Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie budowy umowa oszczędności budowlanych

Napisany przez KHK
Cześć forumowicze,
Jako długoletni cichy czytelnik zwracam się teraz do Was z pytaniem:
Mój Dom został sfinansowany za pomocą umowy kredytowej BSV. Obecnie nadal trwa oszczędzanie na nią.
Dzięki regularnym dodatkowym spłatom udało mi się zmniejszyć kwotę pożyczki w umowie kredytowej.
Co się stanie, jeśli faza oszczędzania zostanie szybciej zakończona poprzez dodatkowe spłaty, a BSV nie będzie jeszcze gotowy do przyznania (niska liczba pkt. BW)?
Czy raty do momentu przyznania zmniejszą się do 0 € i będę płacić tylko odsetki, czy mogę kontynuować dodawanie do Bauspare?
Z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam, KHK

Napisany przez 2utopus
Czym dokładnie rozumiesz przez abgeschlossener Ansparphase? Czy chodzi o osiągnięcie 30/40/50% sumy kredytu budowlanego (w zależności od umowy), czy osiągnięcie 100% sumy kredytu budowlanego?Dopóki nie zostanie osiągnięta pełna suma kredytu budowlanego w wysokości 100%, moim zdaniem nadal można odkładać środki.

Napisany przez BenniG
Jeśli masz ustaloną stawkę oszczędnościową w umowie (na przykład 3‰), to spółdzielnia oszczędnościowo-kredytowa może również jej żądać, co skutkuje odpowiednio mniejszym roszczeniem kredytowym. Możesz również porozmawiać z spółdzielnią oszczędnościowo-kredytową i zapytać, jakie masz opcje.

Napisany przez bruno68
Ni do końca tego nie zrozumieli, KHK!

Dlatego pytam ponownie, jak zostały sfinansowane? Ponieważ ta deklaracja:

Mój Dom został sfinansowany poprzez BSV. Obecnie jest on nadal oszczędzany.
Dzięki regularnym nadpłatom udało mi się zmniejszyć wartość kredytu w ramach umowy oszczędnościowej hipotecznej.

Nie pasuje!

Czy może wasz umysł robi żarty?

Ponieważ BSV jest czymś innym niż umowa pożyczki! Co wy macie? Czy wpłaciliście swoją dodatkową opłatę:

- do umowy kredytowej, zmniejszając w ten sposób kwotę zadłużenia!
czy
- do BSV, zwiększając w ten sposób saldo, aby BSV został przyznany na czas?

Proszę nas właściwie wyjaśnić i poprawić informacje, które dotychczas przekazaliście!

bruno68

Napisany przez KHK
Cześć bruno68,

nie, mój umysł nadal działa.

Poprzez dodatkowe wpłaty zmniejszyłem całą kwotę pożyczki, a nie zwiększyłem mojego salda.
Dzięki temu szybciej osiągnąłem 40% sumy oszczędności.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Raczej nie rozumiem go w całości.

Jeśli zmniejszyli Państwo wysokość kredytu w fazie oszczędzania w umowie oszczędnościowo-kredytowej, to saldo zostało zwiększone, bądź też może to być wynikiem dalszych wpłat. Jednak jest to raczej niekorzystne, ponieważ więcej kapitału spłaty trafiło do słabo oprocentowanej umowy oszczędnościowo-kredytowej, podczas gdy płatny był wyższy oprocentowanie kapitału. Dodatkowe spłaty w kredycie hipotecznym byłby bardziej efektywne.

Oszczędzanie na cele mieszkaniowe opłaca się tylko, gdy w krótkim czasie można uzyskać dużo kredytu z małą własną wkładą i uzyskać przydział, a ten kredyt można spłacać przez długi okres (rozszerzanie kredytu).

Nie da się tego już zmienić, ale informacja dla czytelników.

1) Jak długo będzie trwać okres wiązania oprocentowania dla kredytu wstępnego, lub od kiedy do kiedy?
2) Czy w ogóle jest to kredyt wstępny bez bezpośrednich spłat z zastępstwem spłaty w oszczędzaniu mieszkaniowym, czy kredyt z ratami równymi, gdzie oszczędzający równocześnie zabezpiecza pozostały dług?

Napisany przez BenniG
KHK pisze:
Cześć bruno68,

nie, mój mózg nadal działa.

Moimi dodatkowymi wpłatami zmniejszyłem całą kwotę pożyczki, a nie zwiększyłem swojego salda.
Dzięki temu szybciej osiągnąłem 40% wymaganą sumę oszczędności.

Pozdrowienia

Cytat od noelmaxim

2) Czy to w ogóle jest pożyczka wstępna bez bezpośredniej spłaty, z zastawem w postaci oszczędności budowlanych, czy też jest to pożyczka ratalna, gdzie oszczędzający równolegle zabezpiecza resztę długu?

Brzmi to raczej jak dodatkowa spłata w ramach pożyczki ratalnej, dzięki czemu dług zostaje zmniejszony. Teraz jednak musiałby również podzielić kontrakt oszczędnościowy, jeśli potrzebuje 40% wpłaty.

Napisany przez 2utopus
KHK pisze:
Moje Dom został sfinansowany za pomocą BSV. Obecnie nadal trwa oszczędzanie na ten cel.
Dzięki regularnym dodatkowym spłatom udało mi się zmniejszyć kwotę pożyczki związanej z umową oszczędnościową w BSV.

Wydaje się, że produkt BSV nie został zrozumiany, albo został źle zrozumiany przez bank.

Gdy bank mówi o finansowaniu za pomocą BSV, zazwyczaj ma na myśli kredyt z zawieszeniem spłaty, przy jednoczesnym oszczędzaniu w BSV, który po przyznaniu nabywa kredyt z zawieszeniem spłaty - co oznacza, że stopa procentowa zostaje ustalona/zabezpieczona na cały okres.

Jeśli jest to zwykły kredyt ratalny i dodatkowa umowa oszczędnościowa w BSV, to równocześnie spłacane jest zadłużenie kredytowe oraz oszczędzany jest BSV - w przypadku dodatkowej spłaty kredytu nic się nie zmienia w BSV - jedynie może się zdarzyć, że przy przyznaniu wymagana będzie niższa kwota kredytu, ponieważ pozostałe zadłużenie kredytu jest mniejsze.

Napisany przez KHK
Cześć Utopus,

tak, to jest pożyczka z zawieszeniem spłaty.
Mamy stałą stopę procentową przez cały okres spłaty.

Dodatkowa spłata zmniejsza miesięczny wydatek na odsetki.

Jeszcze raz odnośnie mojego pytania: Jeśli osiągnę 40% kwoty oszczędności, ale nie osiągnę jeszcze wymaganej liczby punktów bazowych, czy mogę nadal wpłacać i spłacać, czy spłata zostanie zawieszona do osiągnięcia wymaganej liczby punktów bazowych?

Dzięki.

Napisany przez BenniG
Cześć KHK, co u Ciebie?

Żeby to wszystko trochę podsumować liczbami (proszę poprawić mnie, jeśli moje założenia są błędne).

Potrzebowałeś pożyczki w wysokości 300 000 € i podpisałeś umowę na BSV w wysokości 300 000 €.
Od tej pory spłaciłeś odsetki od pożyczki i spłaciłeś 50 000 €, pozostaje więc jeszcze zadłużenie w wysokości 250 000 €.

Do BSV wpłaciłeś teraz 40% pozostałej kwoty, czyli 100 000 €. Jednak ponieważ pieniądze nie przeszły jeszcze wystarczającej liczby dni w wewnętrznym systemie oceny, nie zostały jeszcze przyznane.

Teraz masz kilka możliwości.
- Możesz odłączyć od BSV 50 000 € bez salda - spowoduje to szybsze przydzielenie środków w przypadku BSV powyżej 250 000 € z 100 000 € salda.
- Możesz nadal wpłacać pieniądze na BSV - ponieważ saldo ma znaczenie w dniu oceny, przyznanie środków nastąpi szybciej. Jednocześnie maleje kwota pożyczki BSV.
- Możesz nadal dokonywać dodatkowych spłat na swoją pożyczkę. Wtedy natychmiast zmniejszy się obciążenie odsetkami, a Ty będziesz mógł odłączyć kolejne części BSV. Dzięki temu czas przyznania środków ponownie się skróci.

Napisany przez NaTwoim13
KHK pisze:
Witaj Utopusie,

tak, to jest kredyt z zawieszeniem spłaty kapitału.
Mamy stałą stopę procentową przez cały okres kredytowania.

Przy dodatkowej spłacie miesięczny koszt odsetek zostaje zmniejszony.

Przepraszam, ale nie jest jasne, o jakiego rodzaju kredyt chodzi w ich przypadku.

1) kredyt ratalny: Stała rata, składająca się z odsetek i spłaty kapitału, jest płacona bankowi. Z rachunku tej raty udział odsetkowy maleje, a udział spłaty rośnie.

Stopa procentowa jest stała przez określony czas. Albo kredyt jest wtedy spłacony w całości, co nazywa się kredytem z pełną spłatą kapitału, albo po zakończeniu okresu wiązania odsetek, lub po jego upłynięciu, pozostały kapitał musi zostać przedłużony lub przekazany do innego banku.

2) kredyt zaliczkowy/kredyt z zawieszeniem spłaty: Tutaj odsetki i spłatę należy płacić w dwóch ratach. Obie poszczególne raty pozostają zawsze takie same, jednakowe. Rata spłaty kapitału idzie do substytutu spłaty, najczęściej do kontraktu oszczędnościowo-kredytowego. Ten kontrakt oszczędnościowo-kredytowy jest przekazywany do banku. Istnieją dwie metody wiązania odsetek, raz z ustalonym terminem (jeżeli przydział nie nastąpi z różnych powodów, ta opcja nie zapewnia bezpieczeństwa odsetek) i raz do momentu przydziału. W drugim przypadku ustalona stopa procentowa kredytu jest ważna do momentu przydziału kontraktu oszczędnościowo-kredytowego, co zapewnia bezpieczeństwo odsetek przez oba etapy kredytu.

Przy niektórych modelach możliwe jest wpływanie na przydział (od banku do banku, od firmy budowlanej nadającej kredyt zaliczkowy - jeśli samodzielnie taki kredyt udziela) poprzez kolejne raty do ustalonej raty. Jednak ta możliwość musi być uzgodniona umownie lub być częścią oferty, nie zawsze jednak tak jest. Nie wszystkie modele pozwalają na to.

Przydział może być również wpływany poprzez dodatkowe spłaty (co również nie zawsze jest dozwolone i musi być zawarte w umowie kredytu zaliczkowego), które zmniejszają bezpośrednio dług. To nie tylko zmienia stopę procentową, ale także zmniejsza zapotrzebowanie na kwotę do odnawiania, co skraca również czas przydziału, ponieważ kwota oszczędnościowa kredytu (tj. reszta kapitału kredytu/zalicz kwoty) zostaje zmniejszona, poprawiając wskaźnik oceny i decydując o przydziale. Ponadto, ponieważ saldo w kontrakcie oszczędnościowo-kredytowym pozostaje takie samo, zwiększa się stopień oszczędzania (co również pozytywnie wpływa na przydział) i zmniejsza się zapotrzebowanie na kredyt budowlany.

Kwota kredytu budowlanego zawsze składa się z oszczędności kredytowych (odroczonego kapitału spłaty) i do kupienia kredytu budowlanego. Kwota kredytu budowlanego zawsze pokrywa resztę długu. Do kupienia kredyt budowlany (który po przydzieleniu jest spłacany w sposób ratalny, czyli z odsetkami i kapitałem) ma już ustaloną i gwarantowaną stopę procentową na przyszłość. Stopa procentowa jest gwarantowana, a moment przydziału, sam przydział, nie jest gwarantowany! Obecnie ustalona stopa procentowa kredytu budowlanego obowiązuje do spłaty kredytu, rata z odsetkami i spłatą pozostaje zawsze taka sama, kredyt może być spłacany częściowo lub w całości (w przeciwieństwie do kredytu ratalnego)

Trzecią formą finansowania jest

3) kredyt ratalny (jedna rata, z odsetkami i spłatą kapitału), gdzie co miesiąc z każdą płatnością saldo długu jest zmniejszane (patrz wyżej), gdzie po wygaśnięciu okresu wiązania odsetków (np. po 10/15 lub 20 latach) równolegle z gromadzeniem wolnego, nieprzekazywanego kontraktu oszczędnościowo-kredytowego zabezpiecza się dalsze saldo po wygaśnięciu kredytu ratalnego. Kwota kredytu budowlanego odpowiada wtedy reszcie długu po zakończeniu okresu wiązania odsetek z kredytu ratalnego. Ten kontrakt oszczędnościowo-kredytowy jest dokładnie obliczany i odpowiednio równolegle do bezpośredniej spłaty w kredycie ratalnym gromadzony, co odpowiada dodatkowej spłacie. Kontrakt oszczędnościowo-kredytowy jest przydzielany po zakończeniu okresu wiązania odsetek, a saldo jest dodatkową spłatą reszty długu z kredytu ratalnego i zakupiony kredyt budowlany jest spłacany w ratach z odsetkami i spłatą (która, jak już opisano, pozostaje zawsze taka sama) aż do całkowitej spłaty bezpiecznej odsetkowo.

Ryzyko stopy procentowej nie pojawia się w przypadku 3) do czasu zgody prognozowanej daty przydziału (co zwykle miało miejsce w przypadku większości kas). Stała rata w obu fazach czasowych faży ratalnej i po przydzieleniu kredytu budowlanego może zostać obliczona i ustalona.

W przypadku opcji 1 pojawia się ryzyko stopy procentowej, jeśli czas wiązania odsetek nie jest taki sam jak koniec spłaty kapitału. Nazywa się to kredytem z pełną spłatą kapitału, gdzie również bez kontraktu oszczędnościowo-kredytowego ryzyko stopy procentowej nie istnieje. Ta opcja jest wybawieniem od kredytu zaliczkowego 2) i kredytu ratalnego z równoczesnym gromadzeniem kontraktu oszczędnościowo-kredytowego 3).

Jest wiele rzeczy do przemyślenia, modele należy zestawić ze sobą, co w najrzadszym przypadku jest zrobione. Również niejednokrotnie istotne rzeczy są skrywane lub błędnie przedstawiane!

A jeśli dochodzi jeszcze Wohnriester, trzeba już pół wykształcenia, aby w ogóle zrozumieć, co oznacza, charakteryzuje lub nie charakteryzuje i czyni z finansowania swojej inwestycji życiowej finansowanie!

Napisany przez KHK
Cześć zespole,

dzięki za informacje.
Skontaktuję się z moim doradcą.

Pozdrowienia, KHK

Napisany przez NaTwoim13
DLaczego nie zrobiłeś tego od razu?

Pomimo faktu, że może nie być dobrym doradcą, skoro trzymasz w swoim portfolio finansowy produkt, o którym musisz spytać na forum, co właściwie posiadasz, uważam, że nie jest miło, że teraz uciekasz, nie odpowiadając na nasze pytania.

To nieładnie, niewdzięczne wobec naszej gotowości do pomocy!

Napisany przez KHK
Oczywiście, powinienem był od razu zapytać swojego doradcę.

Na pewno nie jestem niewdzięczny. Dziękuję za pomoc i poświęcony czas.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata