszamy? Jaka kwota wydaje się realistyczna? Pozdrawiam

Napisany przez Diloans
Cześć Hauskauf97,
200.000 euro, jak już wcześniej wspominano, nie powinno stanowić problemu. Mniej atrakcyjne dla banków wydaje się jednak niskie wkład własny, który zostanie całkowicie przeznaczony na koszty dodatkowe. Oznacza to, że mamy do czynienia z pełnym finansowaniem, które z reguły będzie miało gorsze warunki już na początku.

Orientacyjnie możesz kalkulować w następujący sposób:
- Banki nie finansują nieruchomości w kwocie przekraczającej 35% miesięcznego dochodu netto (w waszym przypadku byłoby to więc 1820 euro miesięcznie, co daje spory zapas na nieruchomość o wartości około 200.000 euro)
- w zależności od pożądanej stopy spłaty, faktycznej ceny zakupu i innych czynników, możesz szacować orientacyjnie od 850 euro miesięcznie wzwyż na Twoje przedsięwzięcie.

Jeśli chcesz przeanalizować różne scenariusze, możemy polecić Ci naszą aplikację. Dzięki niej możesz uzyskać pierwsze wyliczenie dotyczące Twojego potencjalnego finansowania. www.diloans.de

Jeśli masz jakieś pytania, chętnie Ci pomożemy.

Napisany przez NaTwoim13
Ohh, to denerwujące!

35% nie jest również poprawne, zwłaszcza przy wyborze około 450 banków!!

Ponadto, w różnych wątkach przez lata pokazano, w jaki sposób można sfinansować brakujący kapitał własny, a tutaj pojawia się aplikacja.

Opisz więc, w jaki sposób można skompensować brakujący kapitał własny, to pomoże wszystkim - nawet jeśli było to wielokrotnie omawiane - bardziej niż próba złapania kogoś!!

Napisany przez 2utopus
Oczywiście należy uwzględnić aspekt podatkowy - dochody z wynajmu podlegają opodatkowaniu - być może warto skonsultować się z doradcą podatkowym/związkiem pomocy przy rozliczaniu podatku.

Czy kwota 3000 € netto matki została już pomniejszona o składki na ubezpieczenie zdrowotne?

Jaka będzie wysokość dochodu netto matki za około 10 lat, kiedy przejdzie na emeryturę?

Jakie są koszty utrzymania domu? (Opieka nad dziećmi może być bardzo kosztowna - czy kobieta otrzymuje zasiłek rodzicielski?)

Napisany przez bruno68
Tutaj warto się zastanowić!

Matka może kupić Dom, który może obciążyć ją miesięcznie nawet do 1 400 €! Możecie udostępnić swoje środki jako pożyczkę rodzinie! Ponieważ matka powinna jeszcze pracować przez 10 lat, może wynająć Wam Dom jako właściciel i otrzymać od Was dodatek mieszkaniowy!

W ciągu 10 lat można dokonać wymiany, umożliwiając spłatę jak największej ilości długu i/lub oszczędzanie do tego czasu. Można wtedy w ciągu 5 do 9 lat zdecydować o wykonaniu wczesnej spadku, przekazując go niskoocenionymi prawami użytkowania matki zapisanymi w księdze wieczystej.

Ponieważ obecnie nie widzę żadnych środków własnych, które są konieczne do obliczenia pożyczki dla Was jako rodziny. Dopuszczenie w wysokości 1 200 €, 800 € i 200 € na dziecko daje Wam środki własne na poziomie 0 €.

bruno68

bruno68 pisze:

Matka, która kupuje Dom, może być obciążona miesięcznie kwotą do 1.400 €! Udostępnij swoje oszczędności jako pożyczkę rodziną! Ponieważ matka powinna jeszcze pracować przez 10 lat, jako właścicielka może wynająć Dom dla was i otrzymać dotację czynszową!

W ciągu 10 lat można dokonać takiej wymiany, aby jak najwięcej spłacać i/lub oszczędzać do tego czasu. Można wtedy w latach 5-9 zdecydować się na wczesniejsze przekazanie spadku, przenosząc go tanio za pomocą wpisanego w księdze wieczystej użytkowania matki.

Ponieważ obecnie nie widzę kapitału własnego, który jest wymagany do obliczenia pożyczki dla was jako rodziny. Samodzielne zachowanie wynoszące 1.200 €, 800 € i 200 € na dziecko daje wam kapitał własny wynoszący 0 €.

bruno68

Dziękuję za odpowiedź. Kapitał własny wynika z czynszu mojej matki i mojego dotychczasowego.
Jeśli teraz płacę 600€ czynszu, zdecydowanie mogę spłacić 400€ z pożyczki + 200€ kosztów dodatkowych.
U matki ta sama historia. 700€ ciepła = 500€ kredyt i 200€ kosztów dodatkowych. Dlatego razem powinniśmy móc spłacać co najmniej 900€ pożyczki oraz ponosić koszty dodatkowe i mieć takie same wydatki jak obecnie.

bruno68 pisze:

Jeśli matka kupi Dom, może zostać obciążona miesięczną kwotą do 1 400 €! Udostępnijcie swój kapitał jako pożyczkę rodzinę! Ponieważ matka powinna pracować jeszcze 10 lat, jako właścicielka może wynająć Wam Dom i otrzymać od Was dodatek czynszowy!

W ciągu 10 lat można dokonać wymiany, aby jak najwięcej spłacić i/lub oszczędzać do tej pory. W okresie od 5 do 9 roku można zdecydować się na wcześniejsze wykonanie spadku, przekazanie z zapisem prawa użytkowania matki jako spadkobiercy w sposób kosztoszczędny.

bruno68

Co się stanie, jeśli moja matka umrze przed wymianą? Wtedy Dom dziedziczy się przez innych krewnych, czego absolutnie nie chcemy.

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry,
pytanie nie brzmi ile mogę sobie pozwolić, lecz ile kosztuje Dom z odpowiednią powierzchnią mieszkalną oraz mieszkanie dla matki.
Jeśli matka płaci 700 € czynszu (w tym 200 € za media), co wynosi 500 € netto po odliczeniu podatku gruntowego, ubezpieczenia, konserwacji i podatku, to uwzględniając je jako dochód mamy 300 €.
Jako rodzina trzyosobowa przyjmuję koszty utrzymania na poziomie 1400 €.
Czynsz matki 300 €,
Wynagrodzenie netto: 2000 €,
Dodatek dla dzieci: 200 €,
Razem: 2500 €,
- 1400 € koszty utrzymania,
- 100 € konserwacja domu,
= rata 1000 €.
Przy oprocentowaniu w okolicach 2,5-3,0% na 10 lub 15 lat (niemal pełne finansowanie!) nie wyjdzie nam z tego duża suma. (Spłata 2% minimum, lepiej 3%!)
Oczywiście można podać, że w przyszłości żona będzie także osiągać dochód, jednak obecnie tego nie robi.
Jeśli dostaniecie Dom za 200 tysięcy euro z dodatkowym mieszkaniem wynajmowanym za 500 € (kosztującym ogółem 700 €), to w przyszłości może Wam zabraknąć kapitału na remonty / konserwacje.
Poczekajcie 2-3 lata, kiedy dochód żony wyniesie 1000 € netto, wtedy będziecie mieli inną podstawę. A być może warto teraz zabezpieczyć oprocentowanie na poziomie 2% w postaci umowy oszczędnościowej na budowę. Prawdopodobnie niektórzy tego nie zauważyli, ale stopy procentowe bardzo wzrosły w ostatnim półroczu (ponad 1%)
Masz rodzeństwo? Jeśli matka płaci za mieszkanie zbyt wiele, może się zdarzyć, że ktoś zapyta dlaczego płaci tak wysoki czynsz. Przy 500 € czynszu bazowym uważam to za bardzo mało prawdopodobne, jednak w przypadku nadmiernego kapitału lub zbyt wysokiego czynszu, otrzymacie odpowiedni podatek.

200.000 €
Oprocentowanie 2,5% na 10 lat
Spłata 3%
Pozostały dług prawie 132.000 € po 10 latach
Rata: 917 € miesięcznie

Można powiedzieć, że 200.000 € jest w porządku
ale według mnie przekraczanie tej kwoty może być trudne.

Biorąc pod uwagę, że w przyszłości pani będzie miała dochód.

Napisany przez 2utopus
Hauskauf97 pisze:
Co się stanie, jeśli moja matka umrze przed wymianą? Wtedy Dom będzie dziedziczony przez innych krewnych, czego absolutnie nie chcemy.

Testament może pomóc - inni krewni mogą podpisać u notariusza rezygnację z zachowku tylko dla nieruchomości.
(Przy wartości domu np. 200t€ i zadłużeniu 200t€ praktycznie nie ma nic do odziedziczenia ... )

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego matka w ogóle ma kupić ten Dom, po co??

Martin79HN pisze:
Dzień dobry,
pytanie nie brzmi ile mogę sobie pozwolić, ale
ile kosztuje Dom z wystarczającą powierzchnią mieszkalną i mieszkaniem dla matki.

Jeśli matka płaci 700 € wraz z opłatami czynszowymi w wysokości 200 € = 500 €
pomniejszone o podatek gruntowy, ubezpieczenie, utrzymanie, podatek, to
wychodzi 300 €, które można uwzględnić jako dochód.

Dla rodziny 3-osobowej szacowałbym koszty utrzymania na 1400 €.

Czynsz matki 300 €
Netto dochód męża: 2000 €
Zasiłek rodzinny: 200 €
= 2500 €
- 1400 € koszty utrzymania
- 100 € utrzymanie domu
= Rata 1000 €

Dzień dobry,

Chyba źle się wyraziłem. Opłaty dodatkowe nie odnosiły się do obecnego mieszkania.

Mamy na oku Dom w bliskim otoczeniu rodzinny. Tam opłaty dodatkowe wynoszą 400 € miesięcznie (z ubezpieczeniem, wodą itp.). Dom ma 2 jednostki mieszkalne.

Obecnie moja matka płaci 700 € ciepło, a my 620 € ciepło (za nasze obecne mieszkania).

Dlatego mój pomysł: Jeśli zapłacimy 400 € raty i 200 € opłat dodatkowych za nowy Dom, zapłacimy tyle samo, co teraz za ciepło za nasze wynajmowane mieszkanie.

To samo dotyczy mojej matki. Obecnie płaci 700 € ciepło, więc mogłaby zapłacić 500 € raty + 200 € opłaty dodatkowe za Dom i płaciłaby tyle samo co teraz za swoje mieszkanie.

Razem moglibyśmy więc spłacać 900 € miesięcznie raty i mielibyśmy takie same wydatki jak w poprzednich latach w mieszkaniu wynajmowanym.

Tak przynajmniej był mój pomysł i punkt odniesienia dla ewentualnej miesięcznej raty. Czy jest to realistyczne?

Napisany przez NaTwoim13
Nie ma absolutnie żadnego problemu, aby zarówno oni kupili ten Dom, jak i ich matka stała się kredytobiorcą! Ponadto, jeśli mieszkanie ma oddzielne wejście, mogą samodzielnie go spłacać z wynajmu.

Im bardziej niektórzy tutaj się kręcą, tym większe jest zamieszanie!

Cześć Noelmaxim,
rzucanie stęchłą rybą nie ma sensu.

Zadający pytanie prawdopodobnie chciał wiedzieć, jaką kredyt można dostać przy stawce od 900 do 1000 €. Jak powiedziałeś, 200t prawdopodobnie nie stanowi problemu, tak samo to widzę.

Ale czy Dom za 200t jest dostępny? Czy chcemy zaoferować jak najwięcej, ponieważ jest to warte więcej? Jakie remonty są do wykonania?

Dopóki nie znamy ceny zakupu, będziemy nadal chodzić w kółko!

Zadający pytanie, najlepiej prześlij swoje informacje do Noelmaxim przez PN, który udzieli Ci fachowej porady.

Martin79HN pisze:
Cześć Noelmaxim,
wiem, że szukanie rozwiązania w nieskończoność nie ma sensu.

Prawdopodobnie osoba zadająca pytanie chciała wiedzieć, jaki kredyt można otrzymać przy stawce 900-1000 €. Tak jak powiedziałeś, 200 tys. € to prawdopodobnie nie problem, tak to widzę.

Ale czy można dostać Dom za 200 tys. €?
Chcemy zaoferować jak najwięcej, bo jest on więcej wart?
Co trzeba zrobić w zakresie remontów?

Dopóki nie zna się ceny zakupu, to dalej będzie się krążyć w kółko!

Osoba zadająca pytanie, lepiej prześlij swoje informacje do
Noelmaxim prywatną wiadomością (PN) - on może udzielić Ci fachowych informacji.

Chodziło mi głównie o wysłuchanie opinii innych osób, czy w takim układzie dostalibyśmy kredyt i jaka byłaby jego wysokość. Dlatego pytałem, czy 200.000€ jest realistyczną kwotą, żeby mieć ogólne pojęcie.

Sposzczególnienie takie jak 150-180.000€ lub 250-270.000€ (fikcyjne wartości jako przykład) byłyby oczekiwane.

Napisany przez NaTwoim13
To dostajesz w sposób rzetelny, przede wszystkim jednak indywidualnie, a każdy ma zawsze również opcję, jeśli sam tego nie zrobię, aby poinformować wszystkich obecnych o tym, co zostało ustalone indywidualnie i rzetelnie.

Brakuje zbyt wielu informacji, aby można było udzielić trwałej odpowiedzi, a odpowiedź fachowca była powierzchowna - 200 000 euro w znanym kontekście to na razie żaden problem!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata