Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Przekazanie podatku lump-sum - Praca dorywcza

Napisany przez Saskia1
Cześć,

to mój pierwszy wpis tutaj.
W skrócie.

W 2019 roku pracowałem na umowie zlecenia 450 euro. Teraz skarbówka prosi mnie o złożenie zeznania podatkowego.
To tylko ogólny kontekst.

W zasadzie mój pracodawca przerzucił na mnie podatek państwowy, co teraz ma te konsekwencje.
Normalnie powinien on płacić podatek państwowy w wysokości 2%.

Przeczytałem w internecie i znalazłem te informacje.
Pracodawca może wewnętrznie obciążyć pracownika wartościami podatku państwowego.

Jeśli pracownik ma ponieść wartości podatku państwowego, pracodawca musi zawrzeć z nim odpowiadającą umowę. W internecie
nie mogę znaleźć jednoznacznej informacji, czy pracodawca musi to jasno komunikować, i w jaki sposób.

Na Finanztip (https://www.finanztip.de/minijobs/) twierdzi się,
W normalnych okolicznościach pracodawca ponosi opłaty. Jednakże jest dopuszczalne, aby pracodawca określił w umowie
pracowniczej, że wewnętrznie masz ponieść wartości podatku państwowego. W takim przypadku musiałbyś odprowadzić podatek dochodowy samemu
Pracodawca może przerzucić podatek państwowy na swoich pracowników, ale musi to odpowiednio ustalić w umowie pracowniczej.

na innej stronie, że musi to być komunikowane na piśmie lub ustnie, albo że pracodawca ma zupełną swobodę wyboru.

To natychmiast stawia mnie w trudnej sytuacji, ponieważ teraz musiałbym zapłacić 1000 euro podatku, nawet nie wiedząc,
że mój pracodawca przerzucił na mnie podatek państwowy.

Czy istnieje sposób na to, jeśli nie zostało to ustalone w umowie pracowniczej?

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisany przez 2tneub
Skąd masz informację, że musisz dopłacić 1000€? Jakie masz jeszcze dochody? Dlaczego praca dorywcza ma być opodatkowana?

Napisany przez 2utopus
Przy podatku w wysokości 1000€ - który ma wynosić 2% -> czy oznacza to, że w 2019 roku zarobiłeś 50.000€ w pracy za 450€?
Szacun!

Napisany przez Franziska
Cześć, dziwna sytuacja. Dzięki podatku lump-sum, niezależnie od tego, kto go płaci, podatek od pracy dodatkowej jest uregulowany. Dochód z pracy dodatkowej nie ma znaczenia w zeznaniu podatkowym i nie jest również podawany. Twoja sytuacja musi być uzasadniona inaczej. Czy przekroczyłeś kwotę 450 euro lub 5400 euro rocznie z pracy dodatkowej? Pozdrowienia

Napisany przez Saskia1
Mam inne dochody, które są uznawane za dochody kapitałowe, co oznacza, że w sumie z dochodami z pracy dorywczej przekraczam kwotę wolną od podatku. Praca dorywcza jest zwolniona z podatku, jeśli pracodawca przejmuje podatek ryczałtowy i nie przekazuje go do urzędu skarbowego, więc w tym przypadku nie doszłoby do przekroczenia kwoty wolnej od podatku…

Tak więc praca dorywcza i dochody kapitałowe, dwa różne rodzaje dochodów, w sumie przekraczają kwotę wolną od podatku, co skutkuje koniecznością zapłaty 1000 euro podatku...

Jak więc mogę się przeciw temu bronić? Pracodawca nigdy mi nie powiedział, że przenosi podatek na mnie.

Napisany przez Saskia1
Nie, w mojej pracy dorywczej pozostałem całkowicie w normalnym zakresie.

(Mam dodatkowe dochody, które są uważane za dochody kapitałowe, więc sumując pracę dorywczą i inne dochody, przekraczam kwotę wolną od podatku.
Praca dorywcza jest zwolniona z podatku, jeśli pracodawca przejmuje podatek lump sum, dlatego w tym przypadku nie przekroczyłbym kwoty wolnej od podatku, ponieważ nie zostałby uwzględniony w obliczeniach, zwłaszcza że chodzi o dwa różne rodzaje dochodów)...
W zasadzie praca dorywcza i dochody kapitałowe, dwa różne rodzaje dochodów, sumując się przekraczają kwotę wolną od podatku, co skutkuje obowiązkiem zapłaty 1000 euro podatku, ale tylko dlatego, że przez procedurę mojego pracodawcy informacje o mojej pracy dorywczej zostały przekazane do urzędu skarbowego (co normalnie się nie zdarza i jest również legalne))
Jak więc mogę się temu przeciwstawić? Pracodawca nigdy mi nie powiedział, że przeniesie na mnie obowiązek podatkowy. Urząd skarbowy dał mi znać po 3 latach i tak naprawdę nic złego nie zrobiłem.

Napisany przez 2utopus
Ale z kapitałowych dochodów płacisz podatek od dochodów kapitałowych, który jest wtedy uregulowany - o jaki podatek chodzi?

Podatek dochodowy?

Przy zarobku w wysokości 1000€ pierwsze, co przychodzi mi do głowy, to kwota wolna od podatku w wysokości 1000€ - którą ogólnie można odliczyć od dochodu ...

Jeśli chodzi o podatki, najlepiej skonsultować się z doradcą podatkowym lub stowarzyszeniem pomocy w rozliczeniach podatkowych.

Napisany przez StGe1973
Cześć Saskia,

najpierw zastanawia mnie, że wiesz, że musisz zapłacić 1000 euro, skoro jeszcze nie złożyłaś deklaracji podatkowej. Zazwyczaj po złożeniu deklaracji podatkowej otrzymujesz zawiadomienie podatkowe, na którym jest napisane, ile musisz zapłacić.

Na pewno nie ma to nic wspólnego z twoją pracą dorywczą (o ile była zgodna z limitem zarobków, itp.). Składki są odprowadzane do Knappschaft lub centrum pracy dorywczej, a nie do urzędu skarbowego. Ty jako pracownik nie musisz odprowadzać żadnych składek do urzędu skarbowego, to musi zrobić twój pracodawca. Wewnętrzne znaczy, że pracodawca teoretycznie może potrącić od twojej pensji państwową składkę podatkową (chociaż nigdy nie słyszałem, żeby tak było). Zewnętrznie zawsze obowiązek odprowadzenia składek spoczywa na pracodawcy.

To jest mniej więcej takie samo jak zwolnienie z obowiązku składki na emeryturę przy pracy dorywczej. Jeśli nie chcesz tego zwolnienia, to pracodawca zapłaci pełną składkę emerytalną, jednak potrąci ją (jeśli przekracza 15% składki ryczałtowej) od twojej pensji. Jednak zawsze płacić musi twój pracodawca, tylko teoretycznie może ci potrącać te składki wewnętrznie od pensji.

Jeśli chodzi o tę kwestię związana z pracą dorywczą, to jedynym powodem może być przekroczenie limitu zarobków, na przykład ze względu na wszelkie dodatkowe wypłaty, takie jak premie świąteczne. Czy na przykład twój potencjalny mąż zgłosił na ciebie pracę dorywczą?

W przeciwnym razie musi to dotyczyć twoich dochodów kapitałowych. Jeśli przekroczyłaś tam limit zwolnienia, musisz oczywiście złożyć deklarację podatkową. Jednak otrzymujesz zaświadczenia podatkowe z banków i możesz udowodnić, że te podatki zostały już odprowadzone.

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
Ale w przypadku dochodów z kapitałów stałych płacisz podatek dochodowy od kapitału (podatek ryczałtowy), który jest wtedy uregulowany - jaki to podatek?

Istnieją pojedyncze dochody kapitałowe, które nie podlegają podatkowi ryczałtowemu i musiałyby zostać opodatkowane w ramach podatku dochodowego.
Ale przecież płacenie podatku dochodowego było zawsze obowiązkowe.

Ciągle uważam, że praca dorywcza nie podlega opodatkowaniu, niezależnie od tego, kto ponosi podatek.
Nawet jeśli nie byłoby go trzeba opodatkować, istnieje nadal ryczałt w wysokości 1000 przy dochodach z pracy niezarobkowej. Zostałoby więc 4400€ z 12*450€. Do tego dochodzi kwota wolna od podatku, a więc czy z dodatkowych 4400€ dochodów powinno wyniknąć 1000€ podatku? To wszystko po prostu się nie składa.

Napisany przez StGe1973
tneub,

Minijob podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym, jest opodatkowany jednostkowo w wysokości 2%. Ale jak już wspomniałem, nie ma to nic wspólnego z urzędem skarbowym, ponieważ wszystkie składki związane z Minijobem zostają przekazane do Minijobzentrale. Możliwe jest jedynie wtedy, gdy Minijobzentrale stwierdzi przekroczenie, a następnie zgłasza to urzędowi skarbowemu, ubezpieczeniom społecznym itp. Nie mogę dokładnie powiedzieć, jak to się odbywa, ponieważ jeszcze się z tym nie spotkaliśmy.

Napisany przez 2tneub
StGe1973 pisze:
tneub,

Minijob jest opodatkowany podatek dochodowy, jest opodatkowany w państwie z 2%.

Jest mi to jasne. Chodziło jednak o opodatkowanie podatkiem dochodowym. A w przypadku Minijobu jest on zwolniony z podatku. O ile nie zostaną przekroczone granice, wtedy jednak nie jest to już Minijob. Będzie to raczej zaliczone do Midijobu. Nawet wtedy istnieje kwota ryczałtowa i kwota wolna od podatku, zanim cokolwiek będzie opodatkowane.

Napisany przez Franziska
Cześć,

dokładnie z powodu podobnych opinii tutaj zapytałem o przekroczenie granicy 450 euro. Zgodnie z wstępną dyskusją nie jest to jednak przypadek.

Z pewnością nie jest to więc wina pracy dorywczej. Ta nie ma tu znaczenia. Miałaby ona znaczenie tylko w przypadku przekroczenia kwoty 450 euro.

Poleciłbym pójście do pracownika urzędu skarbowego i dokładne zapytanie o aktualną sytuację lub skonsultowanie się z inną osobą znającą się na rzeczy, która mogłaby przejrzeć dokumenty.

Praca dorywcza z państwową rekompensatą pozostaje poza tym. Bez względu na to, jakie są dodatkowe dochody lub przychody i skąd one pochodzą.

Dochody z kapitału nie są zsumowane z pracą dorywczą.

Z pozdrowieniami

Napisany przez Franziska
Saskia1 pisze:
Pracodawca nigdy mi nie powiedział, że przenosi na mnie podatek.

Pytanie: A co jest napisane na twoim odcinku wynagrodzenia? Tam powinny być wyraźnie określone podatek państwowy N (pracownik) albo PN (pracodawca).

Napisany przez Saskia1
Franziska pisze:
Zapytanie: A co jest widoczne na twoim rozliczeniu wynagrodzenia? Tam powinno być podane potrącenie podatku ogólnego (pracownik) lub pracodawcy.

Nie, tego tam nie ma. W moim arkuszu płac jest taka linijka zapisana.

ST-Klasse/ Fakt. /Kinder 1/ / / Basistarif Priv. Sv

W tamtym czasie nie wiedziałem o tych 2 rodzajach opodatkowania, ale nawet gdybym wiedział, ta reprezentacja na moim dowodzie jest bardzo myląca.

Nawet nie zrozumiałem, że cyfra 1 odnosi się do klasy podatkowej, gdy ktoś mi na to zwrócił uwagę. Dopiero po konsultacji z urzędem skarbowym zostało mi to wyjaśnione.
Mimo to uważam, że ten zapis w żaden sposób nie jest prosty dla laika.

Poza tym na dowodzie płacy nie ma żadnych adnotacji.

Napisany przez Saskia1
utopus pisze:
Ale jeśli chodzi o dochody z kapitału, to płacisz podatek od dochodów kapitałowych (podatek u źródła), który jest wtedy uiszczony - jaki podatek to ma być?

Podatek dochodowy? .

Mam zaświadczenie o braku wymaganego dochodu, dzięki któremu nie muszę składać zeznania podatkowego do wysokości kwoty wolnej od podatku.

Chodzi mi głównie o zasadę opodatkowania ryczałtowego i mojego pracodawcy. Czy może on przerzucić na mnie podatek bez mojej zgody i czy mogę się temu przeciwstawić, ponieważ doprowadziło to do totalnego nieszczęścia dla mnie.

Napisany przez Saskia1
StGe1973 pisze:
Cześć Saskia,

najpierw dziwi mnie, że wiesz, że musisz zapłacić 1000 euro, skoro nie złożyłaś jeszcze oświadczenia o dochodach. Zazwyczaj po złożeniu deklaracji podatkowej o dochodach otrzymujesz decyzję podatkową dotyczącą dochodów i dopiero wtedy dowiadujesz się, ile musisz zapłacić.

Na pewno nie ma to nic wspólnego z twoją pracą na pół etatu (o ile była zgodna z przepisami dotyczącymi limitów dochodów itp.). Składki są odprowadzane do Krus lub Centrum Pracy Zatrudnienia na pół etatu, a nie do urzędu skarbowego. Jako pracownik nie masz obowiązku odprowadzania składek do Urzędu Skarbowego, musi to zrobić twój pracodawca. Wewnętrzne znaczenie to oznacza, że teoretycznie twój pracodawca może odjąć od twojej pensji teoretycznie podatek od wynagrodzenia obciążenia podatkowego. W ZEWNĘTRZNYM STOSUNKU zawsze Twój pracodawca jest zobowiązany do odprowadzania składek.

Jest to w zasadzie to samo, co zwolnienie z obowiązku ubezpieczenia emerytalnego przy pracy na pół etatu. Jeśli nie chcesz tego zwolnienia, to Twój pracodawca płaci pełny składkę emerytalną, ale potrąca ją od twojej pensji (jeśli jest powyżej 15% opłaty ryczałtowej). Ale zawsze płaci za Ciebie pracodawca, tylko teoretycznie może to odjąć od twojej pensji.

Jeśli ma to związek z pracą na pół etatu, to jedynym możliwym powodem może być przekroczenie limitu dochodów, na przykład z powodu uwzględnienia dodatkowych płatności, takich jak premia świąteczna. Czy może twój potencjalny mąż zgłosił na ciebie pracę na pół etatu?

W przeciwnym razie musi to być związane z dochodami z kapitału. Jeśli przekraczasz tam kwotę wolną od podatku, musisz oczywiście złożyć deklarację podatkową. Ale otrzymujesz zaświadczenia podatkowe od banków i możesz udowodnić, że podatek został już odprowadzony.

Udało mi się przegapić mój termin z powodów osobistych, a kwota 1000 euro obejmuje również opłaty za zwłokę.. więc urząd skarbowy przesłał mi wysokość podatków, które muszę zapłacić.

Aby nieco bardziej wyjaśnić sprawę - myślałam, że mam więcej czasu na złożenie deklaracji podatkowej, niż to było faktycznie. Na początku zajęłam się tym na bieżąco i skonsultowałam się z pracownikiem mojego dawnej pracy.
Powiedziała mi, że wszystkie prace na pół etatu opodatkowują 2% składką ryczałtową. To zawsze jest procedura i chciała sprawdzić, dlaczego do mnie doszło do tego zamieszania lub nieporozumienia oraz obiecała się odezwać i zapytać, co jeszcze potrzebuję od urzędu skarbowego, aby to wyjaśnić. W efekcie jednak nic nie zrobiła, a ja również nie kontynuowałam tego, bo czułam się wtedy bezpiecznie i nie spodziewałam się całego tego zamieszania. Teraz naliczane są opłaty za zwłokę.

To ma związek z moją pracą na pół etatu. Mogłam się dowiedzieć tego od Urzędu Skarbowego. Dokładnie, zazwyczaj praca na pół etatu nie jest odprowadzana do urzędu skarbowego, ale nie wtedy, gdy pracodawca obciąża mnie tą składką ryczałtową. Wtedy już tak!

Nie przekroczyłam limitu. Nawet z moimi dochodami z kapitałów nie przekroczyłam kwoty wolnej od podatku. Jednakże, ponieważ składki z pracy na pół etatu zostały przekazane do urzędu skarbowego, suma obu dochodów jest teraz większa niż kwota wolna od podatku. W rezultacie moje świadectwo NV traci ważność i muszę złożyć deklarację podatkową.

Napisany przez StGe1973
Przeczytałem to właśnie z ciekawości. To naprawdę istnieje....

W takim przypadku AG nie musi odprowadzać podatku dochodowego, ale Ty musisz zgłosić te dochody w zeznaniu podatkowym EK, a następnie zostanie z tego obliczony podatek dochodowy.

Ale dlaczego myślisz, że musisz dopłacić 1000 euro? tneub już powiedział, że na pewno zarabiasz poniżej kwoty wolnej od podatku i jesteś zwolniony z podatku dochodowego.

Pytanie brzmi raczej, jak to dokładnie wygląda i stąd te 1000 euro mogą pochodzić:

Mogę odpowiedzieć na to tylko z perspektywy AG, odprowadzamy podatek dochodowy do urzędu skarbowego kwartalnie. Jeśli na przykład ktoś pracował tylko 3 miesiące, to również odprowadzamy podatek dochodowy, ponieważ urząd skarbowy przelicza wynagrodzenie miesięczne na cały rok. Ale AN otrzyma zwrot podatku dochodowego w związku z Twoim zeznaniem EK, ponieważ np. ze względu na 3 miesiące ogółem zarabiałeś mniej niż kwota wolna od podatku.

Prawnie tylko prawnik będzie mógł Ci odpowiedzieć, czy AG może decydować arbitralnie (bez Twojej zgody) czy czy potrzebuje do tego Twojej zgody. W przypadku zwolnienia z obowiązku ubezpieczenia emerytalnego w przypadku pracy dorywczej, AN musi to podpisać.

Napisany przez StGe1973
Przepraszam za podwójne wysłanie, jeszcze nie przeczytałem twojej wiadomości...

Tak, teraz wszystko się wyjaśnia....

Masz zdecydowanie wyższe dochody kapitałowe niż kwota zwolnienia dla oszczędności i tak naprawdę powinieneś był złożyć zeznanie podatkowe z załącznikiem KAP. Świadectwo NV oznacza, że nie musiałeś go składać, ponieważ twoje dochody kapitałowe mieściły się między kwotą zwolnienia dla oszczędności, a kwotą zwolnienia podstawowego. Jeśli nie masz innych dochodów, to Urząd Skarbowy to załatwi.

Teraz dołączyły jeszcze dochody z pracy dorywczej i ogólnie przekroczyłeś kwotę zwolnienia podstawowego...

Musisz porozmawiać z doradcą podatkowym. Nasze dochody z załącznika KAP są opodatkowane ryczałtem w wysokości 25% i pobierane bezpośrednio przez banki. Nasz doradca podatkowy sprawdza tylko, czy te 25% są większe niż stawka podatku od dochodów z kapitału, w takim przypadku otrzymamy zwrot.

Dlatego powiedziałbym, że masz wybór w przypadku dochodów kapitałowych, czy chcesz opodatkować je 25%, czy według twojej osobistej stawki podatkowej. Przy twoich niskich dochodach prawdopodobnie korzystniejsza jest indywidualna stawka podatkowa, dlatego Urząd Skarbowy łączy oba dochody i oblicza na ich podstawie podatek.

Napisany przez Saskia1
StGe1973 pisze:
Masz zauważalnie wyższe dochody z kapitału niż kwota wolna od podatku od dochodów kapitałowych i właściwie powinieneś złożyć zeznanie podatkowe z załącznikiem KAP. Zaświadczenie NV oznacza, że nie musiałeś tego zrobić, ponieważ Twoje dochody z kapitału mieściły się pomiędzy kwotą wolną od podatku od dochodów kapitałowych, a kwotą wolną od podatku. Jeśli nie masz innych dochodów, to urząd skarbowy zajmie się tym za Ciebie.

Teraz dochody z pracy na pół etatu doszły do tych dochodów i w sumie przekroczyłeś kwotę wolną od podatku...

Dokładnie, ale dochody są teoretycznie wyższe niż kwota wolna od podatku, tak, ale tylko dlatego, że przez to różnicowe opodatkowanie składki zostały przekazane do urzędu skarbowego.
Gdyby pracodawca opodatkował to 2%, to nie byłoby żadnych przekazów do urzędu skarbowego i wszystko byłoby w porządku. Nie przekroczyłbym kwoty wolnej od podatku. Nie musiałbym składać zeznania podatkowego.
Także urząd skarbowy potwierdził mi, że to tylko od tego zależy i gdyby pracodawca (w hipotetycznym przypadku) cofnął to, wtedy nie musiałbym składać zeznania podatkowego...

W gruncie rzeczy nie zrobiłem nic złego i sposób postępowania pracodawcy doprowadził mnie do tego kłopotu.

Napisany przez StGe1973
Więc masz dwie opcje:

1. Albo pracodawca poprawi Twoje zgłoszenie i skoryguje zgłoszenia roczne. W takim przypadku Twój pracodawca musiałby zapłacić zaległy podatek dochodowy wraz z odsetkami. Wtedy sprawę masz z głowy i wszystko pozostaje bez zmian po Twojej stronie. Zwolnienie wewnątrzwspólnotowe w przypadku dochodów z kapitału.

2. Jeśli Twój pracodawca tego nie zrobi, to on wychodzi z interesu, a Ty będziesz winny podatek dochodowy.

Idealnym scenariuszem byłoby, gdyby nastąpiła błędna deklaracja, a mimo to podatek dochodowy został opłacony przez pracodawcę. Czyli jeśli Twoja praca na pół etatu została potraktowana jak każda inna (z 2% podatkiem kapitałowym od wypłaconych składek) i tylko błędnie zgłoszono ją. Wtedy musiałby jedynie poprawić zgłoszenia, nie musiałby nic dopłacać.

Co możesz zrobić:
Sprawdź na swoim arkuszu płac, jakie składki faktycznie zostały odprowadzone. Czy podatek dochodowy jest tam wymieniony czy nie?

Jeśli nie, to możesz jedynie porozmawiać z pracodawcą, czy ten zmieni zgłoszenia... prawdopodobnie nie zrobi tego.

Napisany przez 2tneub
Tak jak to brzmi, 1000€ nie są czystym podatkiem dochodowym, lecz karą za opóźnienie lub coś w tym stylu. Proszę sprawdź dokładnie, co jest tam napisane. Być może można tam również złożyć wniosek o umorzenie albo to jest jedynie groźba. W takim przypadku StGe1973 na pewno będzie mógł podać bliższe informacje na ten temat.

Napisany przez Saskia1
Chciałbym pokazać obrazek mojego odcinka wynagrodzenia, ale niestety z jakiegoś powodu to nie działa.

Podatek dochodowy jest podany jako klasa ST.

Kwota 1000 euro składa się z podatku dochodowego w wysokości 473 euro i kary za zwłokę w wysokości 550 euro .
Tytułowane jako ustalenie podatku.

Na początku nie przyjrzałem się temu dokładnie i zobaczyłem tylko ogólną kwotę.

Na ustaleniu podatku widnieje:
Wypłacona zostanie już rozliczenie (data graniczna 11.05.2022).
Mam zapłacić całą kwotę do podanej daty wymagalności.

Jak dotąd nie została mi podana data graniczna. Być może znajdę jeszcze inne pismo, w którym to będzie zawarte.
Nie wiem dlaczego, ale zakładałem, że mam 7 miesięcy na złożenie zeznania podatkowego po wezwaniu z urzędu, chyba
gdzieś to przeczytałem, ale nie o to chodzi tutaj. Wyraźnie tak nie jest

Napisany przez 2tneub
Myślisz błędnie. Termin na złożenie jest nieprzekraczalny. Prawdopodobnie wcześniej zostałeś poproszony o złożenie deklaracji i nie zareagowałeś.
O który rok podatkowy chodzi? 2020?

Jeśli chodzi o 2020 lub 2021, szybko skonsultuj się z biurem podatkowym lub stowarzyszeniem pomocy przy rozliczaniu podatku dochodowego i w tym przypadku nie rób tego sam. Właśnie podjęto decyzję, że termin składania deklaracji podatkowej za rok 2020 został przedłużony do 31.08.2022 r. Z tego powodu, moim zdaniem, kary za zwłokę powinny zostać zniesione. Nad opodatkowaniem dochodu raczej nie unikniesz. Możesz jedynie je zmniejszyć, składając roszczenia o koszty reklamowe i specjalne, które urząd skarbowy nie uwzględnił w swojej ocenie. (Koszty opieki nad dziećmi/usługi domowe/ubezpieczenia itp.)

Przeczytałem na nowo informacje dotyczące opodatkowania. Wybór między opodatkowaniem ryczałtowym w wysokości 2% a za pomocą karty podatkowej zależy od pracodawcy. Chociaż powinien on uwzględnić interesy pracownika, to nie wydaje się to obowiązkowe. Pracodawca oszczędza te 2%, zakładając że (jeśli jesteś singlem) i tak nie płacisz podatku dochodowego.
Prawdopodobnie musiałbyś koniecznie wspomnieć, że masz inne dochody i zaświadczenie o niepodleganiu opodatkowaniu i że nie chcesz być opodatkowany za pomocą karty podatkowej.
Nie mam pojęcia, czy sposób opodatkowania jest również uwzględniony w umowie o pracę. Być może powinieneś jeszcze raz sprawdzić.

@StGe1973
Wniosek o umorzenie dotyczy tylko kar za opóźnienie, a nie za zwłokę, czyż nie?

Napisany przez StGe1973
Wobec urzędu skarbowego niestety obowiązuje zasada nieznajomość prawa szkodzi. Twój zeznanie podatkowe zawsze musisz złożyć do 30 czerwca roku następnego albo do 31 grudnia następnego roku, jeśli skorzystałeś z usług doradcy podatkowego (chyba że urząd skarbowy przedłuży termin sam z siebie). Jeśli tego nie zrobisz, zostaną nałożone kary za zwłokę (do funduszy socjalnych lub urzędu skarbowego). Możesz sprawdzić, czy zostały one obliczone poprawnie, ponieważ sądy orzekły, że urząd skarbowy musi je obniżyć (od 2019 roku z powodu niskiej stopy procentowej). Jednak urząd skarbowy zazwyczaj oblicza je poprawnie.

Twoje rozliczenie wynagrodzenia:

W zasadzie składki na ubezpieczenie emerytalne i zdrowotne są uwzględnione i wynoszą odpowiednio 13% i 15%, co jest poprawne. Musisz jednak mieć podpisaną przez pracodawcę umowę o zwolnienie z obowiązku ubezpieczeń emerytalnych, ponieważ wypłaca on wynagrodzenie brutto=netto. Niestety nie zostały podane pozostałe obciążenia - każdorazowo pracodawca musi odprowadzić również składki na UFG, FGSP i UZ. Choć na rozliczeniu ich nie ma wskazanych, są one wymagane. Ponieważ nie zostało podane obliczenie podatku dochodowego od wynagrodzenia, a jedynie została podana klasa podatkowa, Minijob został zgłoszony w ten sposób...

Musiałem też poczytać o tym, bo to naprawdę bardzo specyficzne zagadnienie:

Indywidualne opodatkowanie jest przewidziane jako korzystne dla pracownika. Jeśli pracownik ma tylko Minijob, wtedy w przypadku indywidualnego opodatkowania oczywiste jest, że nie ma w ogóle podatku dochodowego. Oznacza to, że pracownik i pracodawca oszczędzają teoretycznie 2% podatku ryczałtowego i mogliby go (teoretycznie) doliczyć do wynagrodzenia netto.

Problem pojawia się w twoim przypadku, gdy istnieją dodatkowe dochody. Wtedy zawsze bardziej opłacalne jest zastosowanie 2% opodatkowania ryczałtowego, ponieważ wszystkie aspekty związane z Minijobem i podatkami są już uregulowane.

Niestety tak to wygląda. Pracodawca może zdecydować, jak chce opodatkować, to jest strona prawna.

Strona moralna (przynajmniej moim zdaniem) mówi, że tego rodzaju specjalnych rozwiązań nie można wprowadzać bez konsultacji z pracownikiem, ponieważ zależy to bardzo od konkretnego stanu dochodów pracownika. W większości przypadków opodatkowanie ryczałtowe jest najlepszym rozwiązaniem, w bardzo nielicznych przypadkach jest lepsze indywidualne opodatkowanie.

Dlatego w twojej sytuacji zalecałbym:

Podejście do pracodawcy i opisanie swojej sytuacji, aby ten (miejmy nadzieję) widział nie tylko swoją prawno-możliwość, ale także moralne zaangażowanie. Wtedy powinien poprawić zgłoszenia, co doprowadzi do zastosowania 2% opodatkowania ryczałtowego. W twoim przypadku wyniesie to 90 euro plus kary za zwłokę, czyli znacznie mniej niż decyzja urzędu skarbowego, jednak oczywiście koszt zostanie poniesiony przez pracodawcę. Może uda wam się wspólnie znaleźć rozwiązanie, np. pracodawca pokryje to zaległe opodatkowanie, a ty zrezygnujesz z 50% tegorocznego premii świątecznej, a twój problem z urzędem skarbowym zostanie rozwiązany...

@tneub

Tak, o ile mi wiadomo, jest to również w gestii ubezpieczeń społecznych, czyli kasy chorych. Zazwyczaj nie wyrażają one zgody na umorzenie... ale nie mogę powiedzieć więcej na ten temat. Nasz doradca podatkowy kiedyś powiedział, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych przez jakiś czas odstępował od nałożenia kar za zwłokę, ale zostało to ponownie zmienione. Nie mieliśmy z tym do czynienia, dlatego nie mogę ocenić, jakie są szanse na sukces takiego wniosku.

Napisany przez 2tneub
Kary za zwłokę wobec urzędu skarbowego (za późną zapłatę) już nam zostały odroczone po przedstawieniu dobrej wyjaśnienia. O ile mi wiadomo, kary za opóźnienie już nie są pobierane, jednak jak wspomniano, terminy składania deklaracji podatkowych dla biur rachunkowych zostały właśnie przedłużone, co powinno pozwolić uniknąć kary za spóźnienie za 2020 rok lub 2021 rok.

Napisany przez StGe1973
tneub,

ja też zawsze to robiłem samodzielnie, ale przy przejściu na trzeci dzień roboczy przed końcem miesiąca grudzień wraz ze wszystkimi świętami pod koniec miesiąca (już nie pamiętam) został przelany z opóźnieniem o 1 lub 2 dni i natychmiast naliczono opóźnienie. Było to tylko kilka euro, ale od tego dnia po prostu zezwoliłem urzędowi skarbowemu, ubezpieczeniom zdrowotnym itp. na pobór w formie stałego zlecenia i jako datę zgłoszenia ustaliłem już 20. dnia miesiąca w kalendarzu....

Napisany przez Saskia1
Rok 2019 otrzymałam pracę dorywczą. Nie zdawałam sobie sprawy, że informacje o tej pracy zostaną przekazane do urzędu skarbowego i dlatego po prostu nie złożyłam deklaracji podatkowej, ponieważ nie sądziłam, że jest to konieczne. Przecież nie przekroczyłabym kwoty wolnej od podatku.

Mam już krótkie doświadczenie z poprzedniej pracy, gdzie również musiałam podać dane do podatku dochodowego i wtedy zapytałam inne dorosłe osoby (byłam wtedy bardzo młoda), co to oznacza. Wszyscy powiedzieli mi, że nie muszę się tym martwić, jeśli mam pracę dorywczą, i służy to tylko celom formalnym. Dlatego nie zagłębiałam się w to, co dokładnie oznacza podatek dochodowy w tej pracy.

To było 3 lata temu, ale możliwe, że wspomniałam o swoich dochodach z kapitału. Być może nie użyłam tego terminu, być może powiedziałam, że mam akcje. W każdym razie byłam dość pewna, że moja pracodawczyni po prostu by to zignorowała. (Możliwe, że nawet to omówiliśmy). Chociaż dała mi listę kontrolną z pytaniami dotyczącymi ewentualnych dodatkowych zatrudnień, dotyczyły one jednak innych rodzajów dochodów - niezależnej pracy i nie samozatrudnienia... i wiedziałam, że nie mogę mieć dodatkowego zatrudnienia dorywczego przy pracy dorywczej.

Nie każdy zna się na tego rodzaju dochodach (kapitał) i ten fakt nie został uwzględniony w mojej umowie o pracę. Osoba nie znająca się na akcjach również nie będzie o tym wiedziała. Najprawdopodobniej zignorowałaby moje wspomnienia o dochodach z kapitału, traktując je w ramach podatku dochodowego, ponieważ w jej wytycznych napisane jest tylko, że nie muszę podać dodatkowego zatrudnienia. Istnieje różnica.

Nie próbuję usprawiedliwiać mojej niewiedzy. Jestem świadoma, że teraz muszę za to zapłacić. Nawet jeśli zapyta się ludzi, którzy muszą się tym zajmować w swojej pracy, nie otrzyma się właściwej odpowiedzi i mimo tego w końcu czuje się głupio.
Niestety, ja również mam troszkę trudności z rozumieniem informacji znalezionych w internecie, często rozumiem je dopiero w praktyce haha.

Zawsze zakładałam, że praca dorywcza jest „bez podatków” i zostaje tylko przekazana do Centrum Pracy Dorywczej.

Jednak zostałam o tym poinformowana dopiero w tym roku, około lutego 2022 roku. Musiałam skontaktować się z urzędem skarbowym i dowiedzieć, dlaczego w ogóle zostałam wezwana do złożenia deklaracji.
Chciałam od razu się tym zająć, zadzwoniłam do swojego pracodawcy, itp., ale potem odpuściłam, bo byłam przytłoczona.
Pomyślałam, że kary za zwłokę zostały nałożone, ponieważ zajęło mi to 4 miesiące...
ale czy to obciąży mnie za rok 2019?

Moje kary za zwłokę (550 euro) są wyższe niż moja faktyczna deklaracja podatkowa.
Nie zostałam wcześniej o tym poinformowana, to było pierwsze pismo od urzędu skarbowego i dokładnie przeczytałam pismo od pracownika urzędu.
W marcu 2022 roku zanotowała sobie termin (ale także między czasie rozmawiałyśmy przez telefon). Nie otrzymałam jednak dodatkowych terminów czy konkretnego terminu.

Jak wiele musiałby zapłacić pracodawca za zaniedbania, gdyby teraz przejął podatek państwowy z tyłu? (Teoretycznie)

Ostatecznie, mój pracodawca musiałby zapłacić około 100 euro, a teraz muszę zapłacić 10 razy więcej. Byłoby mi w zupełności na rękę, gdybym musiała mu te 100 euro zwrócić.
Nauczyłam się jednak, że pracodawca ma tu pewne swobody. Płaci podatek zastępczy i może go odjąć od mojego wynagrodzenia lub całkowicie pokryć bez mojego obciążania.

Wyszperałam również, że osoby dobrowolne mogą złożyć swoje zeznanie podatkowe nawet do 4 lat później.

Napisany przez 2tneub
Saskia1 pisze:
Jak dużo pracodawca musiałby w przybliżeniu zapłacić za zaniedbania, gdyby przejął podatek ryczałtowy z tyłu? (Teoretycznie)

2019 to oczywiście kiepsko.

3 lata wstecz nie mogą moim zdaniem zostać zmienione rozliczenia przez pracodawcę. Prawdopodobnie mogłoby to zadziałać tylko w 2020 roku.

Cytat od Saskia1

Tak, ostatecznie mój pracodawca musiałby zapłacić około 100 euro, a teraz muszę zapłacić dziesięciokrotność tego. Również byłoby mi w porządku, gdybym musiał zwrócić mu te 100 euro.

To oczywiście źle się potoczyło, ale część dopłaty również leży po twojej stronie, nawet jeśli muszę przyznać, że dla ciebie mogło to być trudne do zauważenia. Ale nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności. Każdy powinien sprawdzać swoją wypłatę. Prawdopodobnie można by było to zauważyć także na informacji o podatku dochodowym. I zignorowałaś również list, albo nie podążyłaś za tym całościowo.

Kara za zwłokę wynosi co najmniej 10% dopłaty za każdy miesiąc opóźnienia i co najmniej 25€. Ponieważ doradca podatkowy ma około roku więcej czasu na złożenie deklaracji za 2019 rok, moim zdaniem musisz zapłacić mniej kar za zwłokę przez 1 rok. To już o 300€ mniej. Jeśli mu się uda obniżyć podatek od wynagrodzenia, to na pewno wygrasz. Więc pogódź się z tym i umów się na spotkanie.

Cytat od Saskia1

Nauczyłam się też, że tutaj również istnieją swobody pracodawcy. On płaci podatek ryczałtowy i może go mi odjąć od wynagrodzenia lub całkowicie go przejąć, nie obciążając mnie.

Wydaje mi się, że coś mylisz.
Moim zdaniem może on poza opodatkowaniem ryczałtowym, w którym odprowadza podatek dochodowy, przeprowadzić tylko opodatkowanie poprzez kartę podatkową. Gdzie przeczytałaś, że może odjąć od ciebie podatek ryczałtowy?

Napisany przez Saskia1
Właśnie rozmawiałem z pracownikiem działu mojego pracodawcy i tym razem udało się mi odpowiedzieć na wszystkie pytania. To nieporozumienie wynikło z tego, że nie podałem żadnych dodatkowych zatrudnień. Powiedziała jednak, że byłaby chętna podać swoje dane także Urzędowi Skarbowemu i nie brzmiała zupełnie przeciwnie, jeśli chodzi o zmiany. Niestety nie wie, jak to zrobić, ponieważ programy nie pozwalają na to, minęły już 3 lata i nie wie, jak to teraz zmienić... ponieważ wszystko jest już zakończone.

Napisany przez Saskia1
tneub pisze:
Myślę, że się mylisz.
Z mojego punktu widzenia, oprócz podatków ryczałtowych, których odprowadza podatek dochodowy, może on dokonać opodatkowania za pomocą karty podatkowej. Gdzie przeczytałeś, że może odliczyć od Ciebie podatek ryczałtowy?

https://www.steuerberaten.de/blog/38...uschalsteuer/:

Pracodawca decyduje, czy chce rozliczyć umowę o pracę dorywodowo czy poprzez kartę podatkową. W przypadku pracy dorywczej za 450 euro, podatek ryczałtowy wynosi 2% wynagrodzenia. Pracodawca może odliczyć tę kwotę od wynagrodzenia. Podatek ryczałtowy obejmuje również podatek dochodowy, składkę solidarnościową oraz podatek kościelny, niezależnie od tego, czy i do jakiej wspólnoty religijnej należy pracownik. Jeśli pracodawca zdecyduje się nie stosować podatku ryczałtowego, musi opodatkować wynagrodzenie zgodnie z klasą podatkową na karcie podatkowej pracownika na podstawie jego prac na podstawie karty podatkowej. W przypadku klas podatkowych V i VI podatek pobierany jest już przy niskich dochodach, podczas gdy dochody z klas podatkowych I do IV zazwyczaj pozostają zwolnione od podatku.

Jeśli mogę zaoszczędzić 300 euro, byłbym Ci niezmiernie wdzięczny za wskazówkę!

Napisany przez 2utopus
Ja jako laik podejrzewam, że to już nie działa wstecz dla 2019 roku - a urząd skarbowy prawdopodobnie oszacował podatek, ponieważ nie złożyłeś deklaracji - w przeciwnym razie pewnie mogłeś odliczyć jeszcze kilka rzeczy ... o ile ubezpieczenie zdrowotne nie zażąda również od Ciebie opłat z tyłu... są tam również odpowiednie limity dochodów, które trzeba przestrzegać.

Czy te wysokie dochody z kapitału to jednorazowa sprawa, ponieważ np. kupiłeś tanio akcje i drogo je sprzedałeś - czy to jest coś stałego, jak np. dochody z dywidendy?

Ale jak już napisałem, najlepiej skonsultować się ze współpracownikiem biura rachunkowego/zrzeszeniem pomagającym w sprawach podatkowych.

Napisany przez Saskia1
Nie wiem, które wydatki mogę odliczyć. Mój zeznanie podatkowe składa się tylko z dochodów z kapitału i mojej pracy na pół etatu. Poza tym byłem wtedy jeszcze studentem, ale to wszystko.

Obydwoje. Dywidendy i sprzedaż akcji.

Prawdopodobnie to zrobię. Mamy tutaj 2 stowarzyszenia pomagające w rozliczeniach podatkowych z ocenami, które są dość słabe - 1 gwiazdka i 3,8. Drugie nie ma żadnych opinii. Czy muszę o coś szczególnie zadbać? Czy istnieją gorsze i lepsze stowarzyszenia podatkowe?

Napisany przez StGe1973
Czy nie jestem pewny, czy skarbówka zgodzi się na twoją propozycję. Warto byłoby spróbować, ale najlepiej, jeśli sam ci to wyjaśni. Twój okres opóźnienia skróciłby się o kilka miesięcy.

Podatek dochodowy od wynagrodzenia może być pobierany od pracownika, ale jest to znowu bardzo niezwykłe. Nie znam żadnego pracodawcy, który by to robił. To ostatecznie bezsensowne zamieszanie, którego nikt nie chce.

Sposób, którego jako pracodawca bym próbował, jest następujący:

Zgłoszenia o wynagrodzeniach i roczne raporty mogą być korygowane tylko w ciągu 3 lub 6 miesięcy, ale to nie jest konieczne. W rzeczywistości musi być zmienione tylko twoje zgłoszenie (z opodatkowaniem ryczałtowym), wszystko inne pozostaje bez zmian. Każde przedsiębiorstwo jest kontrolowane przez ZUS co 4 lata, na przykład my w 2023 roku za lata 2019-2022. Kontroler zauważa wtedy, że od ciebie nie zostały odprowadzone odpowiednie składki (z powodu opodatkowania ryczałtowego). Kontroler oblicza je i przesyła do Centrali Informacji Zawodowej. Stamtąd pracodawca otrzyma obliczenia dotyczące dopłaty wraz z odsetkami za zwłokę, bez konieczności zmiany wcześniejszych zgłoszeń ze strony pracodawcy. Po dokonaniu opłaty cały okres sprawdzania zostaje oprozniony...

Nie jestem pewien, czy to możliwe. Ale tak spróbowałbym ci pomóc w roli pracodawcy.

Napisany przez 2tneub
W zależności od tego, czy to pierwsze czy drugie studia (np. magister), można też uznać pewne koszty za koszty uzyskania przychodu. Sprawdź to: https://www.mystipendium.de/studienf...kosten-studium

Koszty dojazdu do pracy też mi przychodzą na myśl. Płaciłeś składki ubezpieczeniowe? Studenci też płacą składki zdrowotne, prawda? Wyższe koszty zdrowotne, np. drogie okulary, operacja, której nie zostałeś zwrotu. Warto sprawdzić, czy dochody z kapitału zostały potraktowane zgodnie z zaświadczeniami podatkowymi, lub czy konto maklerskie z stratami nie zostało uwzględnione. Często są też stosowane kwoty ryczałtowe, np. opłaty za prowadzenie konta do kosztów uzyskania przychodu.

Pracować w stowarzyszeniu podatkowym może praktycznie każdy. Dlatego jest to trudne do oceny. W zależności od wykształcenia, możesz być albo najlepszy lub najsłabszy. Dlatego mają oni ograniczone pole działania. Z drugiej strony, to, co masz teraz, nie jest też niczym złożonym. U doradcy podatkowym może być więcej fachowej wiedzy, ale z tego powodu może być wymagane więcej opłat.

Napisany przez 2utopus
Można odliczyć pewne koszty - na przykład koszty związane z aplikacjami/Internetem/telefonem komórkowym/literaturą specjalistyczną/komputerem/oprogramowaniem/materiałami biurowymi/opłatami pocztowymi/prowadzeniem konta/zrzeszeniami zawodowymi/targami/kosztami dojazdu/odległością do pracy/pracownią/ubraniem służbowym ... związanymi ze studiami/pracą dorywczą/chorobami/dochodami z kapitału ... czasami istnieją również kwoty ryczałtowe ... w ostateczności można skorzystać tylko z kwoty ryczałtowej w wysokości 1000€.

Napisany przez 2tneub
utopus pisze:
w razie potrzeby pozostaje tylko 1000€ kwota ryczałtowa.

Zakładam, że Urząd Skarbowy dokonał oszacowania na podstawie zgłoszonych danych. W takim przypadku kwota ryczałtowa powinna już zostać odliczona. Na decyzji podatkowej Saskia1 powinno to być widoczne. Dochody z działalności niebędącej samodzielna 5400 (12*450) minus 1000€ = 4400€.

Napisany przez Saskia1
krótkie pytanie.
Pierwsza korespondencja od Urzędu Skarbowego była tylko przypomnieniem, że jestem zobowiązany złożyć deklarację podatkową.
Drugi list to ustalenie lub decyzja za rok 2019 (pierwsza, którą otrzymałem)
pod spodem jest napisane
Decyzja jest wydana na podstawie artykułu 164. 1 Kodeksu Podatkowego pod warunkiem dokonania kontroli,.
Jest to częściowo zgodne z artykułem 165 ust. 1 zdanie 2 Kodeksu Podatkowego.
Ustalenie odsetek jest (częściowo) wstrzymane zgodnie z artykułem 165 ust. 1 zdanie 4 Kodeksu Podatkowego.

W klauzuli informacyjnej napisano: Ustalenie podatku dochodowego, odsetek i opłaty solidarnościowej może być zaskarżone za pośrednictwem zastrzeżenia.
Termin ten wynosi jeden miesiąc...

Uwaga: Nawet jeśli wnoszą Państwo zastrzeżenie, muszą Państwo uiszczać żądane kwoty zgodnie z terminem, chyba że wykonywanie decyzji zostało wstrzymane lub udzielone zostało odroczenie.
(czyli muszę uregulować kwotę, ale mogę ją później odzyskać?)

Jeśli podatek nie zostanie uiszczony do upływu terminu płatności, za każdy rozpoczęty miesiąc zwłoki należy uiścić opłatę za zwłokę w wysokości 1 procent od zaokrąglonej zaległej kwoty podatku.

*Wygląda na to, że nie muszę jeszcze płacić opłat za zwłokę, a jedynie opłaty za zwłokę. Jeśli dobrze rozumiem, opłaty za zwłokę dotyczą okresu przed zawiadomieniem mnie przez Urząd Skarbowy o braku mojej deklaracji podatkowej, czyż nie?

Opłata za zwłokę została ustalona z powodu niezłożenia/opóźnienia złożenia deklaracji podatkowej.

Mówi się jeszcze o ustaleniu odsetek, ale wydaje mi się, że kwoty te nie są oprocentowane?
W przeciwnym razie mogłaby mi pomóc ta strona: https://www.steuertipps.de/steuererk...fassungswidrig
--

Jak mam udokumentować koszty podróży? Nie mam faktur za moje koszty paliwa z tamtego roku.

Na przykład koszty ubezpieczenia zdrowotnego opłacane przez 23. rok życia, gdy ktoś jest studentem w tym czasie.

Miałem dni chorobowe w tamtym roku, być może musiałem ponieść koszty na leki, a także sprawdzić poziom witamin, czy mogę to także odliczyć?

Dla kosztów uzyskania przychodów itp., istnieje odpowiednie zryczałtowane kwoty, takie jak zryczałtowany koszt pracownika i zryczałtowany koszt oszczędzającego, które są automatycznie uwzględniane w deklaracji podatkowej.
Czy to są te zryczałtowane kwoty, o których mówisz?

Napisany przez 2tneub
"

drobne pytanie.

Pierwsze pismo od urzędu skarbowego to był tylko zwykły komunikat, że jestem zobowiązany do złożenia zeznania podatkowego.

Drugie to wykaz lub decyzja za rok 2019 (pierwszy, który otrzymałem)

pod spodem pisze

Decyzja zostaje wydana na podstawie artykułu 164. 1 ustawy podatkowej z zastrzeżeniem możliwości ponownej kontroli.

Częściowo jest ona tymczasowa zgodnie z artykułem 165 ust. 1 zdanie 2 ustawy podatkowej.

Odsetki zostaną (częściowo) zawieszone zgodnie z artykułem 165 ust. 1 zdanie 4 ustawy podatkowej.

W uwagach prawnych znajduje się następujące zdanie: Decyzję dotyczącą podatku dochodowego, odsetek i opłaty solidarnościowej można zaskarżyć za pomocą odwołania.

Okres na odwołanie wynosi miesiąc...

Twoje biuro podatkowe/stowarzyszenie pomocy podatkowej powinno złożyć sprzeciw.

Jeśli termin jest już krótki, można w celu zachowania terminu złożyć szybki sprzeciw wobec decyzji z dnia.... i napisać, że uzasadnienie zostanie przedstawione później.

Uzasadnienie może być dostarczone później przez biuro podatkowe.

Zacytowane od Saskia1

Uwaga: Nawet jeśli składasz sprzeciw, musisz zapłacić żądane kwoty zgodnie z terminem, chyba że wykonanie decyzji zostało zawieszone lub udzielono odroczenia.

(to oznacza, że muszę zapłacić kwotę, ale później mogę ją odzyskać?)

tak.

Zacytowane od Saskia1

Jeśli podatek nie zostanie uiszczony do końca terminu płatności, za każdy rozpoczęty miesiąc zwłoki naliczane jest odsetki karne w wysokości 1% zaokrąglonej kwoty zaległego podatku.

W związku z tym nie muszę jeszcze płacić odsetek kar (Säumniszuschlag), ale tylko kary za opóźnienie. Jeśli dobrze rozumiem, kary za opóźnienie nie dotyczą mojego zignorowanego pisma, lecz okresu przed poinformowaniem mnie przez urząd skarbowy o braku zeznania podatkowego, czy tak?

Termin na złożenie zeznania upłynął w maju 2020 r. Został on przedłużony o 2 miesiące z powodu pandemii. Od tego momentu jesteś w zwłoce.

Zacytowane od Saskia1

Kara za opóźnienie została nałożona z powodu nie złożenia/złożenia z opóźnieniem zeznania podatkowego.

Mówi się o odsetkach, ale sądzę, że naliczone kwoty nie są oprocentowane?

Inaczej mógłby mi pomóc ten link: https://www.steuertipps.de/steuererk...fassungswidrig

--

Dlatego sądzę, że obecnie nie są naliczane odsetki, ponieważ 6% było sprzeczne z konstytucją. Teraz, z tego co wiem, ustalono 1,8%.

Zacytowane od Saskia1

Jak mam udokumentować koszty podróży? Nie mam rachunków za rok dotyczące moich wydatków na paliwo.

Nie musisz. Przygotuj dwie listy, jedną ile razy pojechałeś na uczelnię, a drugą ile razy do firmy.

To zostanie pomnożone przez liczbę kilometrów (mieszkanie-praca lub mieszkanie-uczelnia) a następnie mnożone przez 0,30€ za kilometr. Złóż to w stowarzyszeniu pomocy podatkowej lub biurze podatkowym.

Zacytowane od Saskia1

Miałem dni chorobowego w tamtym roku i być może musiałem ponieść koszty na lekarstwa, oraz sprawdzić mój poziom witamin, czy mogę to odliczyć?

To jest uznawane za wydatki ponadzwyczajne. Stanowi to jedynie niewielką kwotę, jeśli nie miało się wysokich wydatków, ponieważ zawsze odlicza się pewną kwotę własną. Kilka leków nie ma tu dużego znaczenia.

Zacytowane od Saskia1

Na koszty uzyskania przychodów itp. jest odpowiednia kwota ryczałtowa, istnieje ryczałt pracowniczy i ryczałt dla oszczędności, które automatycznie są uwzględniane w zeznaniu podatkowym.

Czy o to chodzi z tymi ryczałtami, o które pytasz?

Tak. Ryczałt pracowniczy wynosi 1000€. Przysługuje on każdemu pracownikowi. Skorzystanie z niego jest opłacalne jedynie wtedy, gdy koszty uzyskania przychodów przewyższają kwotę ryczałtu."

Napisany przez Saskia1
Aktualizacja: Nie skorzystałem teraz z usług stowarzyszenia pomocy podatkowej i sam złożyłem sprzeciw..

W moich opłatach za studia są również darmowe przejazdy w moim rejonie, czyli mogę korzystać z autobusu i pociągu za darmo, dlatego nie będę mógł uwzględnić kosztów podróży.

Rozmawiałem z urzędem skarbowym i centralą pracy dorywczej, ponieważ urząd skarbowy wskazał mi, że może być warto porozmawiać jeszcze raz z centralą pracy dorywczej, czy mogę dopłacić kwotę ryczałtową. Centrala pracy dorywczej poinformowała mnie, że nie mogą podejmować decyzji w tej sprawie. Po prostu pobierają pieniądze i przekazują dane do urzędu skarbowego.

Pracownik jednak wskazał mi: Ponadto pracodawca może zastosować opodatkowanie ryczałtowe jedynie wtedy, gdy za wynagrodzenie oparte na cechach podatkowych od potrąceń podatku dochodowego wynikających wynagrodzeń za pracę nie zostało jeszcze złożone oświadczenie podatkowe z wystawioną za nie lub przesłaną elektronicznie potwierdzeniem podatkowym. Może zastosować opodatkowanie ryczałtowe jedynie wtedy, gdy można sprostować zgłoszenie podatku dochodowego i nie mamy już przedawnienia ustalenia naliczenia podatku dochodowego złożonego na podstawie cech podatkowych.

Co oznacza ostatnie zdanie, nie wiem (przedawnienie ustalenia?).

W zasadzie wszystko mogłoby już nie zostać zmienione w systemie, mój pracodawca mógłby dokonać dopłaty i przekazać pisemne potwierdzenie urzędowi skarbowemu. Centrala pracy dorywczej również nie mogłaby żądać dodatkowych opłat za zwłokę, ponieważ wykracza to poza ich zakres działania.

Napisany przez StGe1973
Przedawnienie ustalania oznacza, że urząd skarbowy może zmieniać decyzje podatkowe tylko wstecz o 4 pełne lata. Dlatego na twoim decyzji podatkowej w sprawie podatku dochodowego jest np. napisane tymczasowo lub z zastrzeżeniem lub podobne... Dzisiaj, w 2022 roku, można więc jeszcze zmienić lata 2021, 2022, 2019 i 2018. Wszystko wcześniej jest przedawnione, co oznacza, że jest ostateczne i niepodważalne.

Tylko dla uzupełnienia, żeby nikt nie pomylał się i zlekceważył 10-letni okres przechowywania dokumentów. Ten okres obowiązuje mimo przedawnienia ustalania, ponieważ jeśli podczas kontroli podatkowej zostanie stwierdzone unikanie podatków lub oszustwo podatkowe, urząd skarbowy może sięgać wstecz nawet 10 lat...

Napisany przez 2tneub
Saskia1 pisze:
Aktualizacja: Nie skorzystałam z pomocy stowarzyszenia pomocy w rozliczaniu podatku dochodowego i złożyłam sprzeciw samodzielnie..

To oznacza, że chcesz również złożyć zeznanie podatkowe samodzielnie? Bądź świadomy, że rezygnujesz z 12*25€.

Cytat od Saski1

W moich opłatach za studia są również zawarte darmowe przejazdy w moim obszarze, czyli mogę bezpłatnie korzystać z autobusu i pociągu, dlatego nie będę mogła uwzględnić kosztów podróży.

Z mojego punktu widzenia to pierwszy błąd myślowy przy rozliczeniach podatkowych. Nawet jeśli idziesz pieszo, możesz to uwzględnić. Chodzi o koszt dojazdu.

Resztę trzeba byłoby ustalić z pracodawcą. Ale wątpię, czy się zgodzi.

Napisany przez StGe1973
To, co chcę ci powiedzieć, jest następujące:

Na drogę do pracy masz 2 możliwości:
1. Liczysz rzeczywiste koszty, bilety autobusowe, bilety kolejowe, paragony za paliwo w firmowym aucie z książką podróży itp. Zbierasz je i uwzględniasz faktycznie poniesione koszty.

Lub 2. Skorzystaj z ryczałtu za przejechane kilometry, wtedy nie ma znaczenia, czy poniosłeś więcej czy mniej (lub nawet żadnych) kosztów, zawsze otrzymasz ryczałt. Nie musisz przedstawiać paragonów, udowadniać itp. To twoje ryzyko, jeśli płacisz więcej za bilety lub twój zysk, jeśli płacisz mniej niż otrzymujesz z ryczałtu za przejechane kilometry.

Czy chodziło ci o rok 2019? W takim wypadku termin przedawnienia jeszcze nie minął, więc twój pracodawca mógłby to zmienić. Możesz tylko uprzejmie zapytać i mieć nadzieję, że zgodzi się to zmienić.

Napisany przez 2utopus
Możesz częściowo uwzględniać ryczałty, nawet jeśli nie powstały żadne koszty.
(np. opłaty za prowadzenie konta)
Jeśli masz 2 miejsca zameldowania (miejsce studiów/rodzinne) mogą być również możliwe do odliczenia koszty.

Przy składaniu aplikacji istnieje również możliwość odliczenia ryczałtu za każdą aplikację lub rzeczywiste koszty.
(Jeśli na przykład aplikowałeś telefonicznie lub e-mailem o dodatkową pracę za 450 € / staż / kolejne zatrudnienie, ryczałt prawdopodobnie będzie tańszy - w przeciwnym razie będą to koszty na zdjęcia aplikacyjne/mapy itp.)

Przy twoich stosunkowo niskich dochodach podlegających opodatkowaniu przystąpienie do stowarzyszenia pomocy w sprawach podatkowych prawdopodobnie też nie będzie zbyt drogie.

Napisany przez Saskia1
Rozejrzałem się jeszcze dziś z Urzędem Skarbowym, który skierował mnie do pani, która zna się lepiej na prawie podatkowym od wynagrodzeń, itp. (także, jak sądzę, w Urzędzie Skarbowym)

Powiedziała mi, żebym spróbował skontaktować się z pracodawcą i poprosił o anulowanie podatku dochodowego od wynagrodzenia.

Tak też zrobiłem. Pracownik pracodawcy najpierw powiedział nie, że nie może nic więcej zmienić w systemie (w tym anulowanie), ale ostatecznie zmienił zdanie i powiedział, że spróbuje skontaktować się z doradcą podatkowym, żeby zobaczyć, co można jeszcze zrobić (obydwa dowiem się za tydzień z nadzieją).

Przypomniałem sobie także o kary za zwłokę, że mogę zaoszczędzić 12*25 euro, jeśli zatrudnię pomoc w złożeniu deklaracji podatkowej, chociaż nie jestem pewien, czy ta oferta dotyczy również zaległych deklaracji podatku dochodowego, ponieważ zatrudniłem pomoc dopiero po terminie... niemniej jednak w Internecie mówi się o tym, że kary za zwłokę MOGĄ zostać zastosowane, ale nie muszą, i że można także złożyć odwołanie, przy czym znowu dokładane są specjalne różnice, jak długo trwało przekroczenie pierwotnego terminu itp.

Do czasu, aż usłyszę odpowiedź od pracodawcy, przygotuję najpierw swoją własną deklarację podatkową i zobaczę, co dalej...

Napisany przez Saskia1
Aktualizacja:
Sachbearbeiterin nic nie zrobiła.
Byłem w biurze pomocy podatkowej, które mnie odesłało i dodatkowo obraziło. doradca podatkowy uznał przeniesienie 2% podatku paušalnego za wykluczone, jakby to w ogóle nie było możliwe.
Teraz będę musiał przełknąć tę gorzką pigułkę. Ogólnie rzecz biorąc. Nie był to miły doświadczenie.

Napisany przez 2tneub
Saskia1 pisze:
Sachbearbeiterin nic nie zrobiła.

Dziękuję za aktualizację

Było to dla mnie oczywiste. Programy w ogóle tego nie umożliwiają. A wykonanie czegoś poza standardowym rozliczeniem płac jest trudne. Ryzyko dla pracodawcy w przypadku kontroli ubezpieczeń społecznych lub podatku dochodowego, że trzeba będzie to podwójnie odprowadzić, moim zdaniem jest dość wysokie. Kontrolerzy pobierają dane z programu i nie zaglądają już do papierowych zapisów.
Ponadto nie docenia się tutaj nakładów pracy potrzebnych do poprawienia i zgłoszenia wszystkiego ręcznie.

Cytat od Saskia1

Byłem we wsparciu podatkowym, które mnie odrzuciło i dodatkowo obraziło. Ekspert do spraw podatkowych uznał przeniesienie 2% podatku państwowego za wykluczone, jakby w ogóle nie było to możliwe.

Zawsze mówię - pomoc w sprawach podatkowych nie jest chronionym zawodem. Z pewnością są tam dobrzy doradcy, ale także wielu złych. Mogę zostać liderem punktu konsultacyjnego w każdej chwili, nawet nie mając doświadczenia z podatkiem dochodowym lub podatkiem od wynagrodzenia przez ostatnie 15 lat.
Nigdy by mi to nie przyszło do głowy.

Cytat od Saskia1

Teraz będę musiał ugryźć w kwaśne jabłko. Ogólnie rzecz biorąc. Nie była to miła przygoda.

Niestety, zdarzyło się wiele niekorzystnych uwarunkowań. Wszystkie te puzzle miałeś jednak tylko ty w rękach.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata