Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Proszę o doświadczenia związane z rozpoczęciem działalności jako wolny zawód.

Napisany przez Hendrikhh
Cześć,
Jestem na progu samodzielnego prowadzenia działalności w dziedzinie edukacji ekologicznej, co w zasadzie jest bardzo dobre, ale teraz wszystko dzieje się znacznie szybciej niż pierwotnie planowano.
Dlatego jeszcze nie miałem czasu dogłębniej zająć się kwestią finansów. Miałem zamiar zacząć od pracy w niepełnym wymiarze godzin i stopniowo rozwijać małą firmę, ale teraz ta firma właśnie upada i teraz jestem nieco stłoczony.
Byłbym wdzięczny za wskazówki, zwłaszcza w kwestiach podatków i opłat ryczałtowych, czyli na co powinienem zwrócić uwagę, gdy pracuję zarobkowo i jako wolontariusz jednocześnie oraz wykonuję dodatkową pracę za 450 euro na miesiąc, na przykład w celu zabezpieczenia opłaty czynszu.
Ogólnie interesuje mnie także kwestia pierwszych kroków związanych z urzędem skarbowym oraz na co zwrócić uwagę przy ubezpieczeniu zdrowotnym.
Na koniec będę bardzo wdzięczny za linki do materiałów na ten temat.
Pozdrowienia
Hendrik

Re: Proszę o doświadczenia związane z rozpoczęciem działalności jako wolny zawód.

Napisany przez Sucher_705
Minęło rok, odkąd przez to przechodziłam, ale było dość proste.

W Urzędzie Skarbowym mogłam wypełnić formularz rejestracyjny podatkowy za pośrednictwem Elster.
W tym samym czasie poinformowałam Kasę Chorych i Kasy Emerytalnej o szacowanym dochodzie na pozostałą część roku i kolejny rok.

Urząd Skarbowy w miarę szybko przekazał nowy numer podatkowy, a Kasa Emerytalna i Kasa Chorych również w ciągu 4 tygodni dokonały ustaleń.

Składam zwykłe zeznanie podatkowe ze wszystkimi dochodami z pracy zależnej i samozatrudnienia. Działalność charytatywna lub instruktor osobno.

Finansowo zasada wypłaty zysku nie przekraczać 60% wydaje się być rozsądna.

Napisany przez 2tneub
Jak długo urząd skarbowy oferuje doradztwo? Doradztwo jest zastrzeżone dla doradców podatkowych, prawników oraz w ograniczonym zakresie dla stowarzyszeń pomocy w rozliczeniach podatkowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata