Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt Targobank i miesięczna rata

Napisany przez Osmanovic
Witaj wszystkim,

Niestety mam problem i nie wiem, co dalej robić.

Opis problemu.

Wziąłem kredyt w Targobanku i co miesiąc płacę ratę w wysokości 250 euro. Teraz zauważyłem, że mimo pobrania 250 euro za kredyt, tylko 180 euro jest przeznaczane na spłatę kredytu. To oznacza, że 70 euro miesięcznie gdzieś się podziało, ale gdzie konkretnie?

Umówiłem się także na spotkanie, aby omówić tę sprawę na miejscu. Niemniej jednak chciałbym się tu wcześniej zabezpieczyć i dowiedzieć, czy to jest poprawne postępowanie? Przecież odsetki zostały już doliczone do kredytu. Przejrzałem dokumenty jeszcze raz i mimo to kompletnie tego nie rozumiem.

Czy mógłby mi ktoś to dokładnie wytłumaczyć?

Próbowałem szukać, ale niestety nic sensownego nie znalazłem.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Napisany przez Marc2512
To są odsetki. 180 spłata kapitału, 70 odsetek. To przesuwa się w stronę większej spłaty. Spotkanie można odwołać

Napisany przez 2utopus
Trzeba zrozumieć kilka podstawowych zagadnień:

1. Jest kwota, która jest wypłacona na początku jako kredyt - to suma kredytu. (np. 20.000€)
2. Następnie może być sprzedany dodatkowy pakiet ubezpieczeń - ubezpieczenie na wypadek niespłaconego kredytu/ubezpieczenie na wypadek utraty pracy/ubezpieczenie na życie itp. - koszty za to zostaną dodane do sumy kredytu. (np. 2000€)

3. Następnie istnieje miesięczna rata, którą płacisz - dzieli się ona na spłatę kapitału i odsetki

Na przykład przy 10% oprocentowaniu i 5% spłacie kapitału (na początku - potem się to zmienia, ponieważ rata pozostaje taka sama)

Tak więc przy 20.000€ + 2000€ = 22.000€ na początku znajdują się na koncie kredytowym.
Przy 10% oprocentowaniu i 5% spłacie kapitału rata wynosi 15% z 22.000€ rocznie (3300€) - co oznacza, że miesięcznie (/12) wynosi 275€
Z tego na początku 2/3 to odsetki, a 1/3 to spłata kapitału -> 183,33€ odsetki i 91,67€ spłaty kapitału - ponieważ po pierwszym miesiącu spłacono 91,67€ kapitału, w kolejnym miesiącu nie trzeba już płacić odsetek ... dlatego w drugim miesiącu jest o 76ct mniej odsetek i więcej spłaty kapitału w ratach ... to zmierza coraz bardziej w kierunku spłaty kapitału - aż do całkowitej spłaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata