Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Blz

Napisany przez viktor
Jak się dowiedzieć,

która bankowość należy do którego banku
do jakiego banku należy jaka bankowość

??

Ponieważ podanie złej bankowości może skutkować przelewanie środków na obce konto.

Napisany przez Marc2512
? Nie. Wtedy numer IBAN nie zadziała z nieprawidłowym kodem BLZ.

Napisany przez ZehWeh
Czy kiedykolwiek wprowadziłeś numer banku w Google? Znajdziesz tam świetne wyniki, między innymi link do Bundesbanku ....

Napisany przez 2titan1981
Zawsze może odpowiedzieć fikcyjnie, że może skorzystać z wyszukiwarki, niestety fikcyjnie nie jest w stanie tego zrobić

Napisany przez 2utopus
Można sprawdzić na stronie internetowej banku ... lub w książce kodów bankowych (podobnej do książki telefonicznej, ale dotyczącej banków ...)

Napisany przez viktor
jeśli numer BLZ jest błędny, nie znajdzie się odpowiedniego przyporządkowania. Należy wypełnić formularz przelewu, aby sprawdzić, czy przelew przejdzie, czy także ta BLZ istnieje; jeśli tak, wtedy poznajemy bank. Bank mówi, że IBAN nie zapobiega błędnym przelewom. Jeśli podany IBAN istnieje, pieniądze mogą trafić w nieodpowiednie miejsce!!! rzecz w tym, że płatnik chętnie korzysta z błędnego IBAN jako fikcyjnego powodu / wymówki dla swojego niezapłacenia.

Napisany przez 2utopus
Ale w każdym numerze IBAN znajduje się również numer kontrolny, który ma zapobiec pomyłce ...

te 2 cyfry po DE ... dopiero potem jest numer BLZ i numer konta.

Więc nie każda kombinacja z numerem BLZ i numerem konta działa - tylko jeśli numer kontrolny pasuje.

Więc musiałbyś popełnić pomyłkę zarówno przy numerze BLZ, jak i numerze kontrolnym ...

Napisany przez viktor
Tak myślałem! Numer IBAN składający się z 20 cyfr jest bezpieczny. Ale bank podkreśla: NIE! Na przykład jeśli Twój IBAN brzmi DE10 50000000 1234567890, popełniłem błąd wskazując DE10 40000000 1234567890 i przelałem pieniądze na obce konto zamiast na Twoje, ponieważ istnieje konto z podanymi przeze mnie danymi: numer kontrolny + kod banku + numer konta (IBAN). Bądźmy więc ostrożni!

Napisany przez 2utopus
Jeśli chcesz się upewnić, weź też BIC

https://www.sparkonto.org/manuelles-...efziffer-sepa/

Chociaż byłoby to dość przypadkowe - w niespełna 1% przypadków może to oczywiście zadziałać przypadkowo ... ale albo to rzeczywiście przypadek - albo bank nie wykorzystuje dodatkowego zabezpieczenia sumy kontrolnej. (Chociaż oczywiście jest to tak samo bezpieczne jak wcześniej numer BLZ/konta.)

Napisany przez 2tneub
To nie działa. Musiałoby być przynajmniej 2-3 literówki. Przy kwotach powyżej kwoty X bank dodatkowo sprawdza także odbiorcę, chociaż nie musiałby tego już robić. Kwota nie jest komunikowana na zewnątrz, ale wydaje się, że X w naszych bankach domowych wynosi gdzieś w granicach wysokiego trzycyfrowego zakresu.

Napisany przez Moizi
Znam to również w taki sposób, że muszą tam być pewne błędy... Poza tym, jeśli nie jest znane, zalecam wyszukanie nazwy banku w połączeniu z numerem rozliczeniowym w Google.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata