Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Istnieją 4 fundusze ETF reinwestujące zyski, z czego tylko 2 wypłacają dywidendę.

Napisany przez hyp90
Cześć ludzie, po tym jak w 2017 roku bardzo krótko i trafnie pomogliście mi w obliczeniach kredytu, mam dla Was kolejny temat, który nie daje mi spokoju.

Odkładam pieniądze na 4 ETF-y i zauważyłem coś dziwnego.

Mimo że wszystkie 4 są zdefiniowane jako kapitalizujące, otrzymuję regularne powiadomienia tylko dla 2 z 4 dotyczące wypłaty dywidendy na jedną akcję. Można to również zobaczyć na podstawie ceny nabycia, na przykład w tym dniu kupiłem za 950 euro - 1,5 euro prowizji, czyli 948,5 euro, a teraz po corocznej informacji o zyskach mam 5,04 szt. x 192,90 euro czyli 972 euro z reinwestowanym zyskiem.

Chodzi o [LU0908500753] Lyxor Stoxx Europe 600 ETF. W przypadku innego ETF-a, w który wcześniej zainwestowałem bardzo małą kwotę, przez 2 lata nie otrzymałem żadnej takiej informacji ani nie zauważyłem wzrostu ceny nabycia. Wygląda na to, że nie ma żadnych dywidend, choć również są kapitalizujące - jest to Xtrackers SE 600 [LU0328475792]. Następnie głównie regularnie inwestuję w Xtrackers MSCI World, który również przesyła roczne informacje o dywidendach - [IE00BJ0KDQ92]. Moim ostatnim jest ETF dla rynków wschodzących, ponownie bez informacji o dywidendach, choć również kapitalizujący [IE00BTJRMP35]. Czy ktoś wie, dlaczego tylko Lyxor SE 600 i Xtrackers MSCI World pokazują dochody z dywidend, które stają się widoczne w portfelu, a także pobierane są podatki? Czy Xtrackers SE 600 i Xtrackers EM ETF śledzą indeksy w inny sposób? Jako indeks kursowy? Wygląda na to, że nie potrafiłem tego prawidłowo odczytać podczas zakładania planu oszczędnościowego. Z góry dziękuję!

Re: Istnieją 4 fundusze ETF reinwestujące zyski, z czego tylko 2 wypłacają dywidendę.

Napisany przez hyp90
To teraz pewnie też zadzwonię, trzeba będzie zadzwonić bezpośrednio do DWS, ponieważ czysty dostawca usług online oferuje tylko minimum usług, zrozumiałe przy tych cenach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata