Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe sfinansowanie mieszkania?

Napisany przez Maxi544
Witaj wieczorem,

z zainteresowaniem przeczytałem inne posty tutaj i pomyślałem, że również przedstawię mój plan dyskusji dotyczącej możliwości zanim pobiegnę do banków.
Następująca sytuacja:

Dochód netto: 2080€ na czas nieokreślony, sektor publiczny (nie jestem urzędnikiem)
Bieżące zobowiązania: samochód: 300€, kredyt ratalny: 300€ (jeszcze dwa lata), obecnie oczywiście czynsz, który jednak od lipca 2023 roku odpadnie z powodu zakupu mieszkania.
Cena zakupu mieszkania od rodziców mojej partnerki: 200 000€. Wartość mieszkania w tym roku oszacowana na 350 000€ do 400 000€.
Koszty dodatkowe zakupu pokrywane w całości przez rodziców mojej partnerki
Ja i moja partnerka chcemy wziąć kredyt oddzielnie, ponieważ rodzice chcą dokonywać dodatkowych spłat dla swojej części kredytu. Oznacza to kwotę kredytu w wysokości 100 000 plus ewentualnie 20 000 na planowane prace remontowe.
W tej chwili nie mam żadnego kapitału własnego. Zakup nieruchomości w ogóle nie był planowany, ta atrakcyjna okazja pojawiła się spontanicznie, dlatego konieczne jest pełne sfinansowanie.
Na koniec, moja tarcza antykryzysowa: Brak negatywnego wpisu w Biurze Informacji Gospodarczej, jednak aktualny wynik, z nieznanych mi przyczyn, wynosi tylko 87%. Oczywiście używam swoich dwóch kart kredytowych i miałem okazjonalnie debet na koncie, ale zawsze spłaciłem wszystko zgodnie z terminem i nie przekroczyłem limitu. Być może jest to spowodowane moim przeprowadzką pod koniec 2020 roku, która była oczywiście dosyć kosztowna?!
Teraz pojawia się pytanie o możliwość spłaty przy miesięcznej raty w wysokości około 500€. Czy są jakieś opinie lub zalecenia w tej sprawie?
Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania, jeśli potrzebne są więcej informacje.

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego reszty weekendu!

Maximilian

Napisany przez hausbauwest
Dlaczego twoja partnerka nie kupi tego sama, a ty zapłacisz jej czynsz (opłatę za gospodarstwo domowe)? W razie rozstania znajdzie się w bardzo złej sytuacji.

Napisany przez Maxi544
Dzień dobry,

Dlaczego powinien być w bardzo złej sytuacji.. notarialnie zabezpieczymy opcję odkupu, ponieważ to mieszkanie jej rodziców. Jej rodzice mają zawsze dostępne środki finansowe, więc nie ma problemu.
Oczywiście jedną z możliwości jest to, że ona kupi mieszkanie sama, a ja wejdę z nią w relację wynajmu z opcją zakupu. Mimo to, 50% mieszkania miałoby należeć do mnie, zgodnie z życzeniem teściów. Dlatego moje pytanie dotyczy wykonalności tego pomysłu.
Pozdrawiam

Napisany przez hausbauwest
Jeśli mieszkanie jest warte 350 i sprzedawane Wam za 200, to jest ukryty podatek od darowizny dla Twojego udziału.
Masz 20 tysięcy wolnej kwoty.
Dlaczego nie dają mieszkania swojej córce, skoro finansowo dobrze się mają?

Napisany przez Maxi544
Dzień dobry,

Nie zbadałem jeszcze kwestii prawnej. Najpierw skupiłem się na wykonalności, a dopiero potem zajmę się tym aspektem. Dlaczego moje teściowie to robią? Otóż mój teść nie chce oddać ich za darmo, co w zasadzie mogę zrozumieć. O ile mi wiadomo, z pieniędzmi będzie dalej prowadził interesy (nieruchomości), co ostatecznie też przyniesie korzyści córce, a przynajmniej tak mam nadzieję w przyszłości, także dla mnie. Reszta w mojej ocenie mnie mało obchodzi.

Napisany przez EgonO
Masz 2 kredyty. Jak długo one jeszcze będą trwać? Dla banku różnica pomiędzy kwotą wolną od zajęcia a Twoim wynagrodzeniem netto byłaby względnie niewielka.
Jeśli otrzymasz kredyt, powinieneś ustalić umowę, co się stanie w przypadku rozstania.

Napisany przez Maxi544
Z dwoma pewnie myślisz o kredycie ratalnym i samochodzie. Umowa na samochód jest na taty, ponieważ wtedy nie miałem jeszcze umowy czasowej, jeszcze około 1,5 roku. Dlatego nie znajduje się to w moim raporcie kredytowym, jeśli to ma znaczenie. Czy w ogóle muszę go podawać, zresztą pytanie? Automatycznie biegnie na korzyść mojego ojca.
Drugi kredyt jeszcze przez 2 lata.

Oczywiście rozstania zostaną notarialnie zabezpieczone.

Pozdrowienia i dziękuję

Napisany przez EgonO
Moi dotychczasowi kredytorzy za każdym razem przy wnioskowaniu o kredyt wymagali zestawienia moich miesięcznych przychodów i wydatków, zazwyczaj wraz z trzema ostatnimi wypłatami. W Twoim przypadku obecność współkredytobiorcy na pewno byłaby korzystna.
Powinieneś podać wszystko.

Napisany przez Maxi544
Dziękuję Egon za informacje,

Teraz czekam na kogoś z branży (która jest tutaj aktywna) w sprawie oszacowanej możliwości wykonania.
Z góry dziękuję wszystkim!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Maxi544, koniecznie rozważ lub skonsultuj się ze specjalistą ds. podatkowych w sprawie ewentualnego podatku od darowizn. W przeciwnym razie, jeśli dobrze zrozumiałem, masz kredyt ratalny w wysokości 300 euro z pozostałym zadłużeniem około 7 200 euro (jeszcze 2 lata kredytowania), czy tak jest? Czy może masz dwa kredyty ratalne? W tej sytuacji oczywiście można sprzedać przyszłym teściom, a następnie córce samej. Jeśli ty i twoja partnerka chcecie kupić mieszkanie po 50%, również to jest możliwe. Teściowie płacą koszty zakupu, ty jesteś kredytobiorcą na 100 000 euro, a twoja partnerka na pozostałe 100 000 euro i razem kupujecie mieszkanie po połowie. To także można zrealizować z wynikiem 87%.

Napisany przez NaTwoim13
Nie można po prostu bez zbędnych strat zabezpieczyć dwóch kredytów na obiekcie zakupu. Jak powinna wyglądać hierarchia? Czy bank Państwa czy partnerki powinien mieć pierwszeństwo? Czy jeden ma otrzymać dobre warunki, a drugi złe warunki?

Napisany przez Maxi544
Cześć,
Dzięki wszystkim! Ze względu na całe kwestie podatkowe i niepotrzebne komplikacje, moja partnerka weźmie kredyt sama. Pozostaje tylko pytanie, jak mogę się zabezpieczyć w przypadku rozstania się (nie daj Boże, ale nie jestem też naiwny), jeśli w zasadzie prywatnie będę wspierał ją co miesiąc, przekazując jej miesięcznie kwotę X. Czy można to ustalić notarialnie jako w przypadku rozstania, Pani Müller jest zobowiązana zwrócić Panu Mustermannowi kwotę wniesioną przez niego na spłatę mieszkania lub coś w tym stylu? W końcu to jest jej Dom rodzinny i taka byłaby nasza umowa. Czy to jest coś cywilnego, co potem jest tylko udokumentowane notarialnie?
Jakieś wskazówki w tej sprawie?
Pozdrawiam,
Maksymilian

Napisany przez Martin79HN
Hej Maximilian,
być może w przyszłości planowany jest ślub.
Wtedy zostanie wyznaczona granica, co przyniosła do małżeństwa, a co należy do Ciebie.

Możecie to uregulować w umowie przedmałżeńskiej.
Ponadto, macie wspólność majątkową.
Innymi słowy, Twoje spłaty wezmą udział w zysku!
Wtedy nie ma znaczenia, kto stoi w księdze wieczystej.

Ważne jest, aby umowa przedmałżeńska była sprawiedliwie sformułowana.
Albo pozostawcie sprawy bez umowy przedmałżeńskiej w ramach wspólności majątkowej.

Dziedziczenie lub darowizna np. przed ślubem nie będą brane pod uwagę.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez BenniG
Jeśli chcesz postępować sprawiedliwie przy podziale bieżących kosztów, powinieneś zapłacić połowę odsetek od pożyczki (przy 200 000 € i 1,5% początkowej stopy wynoszącej 125 €) oraz połowę kosztów dodatkowych. Skomplikowane staje się to przy podziale kosztów zakupu, kosztów remontu i renowacji. Oczywiście możesz zacząć od poniesienia 50% tych kosztów, ale jeśli dwa miesiące po zakupie pojawi się konieczność wymiany okien lub ogrzewania, będziesz nadmiernie obciążony. W takim przypadku może więc twoja dziewczyna pokryć najpierw wszystkie koszty, a ty zapłacisz połowę standardowego czynszu? Oczywiście płacisz też część wartości mieszkania, za to ona bierze na siebie pełne ryzyko. Bogaci stają się coraz bogatsi kosztem uboższych, skąd inąd? No cóż, tak już jest. Bez ryzyka nie ma zysku! Alternatywnie możecie wspólnie kupić mieszkanie od osób trzecich - dziedzictwo nie ucieka i jeśli jesteście zadowoleni z obecnej sytuacji mieszkaniowej, nie ma absolutnie potrzeby działania. Należy dodać, że odsetki w ostatnich tygodniach znacznie wzrosły, dlatego wzięcie pożyczki nie jest już tak opłacalne jak pół roku temu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata