Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt ratalny vs. kredyt z zawieszeniem spłaty + umowa oszczędnościowa na budowę

Napisany przez Tanaka
USUŃ Usuń Usuń

Re: kredyt ratalny vs. kredyt z zawieszeniem spłaty + umowa oszczędnościowa na budowę

Napisany przez 2utopus
Zazwyczaj nie warto wydawać więcej, aby zaoszczędzić na podatkach.

Przykład:

Zamiast płacić 500€ odsetek, płacę 1000€ odsetek.

Wtedy oczywiście mogę odliczyć od podatku 500€ więcej - ale jeśli np. płacę 40% podatku, to za dodatkowe 500€, które mogę odliczyć, dostanę 200€ zwrotu - pozostaje 300€, które musiałem dodatkowo wydać.

Takie działanie może się oczywiście opłacać, jeśli dzięki temu mam także inne korzyści - np. jeśli muszę namacalnie mniej spłacać, a potem mam więcej pieniędzy na inwestowanie w kolejne nieruchomości (i tym samym generowanie dodatkowych dochodów) ... zawsze jest jednak związane z odpowiednim ryzykiem, na przykład jeśli stopy procentowe wzrosną i wszystko będzie zbyt ostrożnie obliczone.

Napisany przez C. Andreas
Za pomocą pożyczki TA można już dzisiaj odzwierciedlić przyszłe przepływy płatnicze. Jest to szczególnie opłacalne w przypadku wynajętych nieruchomości. W tym przykładzie trudno jest zalecić jednoznacznie, ponieważ oba modele musiałby zostać porównane przy dokładnie tych samych okresach. Konstrukcja Bank + BSV trwa dłużej niż anuitetowy kredyt bankowy na 10 lat. Teoretycznie można się także pokombinować, zakładając bardzo dobry kontrakt oszczędnościowy związkowy i spłacając z niego pozostałe zadłużenie lub jego część.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata