Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Opodatkowanie świadczeń emerytalnych związanych z pracą

Napisany przez ADMCI4
Kochana społeczności forum, od niedawna pracuję w firmie, która oferuje prywatne zabezpieczenie emerytalne, mianowicie fundusz emerytalny. Ogólnie rzecz biorąc, uważam tę ofertę za świetną, ale chciałbym wiedzieć, czy zgromadzona suma zostanie później wypłacona mi bez opodatkowania. Czy mam możliwość wyboru między miesięczną wypłatą a jednorazową wypłatą i czy ma to znaczenie pod względem podatkowym? Z góry dziękuję. Hanna

Napisany przez Karl117
Zapraszam do współpracy, w przypadku funduszu emerytalnego istnieje zasadniczo tylko możliwość otrzymania renty do końca życia. Wypłata jednorazowa nie jest możliwa. Fundusz emerytalny jest również nieegzekwowalny. Nie można go zająć z powodu zasiłku dla osób bezrobotnych (HarzIV) lub na przykład prywatnej upadłości. To jest druga strona medalu. W okresie oszczędzania, czyli w fazie opłacania składek, składki są zwolnione z podatku i ubezpieczenia społecznego. Jednak w późniejszym czasie musisz opodatkować swoją rentę. Nie jest to jednak takie straszne, ponieważ prawdopodobnie będziesz miał niższą stawkę podatkową. Ponadto płacisz podatki później, co także jest korzyścią. Moja rada: Zawrzyj umowę

Napisany przez Planvoll
Karl117;23909 pisze:Cześć, Hanna, Cześć, Karlu, W przypadku funduszu emerytalnego istnieje zasadniczo tylko możliwość otrzymywania emerytury dożywotniej. Wypłata jednorazowa nie jest możliwa. Mała poprawka! Wypłata jednorazowa jest w pełni możliwa! Jednak (podobnie jak emerytura) podlega pełnej opodatkowaniu zgodnie z Ustawą o podatku dochodowym od osób fizycznych! Dlatego wypłata jednorazowa jest przeznaczona głównie na wypadek awaryjny. Z kwoty np. 100 000 EUR, zapłacisz, na coś w rodzaju wysokiego podatku! Moja rada: zawrzeć umowę Zgadzam się z tobą! Jednak sens leży w emeryturze dożywotniej! Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
O ile mi wiadomo, wpłacane przez Ciebie składki emerytalne z Twojej pensji nie są opodatkowane. Urząd skarbowy zwróci się do Ciebie dopiero w momencie wypłaty świadczenia. Wtedy będziesz musiał zgłosić prywatną emeryturę jako dochód.

Napisany przez Planvoll
Morgenstern pisze: O ile mi wiadomo, musisz najpierw nie opodatkować składek, które wpłacasz do funduszu emerytalnego ze swojej pensji. Urząd skarbowy dopiero później się do Ciebie zgłosi w momencie wypłaty. Wtedy musisz podać prywatną rentę jako dochód.
Cześć, przeczytaj dokładnie artykuły. To jest niepodważalne! Chodziło wyłącznie o opodatkowanie przy wypłacie! Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata