Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Opłata za gaz i podwyżki cen gazu przez dostawcę.

Napisany przez StGe1973
Ponieważ chcę odpowiednio poinformować naszych lokatorów, mam pytanie w tej sprawie:

Od października ma zostać wprowadzona opłata gazowa, która dotknie wszystkich klientów gazu o wartości do 5 centów. Według mojego zrozumienia, opłata ta została wprowadzona, ponieważ nabywcy gazu nie mogą już korzystać z taniego gazu z Rosji, ale muszą nabywać brakujące ilości na rynku po wysokich cenach. Dobrze, akceptuję.

Jednak wszystkie dostawcy gazu od 01.01.2023 roku mają zwiększyć ceny gazu o dodatkowo 100% lub więcej.

Czy nie powinno to być albo jedno, albo drugie, a nie oba razem?

Albo wprowadzam obowiązkową opłatę, ponieważ nabywcy muszą drogo kupować, w takim przypadku ceny gazu u dostawców powinny pozostać stałe. Albo nie wprowadzam obowiązkowej opłaty, wówczas dostawcy zwiększą ceny dla końcowych klientów zgodnie z tym.

Ale jaki sens mają oba te instrumenty razem, albo jak można zrozumiale wytłumaczyć lokatorowi, co dokładnie ma teraz zapłacić, aby odpowiednio zabezpieczyć się finansowo?

Napisany przez 2utopus
Więc zrozumiałem to tak, że hurtownicy (np. Uniper) muszą teraz płacić znacznie więcej niż wcześniej, ponieważ kupują gaz po światowych cenach we wszystkich możliwych krajach, aby zrekompensować straty z Rosji.
Mają długoterminowe umowy z zakładami komunalnymi - te z kolei mają częściowo długoterminowe umowy z końcowymi klientami.

Teraz (od 1.10.22?) można przekazywać do 90% wyższych cen hurtowych zakładom komunalnym, a następnie klientom końcowym.
Ponieważ tutaj jednak nie wszyscy są równie dotknięci (można to wyjaśnić na przykład tym, że jeśli ktoś mieszka na granicy z Holandią, może bardziej korzystać z gazu z Holandii, a zakłady komunalne nie muszą tak drastycznie podnosić cen, ponieważ przedtem także był droższy niż z NS1 ...), pozostałe 10% zostanie rozłożone na wszystkich.

Oczywiście znowu tu tracą klienci ceniący bezpieczeństwo, którzy zawarli długoterminowe umowy ze stabilnymi cenami - i przez lata więcej płacili, ponieważ ich umowy zostają złamane.

Na szczęście mam tu ciepło z sieci - jestem ciekawy, jak bardzo to będzie odzwierciedlone.

Napisany przez 2titan1981
Z mojej wiedzy wynika, że od 01.10.2022 r. operatorzy końcowi będą również mogli podnosić koszty gazu dla swoich klientów z umowami z zobowiązaniem cenowym. Dodatkowo należy doliczyć opłatę, aby wesprzeć dostawców gazu operatorów końcowych. Stara cena gazu + dodatek do bieżącej ceny gazu na rynku + opłata. 5 centów/kWh + 15 centów/kWh + 5 centów/kWh = 25 centów/kWh nowa cena gazu dla konsumenta końcowego.

Podsumowując, państwo zarabia dodatkowo na tym, ponieważ do opłaty dodatkowej doliczany jest również podatek VAT. Widać teraz, co oznacza głos oddany w taki sposób, jak został oddany. Rachunek za problemy wynikające z powodów ideologicznych spłacają teraz klienci końcowi.

Napisany przez StGe1973
No cóż, wygląda na to, że naprawdę nie rozumiem tego konstruktu....

Einkäufer mają umowy np. z Holandią, Norwegią itp., powinni dostarczać zgodnie z umowami, nic tu się nie powinno zmieniać. Inni Einkäufer kupili gaz w pełni lub częściowo z Rosji. Ten gaz jest teraz brak i trzeba go drogo zdobyć na rynku, na co jest opłata rozprowadzana na wszystkich klientów gazowych, aby zrekompensować ich straty.

Czyli ceny gazu dla ostatecznych klientów powinny pozostać stabilne (poza dodatkową opłatą), czyż nie?

Czy Einkäufer gazu nie mają długoterminowych umów, lecz muszą kupować cały gaz z Norwegii, Holandii, Rosji itp. po obecnych cenach rynkowych? W takim przypadku wszyscy klienci gazowi byliby równie dotknięci sytuacją, jaki sens ma opłata rozprowadzana? Czy tylko dlatego, że np. spółki miejskie wobec klientów wyglądają lepiej i podnoszą ceny tylko o 100%, bo reszta x% podwyżki dotyczy opłaty rozprowadzanej? Dla ostatecznego klienta to naprawdę bez znaczenia, liczy się jego końcowa cena, która część z podwyżki przychodzi bezpośrednio, a która pośrednio (przez opłatę rozprowadzaną), to nie ma znaczenia...

Albo naprawdę nie rozumiem tego, albo jest to typowy niemiecki chłam wymyślony przez biurokratów...

Napisany przez 2titan1981
To jest porażka.

Prawie wszystkie zakłady energetyczne otrzymują gaz od dostawców takich jak Uniper, którzy kupują duże ilości gazu na światowym rynku i sprzedają go następnie zakładom energetycznym. Te firmy są teraz aktywnie zagrożone bankructwem i jeśli zbankrutują, może to spowodować problemy z dystrybucją gazu w Niemczech. Jak już powiedziano wcześniej, są one istotne dla systemu. Obecnie muszą one kupować gaz na rynku światowym za 10-krotnie wyższą cenę i nie mogą przerzucić dodatkowych kosztów na klientów, ponieważ mają oni stałe umowy dostawcze. Te umowy zostaną anulowane 01.10.2022 r., co pozwoli dystrybutorom na przerzucenie 90% dodatkowych kosztów na zakłady energetyczne, a te z kolei na klientów końcowych. Ponieważ koszty dla dostawców już rosną, a nie są w stanie ich udźwignąć, teraz wprowadzana jest opłata dla klientów gazu, aby pokryć te dodatkowe koszty. Rosja dostarcza teraz tylko 20% umówionych ilości gazu, które muszą być teraz drogo pozyskane gdzie indziej.

Kiedy wprowadza się sankcje, zawsze należy przemyśleć, jakie konsekwencje to może mieć dla nas samych. W innych krajach europejskich jest to regulowane inaczej - obciążenie jest rozłożone równomiernie na wszystkich, a podwyżki są zamrożone ze środków podatkowych. W Niemczech dodatkowe koszty są przerzucane na klientów gazu, aby zachęcić ich do korzystania z innych źródeł energii, co z kolei pozwala na lepszą kontrolę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata