Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Przeliczenie składek AOK

Napisany przez Lenni
Cześć kochana społeczności,

Dziś byłam prawie zszokowana i po prostu nie mam pojęcia co zrobić.

Dzisiaj dostałam list od AOK.

Sprawa: AOK żąda ode mnie dopłaty w wysokości około 4500€, czyli około 750€ miesięcznie za rok 2018 za miesiące od 1.5 do 30.09.

W tym czasie prowadziłam własną działalność gospodarczą, bez dochodów, ale regularnie opłacałam składki na ubezpieczenie społeczne.

Około 4 miesiące temu zostałam poproszona o dostarczenie zeznania podatkowego za rok 2018, jednak otrzymałam je dopiero 10 dni temu od urzędu skarbowego i natychmiast wysłałam je do AOK.

Co teraz zrobić? Czy można wycofać żądanie AOK? Czy to jest możliwe? Czy jest to tymczasowe?

W deklaracji za rok 2018 nie miałam żadnych dochodów. Przez 3 miesiące korzystałam z zasiłku dla bezrobotnych.

Po prostu potrzebuję pomocy.

Pozdrawiam,

Lenni S

Napisany przez 2utopus
Lenni pisze:
Jesień: AOK chce ode mnie dopłat w wysokości około 4500€, czyli miesięcznie około 750€ Za rok 2018 za miesiące od 1.5 do 30.09

W tym czasie byłem samozatrudniony, bez obrotów, regularnie płaciłem składki na ubezpieczenie społeczne.

Ponieważ w decyzji z 2018 roku nie miałem dochodów. Byłem zależny od zasiłku dla bezrobotnych tylko przez 3 miesiące.

Maj-wrzesień to 5 miesięcy x 750€ = 3750€ - czy reszta to kara?
Jeśli płaciłeś składki na ubezpieczenie społeczne, to przecież obejmuje to też ubezpieczenie zdrowotne?
Które 3 miesiące? Przy ALG2 jest przecież ubezpieczenie zdrowotne, prawda?

Po prostu zadzwoń do AOK - jeśli nie będą mogli pomóc, zapytaj w Arbeitsagentur.

Napisany przez Lenni
Dziękuję za szybką odpowiedź.

W roku 2018 byłem bezrobotny oprócz miesięcy 1.5 do 30.90 (otrzymywałem zasiłek dla bezrobotnych (z powodu choroby)). Teraz chcą ode mnie dowiedzieć się, ile zarabiałem w miesiącach, w których pracowałem na własny rachunek. Z decyzji wynika, że nic nie zarobiłem, nawet poszedłem na minus. Więc moje dochody wyniosły zero.

Mogę ci przesłać zdjęcie listu od AOK.

Czy mogą oni zmienić to retrospektywnie, gdy otrzymają mój zeznanie podatkowe? Żądali tego odemnie około 4-5 miesięcy temu, ale nie miałem wtedy jeszcze decyzji. Prawdopodobnie jeszcze jej nie dostali.

Po prostu jestem zdezorientowany i smutny :/

Napisany przez bruno68
Cześć Leni,

To, czego nie zrozumieliście, to że jako dobrowolnie ubezpieczeni w AOK jako samozatrudnieni musicie udokumentować swoje dochody.

Następnie zostanie to skorygowane finansowo w waszym przypadku. Ponadto, dobrowolnie ubezpieczeni klienci zostaną poinformowani listem i poproszeni o wstępną informację na temat dochodów. Udowodnienie odbywa się poprzez zaświadczenie podatkowe za dany rok.

Ta regulacja została wprowadzona w 2018 roku. Ma to na celu zapewnienie finansowej swobody dla osób o niskich zarobkach i początkujących w obszarze samozatrudnienia! Od tamtej pory składka jest obliczana tak samo jak w przypadku pracowników.

Wcześniej, przed 2018 rokiem, samozatrudnieni byli zobowiązani do opłacenia podwójnej składki!

Prześlij kopię zaświadczenia o dochodach i poproś o skorygowanie do minimalnej stawki około 210 €. To powinno rozwiązać problem.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata