Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie na wartość emocjonalną

Napisany przez Dante
Jestem właśnie w trakcie przeprowadzki i mam kilka kartonów z zawartością, która ma niską wartość materialną. Niemniej jednak chodzi głównie o pamiątki o ogromnej wartości emocjonalnej dla mnie.
W ostatnich dniach zdarzyło mi się zastanawiać, co by się stało, gdyby te rzeczy zostały na zawsze zniszczone przez zalanie lub co gorsza pożar. Wszystko inne, co posiadam, ma wartość czysto materialną, więc prawie byłoby mi obojętne, gdyby zostało zniszczone, ponieważ zawsze można je odtworzyć za własne pieniądze lub pieniądze z ubezpieczenia majątkowego. Ale z niektórymi przedmiotami byłbym kompletnie załamany, gdyby im się coś stało.
Oczywiście nie jest rozwiązaniem przechowywanie tych przedmiotów w bezpiecznym miejscu, gdzie są zabezpieczone przed wszystkimi zagrożeniami, ponieważ bardzo lubię mieć je w witrynie lub na ścianie. Jednak w przypadku niektórych z tych rzeczy, ich odtworzenie byłoby niemal niemożliwe.
Dlatego zastanawiam się, jak można radzić sobie z takim ryzykiem możliwie bez lęku lub jak inni to robią.

Napisany przez Sephir0th
To właśnie przedmioty, którym nie można przypisać sensownej wartości materialnej, aby zrekompensować ich utratę. Dlatego wydaje mi się, że jedynym sensownym działaniem jest minimalizacja ryzyka utraty. Do tego można przyczynić się już drobne działania, takie jak detektory dymu w mieszkaniu, przechowywanie przedmiotów na wyższych piętrach i tam również lekko podwyższone (zapobieganie zalaniom) itp. W przypadku albumów ze zdjęciami i podobnych warto również rozważyć zrobienie kopii zapasowej w formie cyfrowej, która idealnie powinna być przechowywana w innym miejscu (np. u krewnych, znajomych...).

Napisany przez 2utopus
To prawdopodobnie byłoby wykorzystywane przez niektórych, gdyby to było możliwe.

Można szybko twierdzić, że to jest wyjątkowy przedmiot, ponieważ zrobili go dzieci itp.
Jeśli teraz byłoby to ubezpieczone na 10 000€, oczywiście mogłoby łatwo ulec zniszczeniu itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata