Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Matka otrzymująca zasiłek Hartz 4 - syn niezdolny do pracy, chce rozpocząć działalność gospodarczą.

Napisany przez kekkou
Cześć, ponieważ pilnie potrzebuję informacji, aby się rozwijać, postanowiłem najpierw zapytać na forum.Kilka słów o mnie:Mam obecnie 19 lat, cierpię na nieuleczalną chorobę snu, więc jestem niezdolny do pracy i chciałbym wkrótce rozpocząć działalność własną.Niewątpliwie niektórzy z was mają już pytanie w głowie, więc może mogę je już teraz odpowiedzieć: Moje plany działają pomimo mojej choroby, ponieważ znalazłem swoją ścieżkę. U mnie nie działa ani praca dorywcza, ani praca biurowa!Planuję niedługo (nie musi to być pośpiech) rozpocząć działalność własną, mam już swój plan i zapewniam, że mogę się tym zajmować przez całe moje życie. Dla wielu osób w wieku 19 lat to niemożliwe, bo są zbyt młodzi, albo po prostu nie jest to możliwe, a ja prawie w ogóle nie znam życia itp... Wiem, że nie mam doświadczenia jak osoba powyżej 30 roku życia, ale znam się na wielu tematach i interesuję się wieloma rzeczami.Bardzo bym się ucieszył, gdyby tego rodzaju komentarze zniknęły, to nie oznacza, że nie chcę otrzymywać wskazówek ani małych podpowiedzi, jednak jeśli wiecie lepiej, proszę uzasadnijcie swoje rady i napiszcie, dlaczego.Moja matka otrzymuje świadczenia z Hartz 4, i nie wiem, co się stanie, gdyby teraz zarejestrował się jako mały przedsiębiorca. Ponieważ, jak już wspomniałem, jestem chory, o ile mi wiadomo, nadal otrzymuję zasiłek rodzinny do 22. lub 24. roku życia (?). Czy to od razu zostanie odjęte? Czy dostanę wsparcie finansowe? Czy muszę wspomóc finansowo moją mamę? Jeśli tak, to w jaki sposób jako przyszły przedsiębiorca? Mam bez końca czasu? Czy muszę sam opłacać ubezpieczenie zdrowotne itp. od razu?Są to pytania, które często przewijały mi się w głowie, i mam nadzieję na odpowiedzi. Nawet jeśli nie otrzymam ich na forum z tak szczególnym przypadkiem, to już samo wskazanie, jak mogę lepiej się zapoznać z tematem, byłoby ogromną pomocą!Mam nadzieję, że nic nie jest niejasne, a jeśli coś wymaga wyjaśnienia, proszę po prostu zapytać!Życzę miłego dnia, popołudnia lub wieczoru!

Re: Matka otrzymująca zasiłek Hartz 4 - syn niezdolny do pracy, chce rozpocząć działalność gospodarczą.

Napisany przez 2titan1981
To zależy. Czy twoja matka mieszka z tobą? Jeśli podejmiesz pracę i zarobisz powyżej pewnej kwoty, oczywiście zniknie zasiłek rodzinny. A jeśli zarobisz powyżej pewnej kwoty, musisz także sam się ubezpieczyć od chorób. Ponieważ prywatne ubezpieczenie odpada, musisz być ubezpieczony na mocy ustawy, a za to płacą zarówno pracodawca, jak i pracownik. Ponadto musisz sam zadbać o swoje zabezpieczenie emerytalne. Dla przedsiębiorców istnieje możliwość otrzymania wsparcia na określony czas.

Napisany przez 2tneub
Być może warto udać się na seminarium założycielskie w Izbie Handlowo-Przemysłowej lub na Uniwersytecie Ludowym, często są one darmowe lub niedrogie. W przeciwnym razie na pewno dostępne są różne filmy na YouTube, które omawiają, na co należy zwrócić uwagę. To powinno rozwiązać kilka ogólnych pytań dotyczących zakładania własnej działalności. Im lepiej się zorientujesz z wyprzedzeniem, tym mniej czasu będziesz potrzebować, kiedy zdecydujesz się na samozatrudnienie.

Specyficzne odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania raczej nie znajdziesz tam. Czy otrzymujesz jakiekolwiek świadczenia od ubezpieczenia zdrowotnego, emerytalnego z powodu swojej choroby? A może otrzymujesz Ty lub Twoja matka świadczenia z programu Hartz 4? Jeśli tak, zapytaj odpowiednią instytucję, na co musisz zwrócić uwagę, jeśli zdecydujesz się na prowadzenie własnej działalności.

Na pewno zdajesz sobie sprawę, że związane z tym wiąże się spora ilość kosztów, gdy zakładasz nową firmę. Izba Handlowa i opłata za odbiornik radiowo-telewizyjny (GEZ) to najczęściej pierwsze opłaty. W przypadku spółki z ograniczoną odpowiedzialnością dojdą jeszcze koszty notarialne. Koszty związane z księgowością, sprawozdaniem finansowym, doradztwem prawnym i podatkowym itp. Zależnie od tego, jak szybko zaczną płynąć pierwsze przychody, musisz także mieć środki na nagłe wydatki.

Trudno jest napisać o tym więcej, chyba że ujawnisz więcej informacji. Na przykład, co chcesz robić w tej działalności gospodarczej? Czy zastanawiałeś się nad formą prawną przedsiębiorstwa? Czy już zastanawiałeś się nad biznesplanem (obrotem/wydatkami/zyskiem)? Czy wymaga to inwestycji początkowych? Jak dużo czasu będziesz na to poświęcać? Jakich klientów będziesz obsługiwać? Jak zamierzasz ich pozyskać? Właśnie kwestie związane z czasem i przewidywanymi zyskami mogą być kluczowe dla odpowiedzi dotyczących Hartz 4, ubezpieczenia zdrowotnego, zasiłku dla dzieci itp.

Myślę, że większość nowych przedsiębiorców nie docenia samozatrudnienia. To słowo składa się z samodzielny i stały. Zwłaszcza na początku będziesz musiał poświęcić więcej czasu na aspekty związane z prowadzeniem własnej działalności/szukaniem klientów niż na sam produkt czy usługę. Czy jesteś w stanie to zrobić z uwzględnieniem swojej choroby? Być może wśród przyjaciół, rodziny i znajomych masz kogoś, kto prowadzi własną działalność gospodarczą. Możesz z nimi porozmawiać, jak wygląda ich codzienna praca i może oni będą w stanie wspomóc Cię w różnych aspektach.

Napisany przez StGe1973
No cóż, zdecydowanie poleciłbym skorzystanie z porady eksperta, ponieważ sprawa może być bardzo skomplikowana. Jeśli zostaniesz uznany za długoterminowo niezdolnego do pracy, powinieneś zostać zarenty, ponieważ na pewno nie opłaciłeś jeszcze składek przez 5 lat, oznacza to konieczność korzystania z zasiłku socjalnego. Jednakże, jeśli zdecydujesz się rozpocząć działalność samodzielnie, ta droga nie będzie już możliwa. Fundusz emerytalny na pewno zapyta, dlaczego nie możesz pracować, skoro prowadzisz własną działalność?

Ponadto, rejestrując firmę musisz opłacać składki zdrowotne i w zależności od swojego dochodu także wspierać finansowo swoją matkę, jeśli mieszkacie razem i ona otrzymuje zasiłek Hartz IV. Wcześniej jednak Agencja Pracy lub państwo oferowały dotacje dla początkujących przedsiębiorców, w ramach których np. opłacano składki zdrowotne.

Z tego powodu dokładnie rozważ tę decyzję, ponieważ będzie miała ona trwałe konsekwencje dla Ciebie, i naprawdę potrzebujesz eksperta (który zna się na zarencie z powodu niezdolności do pracy, dotacjach dla nowych firm zakładanych przez osoby samodzielne, wsparciu finansowym matki otrzymującej zasiłek Hartz IV itp.), aby poradzić sobie z tą kwestią. Ta decyzja będzie miała wpływ na wiele aspektów Twojego życia i możesz podejmować ją odpowiednio tylko wtedy, gdy znasz wszystkie konsekwencje.

Napisany przez kekkou
titan1981 pisze:
To zależy.
Czy mieszka twoja matka razem z tobą?
Jeśli podejmiesz pracę i zarobisz pewną sumę, zasiłek rodzinny naturalnie przestaje obowiązywać.
A jeśli zarabiasz powyżej określonej kwoty, musisz również samodzielnie się ubezpieczyć zdrowotnie.
Ponieważ ubezpieczenie prywatne odpada, musisz być ubezpieczony obowiązkowo, a pracodawca i pracownik muszą płacić odpowiednią składkę
Ponadto musisz sam zająć się swoim funduszem emerytalnym.
Dla przedsiębiorców może istnieć wsparcie przez określony czas

Tak, mieszkam z moją matką.
Jakie czynniki muszą być spełnione, aby otrzymać wsparcie?

Napisany przez kekkou
Gdzie mogę znaleźć takiego eksperta? W urzędzie skarbowym? W urzędzie pracy?
Słyszałem również coś o emeryturze, ale nie mogłem sobie wiele pod jej względem wyobrazić. Czy oznacza to, że nie mogę pracować? Bez względu na to, czy jestem samozatrudniony czy nie?

Wiedziałem, że od określonego dochodu muszę sam opłacać ubezpieczenie zdrowotne, ale jak pewne jest to, że na początku to zostanie pokryte? Czy muszą wystąpić określone czynniki, żeby do tego doszło? Pomaganie finansowe mojej matce nie stanowi dla mnie problemu, ale dobrze jest mieć to świadomość. Ale czy to także od określonego dochodu?

Podchodzę do tego tematu tak dobrze, jak potrafię, ale nie znam wszystkich ścieżek do informacji, dlatego jestem trochę ograniczony. Zwłaszcza w takim specjalnym przypadku. Gdzie mogę znaleźć takiego eksperta? W urzędzie skarbowym? W urzędzie pracy? A może gdzie indziej?
Ogólnie chciałbym zrobić to, co zamierzam, zamiast siedzieć przez całe życie dosłownie na swojej chorobie.
Dzięki z góry za pomoc!

Napisany przez StGe1973
A także, na początku chciałbym powiedzieć, że Twoje podejście jest naprawdę wspaniałe....

Dla założycieli firm musisz zapytać w urzędzie pracy, jakie obecnie programy mają, aby wspierać nowo powstałe firmy.

Jeśli chodzi o Hartz IV twojej mamy i twoje zobowiązania alimentacyjne, skonsultuj się z osobą odpowiedzialną za Hartz 4, choć nie jestem pewien, czy jest to ta sama instytucja.

Jeśli chodzi o emeryturę itp., zwróć się do kasy emerytalnej.

Czy istnieje ekspert specjalizujący się w tym obszarze, to raczej wątpliwe, prawdopodobnie będziesz musiał zdobyć te informacje samodzielnie od każdej instytucji.

Jeśli chodzi o pracę, mogę powiedzieć tylko swoje laickie zdanie:

Podejrzewam, że z tą chorobą zostaniesz długoterminowo zarencatowany. Miałoby to dla ciebie tę zaletę, że urząd pracy już nie będzie się do ciebie zwracał (w przypadku bezrobotności w twoim przyszłym życiu) w sprawie przekwalifikowań, rozmów kwalifikacyjnych, kar w Hartz 4 itp.

Niemniej jednak podejrzewam, że kasa emerytalna nie zarencuje cię na stałe, jeśli nagle zaczniesz pracować samodzielnie. Byłoby to sprzeczne, pracujesz, zarabiasz pieniądze, a jednocześnie jesteś trwale niezdolny do pracy. Ale może istnieć rozwiązanie, które pozwoli ci zostać zarencowanym na stałe i np. pracować samodzielnie przez pewien procent czasu (czyli w formie niepełnego etatu, zgodnie z możliwościami twojej choroby). Ale tylko kasa emerytalna może odpowiedzieć na to pytanie...

Napisany przez kekkou
Dziękuję najpierw za wsparcie i za pomoc.
Jeśli dobrze to zrozumiałem, to czy powinienem zapytać w urzędzie skarbowym i również w urzędzie pracy?

Jak to wygląda z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych? Czy muszę to zgłosić? Jeśli tak, gdzie najlepiej to zrobić? Czy informują oni sami o tym?
Co to oznacza dla mnie, jeśli odchodzę na emeryturę? Jeśli mogę to tak głupio ująć, dla mnie brzmi to trochę jakby moje życie było już częściowo ustalone, a ja mogę robić tylko to, co lubię. Innymi słowy, otrzymuję moje miesięczne wynagrodzenie od państwa i nie muszę/mogę nic robić.
Mam nadzieję, że rozumiecie, co mam na myśli.

W przeciwnym razie z góry dziękuję!

Napisany przez StGe1973
Urząd skarbowy pojawia się dopiero wtedy, gdy jesteś samodzielny. Chodzi o podatek od obrotu, podatek ekologiczny, regulacje dotyczące małych przedsiębiorców itp.

Zdjęcie problemu w Zakładzie Ubezpieczeń Emerytalnych jest całkowicie trafne. Jeśli zdecydujesz się na emeryturę, będziesz nosił pieczęć niezdolny do pracy na czole przez całe życie. Rozumiem, że tego nie chcesz, ponadto jest wątpliwe, czy w ogóle mogłabyś być samodzielna. Ale musisz to ustalić z ZUS-em. Zaletą dla Ciebie byłoby dożywotne podstawowe zabezpieczenie oraz to, że Urząd Pracy pozostawiłby cię w spokoju w przypadku bezrobocia, oferując przekwalifikowania, sankcje, rozmowy kwalifikacyjne. Która droga byłaby dla ciebie lepsza, to musisz sam zdecydować.

Najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie byłaby prawdopodobnie emerytura z opcją częściowej samodzielności, np. pracując na pół etatu dla dodatkowych dochodów. Ale wszystko zależy od tego, jak to zaplanujesz, jak intensywnie to będzie i czy ZUS w ogóle zgodziłby się na takie rozwiązanie.

Urząd Pracy zajmuje się wsparciem dla przedsiębiorstw. Musisz zapytać, jakie programy obecnie mają do dyspozycji.

Podobnie Urząd Pracy/Centrum Zatrudnienia zajmuje się sprawami alimentacyjnymi. Zazwyczaj musielibyście (ty i twoja matka) być uznani za gospodarstwo domowe, czyli z twoich dochodów musiałbyś wspierać matkę.

Jako samozatrudniony musisz być ubezpieczony albo dobrowolnie w publicznym obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym, albo prywatnie, a co do emerytury albo dobrowolnie w systemie publicznym, albo w ogóle nie.

Ale również ja nie znam się na tym w 100%, więc zapytaj naprawdę odpowiednie instytucje, one mogą udzielić naprawdę 100% pewnych informacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata