Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Schufa: czy zapytanie o warunki staje się zapytaniem kredytowym?

Napisany przez BauLos22
Witajcie,

z powodu trudnej sytuacji i/lub złego doradztwa podpisałem i złożyłem wnioski o finansowanie w dwóch bankach.
Teraz widzę na moimSchufa, że obie banki już złożyły zapytanie o warunki kredytu. Czytałem już wielokrotnie, że to zapytanie warunkowe nie ma wpływu na wynik. Mój wynik nadal wynosi 98,95. Teraz moje pytanie:
- Czy banki w końcu złożą wniosek kredytowy (mający wpływ na wynik)? Na przykład gdy podpiszę umowę finansową? Czy po podpisaniu i upływie terminu odstąpienia?
Czy pozostanie to zawsze na poziomie tego zapytania warunkowego?
Na przykład mogę podpisać pierwszą umowę i wycofać się w terminie odstąpienia, jeśli otrzymam potwierdzenie od drugiego banku również. Czy drugi bank zobaczy wtedy zapytanie o kredyt w pierwszym banku?
Dziękuję za odpowiedzi!

Pozdrowienia
BauLos22

Napisany przez ZehWeh
Prośba o warunki to jednak wniosek kredytowy. Zapytałeś banku o kredyt, a bank następnie sprawdza w Schufie, czy jesteś kredytowalny.

Jeśli podpiszesz umowę kredytową i kredyt zostanie w ten sposób uruchomiony, również to zostanie zgłoszone do Schufy, że wziąłeś kredyt, co wpłynie na Twój scoring. Jeśli kredyt zostanie odwołany, również to zostanie zgłoszone do Schufy!

Mam nadzieję, że nie próbujesz jednocześnie brać kilku kredytów równocześnie, bo tak to brzmi trochę, jakbyś chciał oszukać banki, aby mimo niewystarczającej zdolności kredytowej zaciągnąć więcej niż jeden kredyt! Zdecydowanie odradzam takie działania. Znałem w przeszłości kilka osób, które próbowały takiego postępowania i WSZYSCY wylądowali w prywatnej upadłości!

Kilka lat temu złożyłem zapytanie przez portal pośrednictwa kredytowego i w rezultacie dostałem oferty od 5 lub 6 banków, a wszystkie zostały odnotowane w Schufie. Nie miało to jednak żadnego wpływu na scoring.

Napisany przez Beachlifestyle
Ważne jest, że bank przeprowadza zapytanie warunkowe (co powinno być standardem obecnie). To nie ma żadnego wpływu, a przede wszystkim nie jest widoczne dla innych banków.

Natomiast w przypadku zapytania o kredyt jest ono widoczne przez 10 dni dla osób trzecich i bankowi prawdopodobnie nie spodoba się ta informacja. Ostatecznie powoduje to także obniżenie wyniku kredytowego, tak samo jak w przypadku odrzucenia wniosku.

Ma to sens, zrobić dwie próby (co również zrobiłem, np. ze względu na różne czasy przetwarzania, niewielka pewność, okresy spłaty itp.). Zazwyczaj otrzymujesz dokumenty do podpisania ważne przez 7-14 dni, co daje ci czas na oczekiwanie, a po drugie bank może zgłosić kredyt dopiero po jego zakończeniu. Jest to inaczej w przypadku odstąpienia, gdzie istnieje prawdopodobieństwo, że zostanie on już odnotowany.

Dlatego dla Ciebie lepiej, jeśli bank wysyła Ci dokumenty do podpisania (np. DKB, OLB) zamiast pośrednik drukuje je, a Ty składasz wniosek, a bank tylko go potwierdza (np. DSL).

Powodzenia

Napisany przez BauLos22
Dziękuję za wasze odpowiedzi.
Mogę sobie wyobrazić, że kredyt po podpisaniu umowy pojawia się natychmiast w bazie Schufa (czyli przed upływem terminu odstąpienia), aby uniknąć przypadków takich jak ten, o którym wspomniał ZehWeh (zaciągnięcie kilku kredytów). Bank/Schufa nie wie przecież, że ewentualnie planuje się anulować umowę.
U mnie sytuacja wygląda tak, że mam dwa wnioski w toku, ale jeszcze nie ustalono daty wizyty u notariusza.
Pierwszy bank będzie analizować wniosek w ciągu najbliższych dni, drugi zaś za 4 tygodnie.
Pod względem warunków chciałbym zdecydować się na drugi bank, ale w zależności od terminu wizyty u notariusza, muszę zdecydować się na pierwszy.
Czy można ewentualnie przedłużyć okres przyjęcia umowy (7-14 dni)? Czy ktoś z was już to zrobił?
Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez Beachlifestyle
BauLos22 pisze:
To, że kredyt po podpisaniu umowy pojawia się bezpośrednio w rejestrze Schufa (czyli przed upływem terminu odstąpienia od umowy), również mogę sobie wyobrazić, aby uniknąć takich przypadków, jakie ZehWeh wspomniał (wzięcie kilku kredytów). Bank/Schufa nie wie przecież, że osoba może chcieć anulować umowę.
W moim przypadku mam dwa wnioski w toku, ale jeszcze nie mam terminu notarialnego.
Pierwszy bank rozpatruje wniosek w ciągu najbliższych dni, drugi za 4 tygodnie.
Pod względem warunków chciałbym udać się do drugiego banku, ale w zależności od terminu spotkania z notariuszem, muszę pójść do pierwszego.
Czy można przedłużyć termin akceptacji umowy (7-14 dni)? Czy ktoś z Was to już zrobił?
Dzięki i pozdrowienia

Moja sytuacja była podobna....

Zwróciłem się do 2 pośredników:

1. Pośrednik: zwróciłem się do DKB (czas przetwarzania 10-14 dni)
2. Pośrednik: zwróciłem się do OLB (czas przetwarzania około 3 tygodni)

Ponieważ kontakt z pośrednikiem 2 nastąpił później i na początku mieliśmy pewne nieporozumienia, oferta DKB była już dostępna, termin notarialny miał miejsce dzień po wygaśnięciu terminu DKB, a OLB telefonicznie potwierdził i dał zgodę w systemie pośrednika, jednak wysyłka dokumentów trwała wiele dni.

Podjąłem ryzyko, przepuściłem termin DKB i lepsza oferta 0.1...% lepsza została podpisana prawie tydzień po terminie notarialnym.
Myślę, że żaden bank nie udzieli Ci dłuższego terminu wobec zmieniających się stóp procentowych, lecz w najlepszym przypadku otrzymasz obecną stopę procentową lub w najgorszym przypadku nie otrzymasz nowej oferty.
Pierwszym rozmówcą z otwartą komunikacją powinien być bank/pośrednik.

Napisany przez Sucher_705
BauLos22 pisze:
Myślę, że kredyt po podpisaniu umowy pojawia się od razu w biurze informacji kredytowej (czyli przed upływem terminu odstąpienia), aby uniknąć przypadków takich jak wspomniał ZehWeh (branie kilku kredytów). Bank/biuro informacji kredytowej przecież nie wie, że ewentualnie chcesz anulować umowę.
W moim przypadku mam dwa wnioski w trakcie, ale jeszcze nie mam terminu u notariusza.
Pierwszy bank będzie rozpatrywał wniosek w ciągu najbliższych dni, drugi za 4 tygodnie.
Pod względem warunków chciałbym wybrać drugi bank, ale w zależności od terminu u notariusza muszę iść do pierwszego.
Czy można przedłużyć okres akceptacji umowy (7-14 dni)? Czy ktoś z was to już zrobił?
Dzięki i pozdrawiam

Do momentu wizyty u notariusza mieliśmy tylko potwierdzenie ze strony jednego banku, ale żadnych umów. Doradzono nam, aby po otrzymaniu potwierdzenia udać się od razu do notariusza, aby ewentualnie nie minął jeszcze termin na odstąpienie.

Umowa kredytowa została podpisana 14 dni po potwierdzeniu ze strony banku i 8 dni po wizycie u notariusza. Czas na zaakceptowanie oferty wynosił 4 tygodnie.

Termin rozpatrzenia wniosku o kredyt wynosił 5 dni od złożenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata