Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Zamieszanie przy przejęciu lat bezszkodowej jazdy od dziadka.

Napisany przez Karry90
Witam wszystkich, poniżej przedstawiam sytuację, przepraszam za długi tekst:

Mój wujek był na tyle sprytny po śmierci mojego dziadka, że podpisaliśmy formularz w firmie ubezpieczeniowej X, w którym dziedziczę zniżkę za brak szkód. Teraz, 6 lat po śmierci, podjęłam temat tej zniżki, która była wówczas zapewniająca spokój i teraz jestem zdolna do przejęcia auta. Po raz pierwszy byłabym właścicielką samochodu. Skontaktowałam się z oddziałem firmy ubezpieczeniowej X w mieście, w którym mieszkał mój dziadek i gdzie również długo mieszkałam. Moim dziadkiem była tam klientem przez ponad 30 lat.

Pani (tytuł - asystentka ubezpieczeniowa) pytała o różne informacje, ponieważ nie miała dostępu do formularza sprzed lat. Pytała także, kiedy zdobyłam prawo jazdy. Wszystko jasne do tej pory. Prawo jazdy zdobyłam w maju 2009 roku. Oh, to dobry znak, to było przed czerwcem, w pierwszym półroczu, więc będzie liczone jako cały rok, masz szczęście. Powiedziała, że otrzymam klasę zniżek SF 13. Obliczyła głośno: .... 2022 minus 2009 (zdobycie prawa jazdy) daje 13 .... Czyli miałabym odziedziczyć 13 lat zniżek z 35 zgromadzonych przez mojego dziadka. 13 lat bezszkodowej jazdy, które otrzymałam, zostało także potwierdzone w wiadomości e-mail (mam to na piśmie). Wszystko notowałam sobie. Kilka dni później zapytałam drogą mailową o oferty ubezpieczenia samochodu, którego miałabym kupić. Otrzymane oferty były niekonkurencyjne, zbyt drogie, o wiele, wiele za drogie. Podane stawki były miesięczne, nie roczne. Rocznie były ponad dwukrotnie wyższe niż w innych firmach ubezpieczeniowych. W ofertach (bieżęcy rachunek i oferty częściowego ubezpieczenia) było zawsze SF 13, więc uwzględniono ten czynnik.

Skontaktowałam się również z inną firmą ubezpieczeniową, gdzie zapytali: - od kiedy mam prawo jazdy - ile lat bezszkodowej jazdy miał mój dziadek - kiedy jego samochód został wyrejestrowany. Pan po drugiej stronie linii stwierdził, że mogę otrzymać klasę SF 7. Jego obliczenia różniły się od tych z pierwszej firmy ubezpieczeniowej.

Pytania: jak to obliczyć? Konkretnie: Czy data zdobycia prawa jazdy w pierwszym półroczu jest naprawdę szczęściem? Czy po prostu odejmujemy 2022 od 2009? Gdzie można znaleźć rzetelne informacje na ten temat? I najważniejsze: czy mam swobodę wyboru? Czy mogę po prostu zasięgnąć ofert i wybrać najlepszą dla mnie? Czy firma ubezpieczeniowa X mojego dziadka ma obowiązek udzielić informacji na temat mojego dziadka? Jeśli tak, o jakie dokładnie informacje chodzi? Trochę wątpię w przekazywanie takich danych, zgodnie z niemieckimi przepisami o ochronie danych ...?

Czy ubezpieczenia komunikują się między sobą? Gdzie mogę znaleźć wiarygodne informacje na temat klasy zniżek, którą rzeczywiście odziedziczyłam? Czy dama przekaże klasy zniżek 13 konkurentom, czy inne firmy ubezpieczeniowe będą ponownie je sprawdzać i nie zaufają jedynie otrzymanej informacji?

Napisany przez 2utopus
O ile pamiętam jako laik, dziedziczenie zniżki za szkody bezwypadkowe nie jest takie proste - zazwyczaj trzeba również udowodnić, że byłoby się w stanie prowadzić odpowiedni samochód przez odpowiednie lata. (np. robienie zakupów za dziadka, który może już nie mógł/chciał/śmiał prowadzić). Rozważyłbym to dokładnie i ewentualnie sprawdziłbym, czy pierwszy rok z zniżką SFK13 nie można pozostać w starej polisie (ewentualnie z wyższym udziałem własnym), a dopiero później przenieść się do innego tańszego ubezpieczenia.

Napisany przez 2titan1981
Musiałem także pozostać w ubezpieczeniu przez pierwszy rok, aby móc przenieść klasy bonusowo-malusowe od momentu uzyskania prawa jazdy

Napisany przez Karry90
Czy to są 7 czy 13 lat, które dziedziczę?Dokumentowane jest, że prowadziłem ten samochód.

Napisany przez Karry90
Dlaczego? Gdzie to jest napisane? Czy nie ma wyboru dostawcy? Czyli możliwość dowolnego wyboru?

Napisany przez 2utopus
Czy jeździłeś tym samochodem przez 7 czy 13 lat? Jeśli samochód został wyrejestrowany 6 lat temu, oznaczałoby to rok 2016 - a jeśli masz prawo jazdy od 2009 roku, to było 7 możliwych lat - prawda? Kiedyś zniżki na ubezpieczenie również przepadają, jeśli nie było zarejestrowanego pojazdu...Oczywiście, możesz wybrać ubezpieczyciela według własnego wyboru - ale dostawca nie ma OBOWIĄZKU uznania Twoich zniżek - o ile pamiętam, jest to jednak raczej możliwe w tej samej firmie. (Jeśli inny ubezpieczyciel bardzo chce Cię mieć, może Ci zaoferować dobry deal...) W pewnym zakresie ubezpieczenie z zniżką SFK13 może być droższe niż inne z zniżką SFK7 - pytanie brzmi, jak korzystną ofertę miałoby ta tańsza polisa z zniżką SFK13 - oraz czy przy zmianie polisy na koniec roku ta droga polisa by uznała Twoje zniżki.

Napisany przez Karry90
Czy tak się liczy?! Czy to zależy od daty zeznania o wyrejestrowaniu samochodu? Mój dziadek zmarł w 2006 roku, jego samochód został również wyrejestrowany w 2006 roku. Więc 2016 minus 2009 (uzyskanie prawa jazdy) a nie 2022 minus 2009?? Co z oświadczeniem o uzyskaniu prawa jazdy w pierwszym półroczu? Czy naprawdę zależy od miesiąca, czy liczy się tylko rok?

Napisany przez Micha80
Ubezpieczenia są zobowiązane ujawnić dane. Ale oczywiście tylko dla obecnego ubezpieczonego.
Jeśli stare ubezpieczenie zalicza Ci klasy bonusowe SF13, powinieneś to zaakceptować, nawet jeśli może to być nieco droższe.
Być może rezygnuj z AC lub wybierz wysoką kwotę własną.
Zaliczenie to jest świadczeniem ubezpieczenia, które Ci obiecano.

Uważam to za hojne, ponieważ samochód był dla Ciebie dostępny tylko przez 7 lat.
Inny ubezpieczyciel nie musi/cię oferować tego samego.

To, co otrzymujesz, to klasa bonusowa, którą sam mógłbyś osiągnąć.
Podwyższenie klasy bonusowej wymaga, aby umowa istniała co najmniej pół roku. W związku z tym, posiadając teraz FS, dostajesz o jedną klasę więcej na pierwsze półrocze.
Jeśli teraz zarejestrujesz samochód, pozostaniesz jednak w tym samym poziomie w przyszłym roku.
Wówczas możesz też zrezygnować z umowy na koniec roku i przejść z SF13 do innego ubezpieczyciela.

Jednak zdecydowanie polecam dokładnie porównywać oferty. Istnieją drogie ubezpieczenia, które nie oferują wartości dodanej.
Ale często otrzymuje się także istotne świadczenia, które trzeba jednak opłacić.
Kilka lat temu miałem fatalny pożar kabla. Mogłem zgłosić naprawę do prawie kwoty odkupu i zostało to bez problemu wypłacone. W niektórych innych ubezpieczeniach nie dostałbym nic.
Dlatego zakres ubezpieczenia CASCO, ograniczenia przy uszkodzeniu szyb, szkodach od zwierzyny, pożarze kabli, ugryzieniach przez kuny itp.
Czasami są znaczne różnice.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata