Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualizacje i rozszerzenia w środowisku forum.

Re: Proszę wyjaśnić trójkąt rentowności dla ETF.

Napisany przez Finanzstar
Cześć!

Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego otrzymuję inną wartość, gdy sam obliczam średnią stopę zwrotu?

Ponieważ gdy spojrzę całkowicie w górę po prawej stronie i zsumuję stopy zwrotu z poszczególnych lat 2020 i 2021, a następnie podzielę przez dwa, to średnia stopa zwrotu w obu latach (2020-2021) powinna wynosić 18,45%. Jednak tam jest podana wartość 17,8%.

Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Z poważaniem

Początkujący w finansach

Napisany przez Dante
Zapomniałeś o opłacie kalkulacyjnej w wysokości 2% w skali roku, która jest uwzględniona w tej kwocie. Po jej uwzględnieniu otrzymujemy 17,8%.

Napisany przez Cici
Finanzstar pisze:
Ponieważ gdy spojrzę całkowicie w prawy górny róg i zsumuję stopy zwrotu z poszczególnych lat 2020 i 2021, a następnie podzielę je przez dwa, powinien być wpisany średni zysk za oba lata (2020-2021) na poziomie 18,45%. Jednak tam jest podane 17,8%.

Nie można po prostu dodać wartości procentowych i obliczyć z nich średnią (arytmetyczną). Poprawne wyniki dostarcza średnia geometryczna.

Przykład: Rynek najpierw rośnie o 10% i 20%, a następnie spada o 10%. Normalna średnia daje współczynnik wzrostu (1,1 + 1,2 + 0,9)/3 = 1,0667, co daje średnią stopę zwrotu na poziomie około 6,67% rocznie. Jednak rzeczywisty zysk, wyznaczany za pomocą średniej geometrycznej, wynosi tylko (1,1 * 1,2 * 0,9)^(1/3) = 1,0591.

Im więcej wartości uwzględnionych w obliczeniach i im większe wahania procentowe, tym większa może być różnica.

0,2% rocznie zostało już uwzględnione. Ja także już to wziąłem pod uwagę.
Wydaje się, że sposób Cici jest rozwiązaniem.
Dziękuję jednak za szybką odpowiedź.

Dziękuję Cici Jeste jest prawdziwym nieudacznikiem w matematyce, ale naprawdę się staram więcej zrozumieć. Ponieważ finanse są ważne, chcę także pomagać innym w ich zrozumieniu. Ponieważ nie chcę gadać bzdur, chcę zrozumieć wszystko. Dziękuję ci. Dzięki Twojej odpowiedzi teraz naprawdę rozumiem, jak to działa. Bardzo ci dziękuję

Napisany przez Dante
Finanzstar pisze:
0,2% rocznie zostało już uwzględnione. Również to już uwzględniłem.

Masz rację, wczoraj wieczorem popełniłem błąd i obliczyłem zamiast 0,2% - 2%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata