Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Różne opcje wypłaty w przypadku Renta Riester

Napisany przez ADMCI4
Jeśli przejdę na emeryturę za około dwadzieścia lat, to sądzę - na podstawie obecnych obliczeń - że dostanę całkiem rozsądną miesięczną rentę emerytalną. Dodatkowo podpisałem umowę dotyczącą emerytury Riester. Nie jestem jednak do końca pewien, czy mam możliwość otrzymania emerytury Riester jako jednorazowej wypłaty lub przynajmniej częściowej. Czy miesięczna wypłata, analogiczna do ustawowej renty emerytalnej, jest jedyną opcją?? Dziękuję z góry

Napisany przez PI112
Cześć Gernot, Później będziesz mógł wybrać spośród trzech wariantów. 1. Wypłata jako dożywotnia miesięczna renta; 2. Wypłata 30% zgromadzonych środków, reszta jako renta; 3. Wypłata powyżej 30% całkowitej kwoty, ale w takim przypadku trzeba zwrócić otrzymane dotacje i ewentualne korzyści podatkowe. Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Płacę do funduszu emerytalnego Riester od dwóch lat. Zdecydowałem się na to wtedy, ponieważ zapewniono mi, że będę mógł wypłacić sobie około 30% zgromadzonych środków w jednej transzy.

Napisany przez Mike Spezi
Tak jest!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata