Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Wypadek samochodowy - zużyte opony?

Napisany przez Matthias34
Cześć!

Niestety uderzyłem swoim samochodem w słup.
Na ulicy był duży kałuża, można by powiedzieć, że było tam aquaplaning. Niestety przejechałem tam moim samochodem i się poślizgnąłem, uderzając przodem w słup.

Zadzwoniłem na policję, zrobili wszystkie potrzebne dokumenty i zdjęcia. Niestety policja stwierdziła, że dwa tylne opony są zużyte. Otrzymałem mandat i punkty karne.

Teraz rzeczoznawca od ubezpieczalni był i wszystko sobie zanotował, bardzo miło napisał, że mimo zużycia, opony mają jeszcze dobry bieżnik. Zrobił też zdjęcia.

Rzeczoznawca właśnie do mnie zadzwonił i powiedział, że nie da się naprawić samochodu, koszty naprawy są zbyt wysokie, to jest szkoda całkowita. Zabieramy twój samochód i otrzymasz resztę wartości oraz pieniądze na twoje konto.

Teraz dzwoni pracownik z ubezpieczalni i mówi, że nie dostaliśmy dokumentacji od policji, poprosił o numer sprawy policyjnej. Byłem dzisiaj w komisariacie i dostałem numery spraw, które od razu przesłałem do ubezpieczalni.

Teraz pytanie, rzeczoznawca zrobił wszystko, napisał że opony są w porządku. Ale pracownik ubezpieczalni chce ode mnie numery z policji. Czy mogą być problemy z oponami, gdyż rzeczoznawca mi pomógł. Martwię się o zdjęcia policji, że zobaczą zużycie opon i nie dostanę pieniędzy.

Czy otrzymam pieniądze, tak jak powiedział mi rzeczoznawca, czy to będzie jeszcze sprawdzone i przemyślane?

Mam umowę ubezpieczenia jako pełne ubezpieczenie komunikacyjne, w którym jest również ubezpieczone rażące niedbalstwo i dobre możliwości opłat.

Z poważaniem

Re: Wypadek samochodowy - zużyte opony?

Napisany przez ZehWeh
Ekspert nie może obiecać ci żadnych pieniędzy, jego zadaniem jest tylko sporządzenie opinii, nic więcej.

Nawet jeśli rażące zaniedbanie jest objęte ubezpieczeniem, to musiałabyś udowodnić ubezpieczycielowi zamiar (Vorsatz), a jak dotąd, przynajmniej według tego, co opowiadasz, nie wynika to nawet z akt policyjnych.

Więc prawdopodobnie zostaniesz odszkodowany za wartość użytkową pojazdu, ale szykuj się na to, że składka ubezpieczenia z nowym autem skoczy w górę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata