Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Obligacje lub lokata terminowa jako minimalizacja ryzyka.

Napisany przez BigMag
Dotychczas inwestowałem tylko w MSCI World i lokatę terminową. Chciałem zobaczyć, jaka jest strategia różnych robotów inwestycyjnych, aby się zainspirować lub ewentualnie zmienić. Zauważyłem, że głównie opierają się one na bezpieczeństwie generowanym przez obligacje, chociaż w Europie większość z nich ma negatywny wynik.
Czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Musi być jakiś powód, bo na pewno Gerd Kommer, Prof Weber, itp. nie są mniej inteligentni ode mnie.

Napisany przez ZehWeh
Obligacje dobrze działają, gdy stopy procentowe spadają lub utrzymują się na stałym poziomie. Obecnie jednak mamy do czynienia ze wzrostem stóp procentowych, co skutkuje znacznym spadkiem wartości obligacji z fazy oprocentowania na poziomie 0%.

Wyobraź sobie, że rok temu kupiłeś obligację oprocentowaną na poziomie 0,5% i chcesz ją teraz sprzedać, ale obecnie dostępne są obligacje oprocentowane na poziomie 2,5%, co jest znacznie lepsze. Aby sprzedać swoją obligację, musisz zaoferować rabat, w przeciwnym razie nikt jej nie kupi. W rezultacie kurs obligacji spada.

Mimo to obligacje są nadal bezpieczne, ponieważ są one mało wahanymi, a gdy stopy procentowe się ustabilizują, obligacje również wracają do normy.

Napisany przez BigMag
No właśnie, dlaczego Kommer & Co operuje obligacjami, a nie depozytami terminowymi?

Napisany przez ZehWeh
Portfolio Kommer dotyczy moim zdaniem tylko ryzykownej części, do której należą również obligacje. Obligacje mają stabilizować portfel. Natomiast bezpiecznymi inwestycjami są lokaty terminowe i lokaty oszczędnościowe.

Napisany przez StGe1973
BigMag, problem polega na tym, że obecna sytuacja nie jest normalna. W przeszłości wysokie stopy inflacji często były znakiem silnie rosnącej gospodarki i wynikały z silnego popytu. Skutkiem tego banki centralne podnosiły stopy procentowe. Te fazy były złe dla obligacji, ale dobre dla akcji. Następnie następowała faza słabości gospodarczej, ponieważ stopy procentowe były bardzo wysokie, a banki centralne zaczęły obniżać stopy procentowe. Skutek: zły dla akcji, ale dobry dla obligacji. Obligacje były stabilnym ankerem w trudnych czasach, ale w dobrych czasach kosztowały trochę wydajności. Problem dzisiaj: Wysoka inflacja jest wywołana szokiem podaży, czyli wysoką inflacją spowodowaną kosztami importowanej energii, brakiem materiałów z powodu lockdownów w Chinach itp. Gospodarka jest słaba i mimo to banki centralne muszą podnosić stopy procentowe: skutek jest zły dla akcji (słaba gospodarka) i zły dla obligacji z powodu rosnących stóp procentowych. Niestety, tak właśnie jest....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata