Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Opłata stała za energię

Napisany przez viktor
Nawet samozatrudnieni, urzędnicy, wysoko zarabiający, ... otrzymują również EPP (Opłata za energię) w wysokości 300 €.

Czy osoby otrzymujące zasiłek dla bezrobotnych i kobiety zajmujące się domem mają również prawo do EPP? Nie są one zatrudnione, ale dotyczą ich również wysokie ceny energii.

Czy mogą one ubiegać się o to w ramach zeznania podatkowego?

Napisany przez 2utopus
Zapisz się na studia / uczelnię zawodową - Studenci otrzymują również 200€

Być może dodatkowo pracować kilka godzin w mini-jobsie? Wtedy można dostać 300€.

Następnie złożyć wniosek o emeryturę - Emeryci również otrzymują 300€.

Napisany przez viktor
Niestety źle.
Wielokrotne użycie jest karalne.

Napisany przez 2titan1981
To wszystko prawidłowe fikcyjne odpowiedzi. Tak więc nic nie jest błędne, wszystko jest fikcyjne, jak życzyłeś

Napisany przez 2utopus
To po prostu fikcyjne możliwości - czy chcesz/możesz/chcesz z nich skorzystać jednocześnie, to już inna sprawa -
znowu inna sprawa to, co z tym zrobi urząd skarbowy w okresowym rozliczeniu rocznym.

Ale dlaczego miałoby to być fikcyjnie karalne? Przeciwko której ustawie został naruszony?

Napisany przez viktor
Tak. Nawet Wy również jesteście fikcyjni.

nie tytan, tylko w rzeczywistości Titanic?
nie utopista, tylko ośmiornica?
.

Napisany przez 2utopus
Viktoria ?

Napisany przez StGe1973
ALG I otrzymuje się, gdy jest się zarejestrowanym jako bezrobotny. Bycie gospodynią domową to teraz bardziej z błędne określenie... jeśli jest ona zarejestrowana jako bezrobotna, otrzymuje ALG I lub II. Jeśli jej mąż dobrze zarabia, to niestety ma pecha i nie dostaje EP.

W końcu głównym problemem jest to, że nasza polityka znów kompletnie zawiodła. Rozwiązaniem byłoby wielkie posunięcie, na przykład sufit cenowy dla podstawowych potrzeb czy coś podobnego, a nie dziesiątki pojedynczych działań, które z natury są zawsze w jakiś sposób niesprawiedliwe, zależnie od tego kto korzysta, a kto nie.

Co ma zrobić bilet za 9 euro dla kogoś, kto mieszka na bawarskiej prowincji i musi po prostu używać swojego samochodu? Co ma zrobić zniżka na paliwo dla kogoś bez samochodu?

Lepiej byłoby usiąść, przemyśleć i znaleźć działające rozwiązanie dla wszystkich przedsiębiorców i obywateli...

Albo nawet lepiej: Zanim nałoży się sankcje, pomyśleć, jak druga strona może zareagować i jakie rozwiązania mają się w zanadrzu, gdy to nastąpi.

Napisany przez 2utopus
Mira nie przyniosła dużo korzyści zniżka paliwowa - tankowałem tylko raz w ciągu 3 miesięcy - i teraz znowu po niej - teraz cena nie była o wiele wyższa niż w czasach zniżkowych ... ale nawet jeśli - 17ct x 40l = 6,80€ zaoszczędzonych.

I bilet za 9€ nie skorzystałem z powodu wielu pełnych pociągów.

Przy zniżce na paliwo raczej skorzystali szybko jeżdżący kierowcy SUV-ów ... nie pomaga to zbytnio w zwalczaniu zmian klimatycznych.

I nawet jednorazowa wypłata 200/300€ brutto nie pomaga tym, którzy mają płacić o 500€ więcej za prąd/gaz każdego miesiąca.

Ale ponieważ mam tutaj (przypadkowo) ciepło miejskie za 7ct/kWh, a cena prawdopodobnie nie wzrośnie tak gwałtownie w przyszłości (60% ciepła z odpadów i tylko 40% gaz), a mój dotychczasowy dostawca prądu pobierał tylko 25ct/kWh, więc nie mam tak wielkiego zapotrzebowania. - I chyba dopiero z rozliczeniem rocznym za 2023 rok - czyli w 2024 roku ... mam nadzieję, że do tego czasu wojna się skończy i niemiecka gospodarka nie wpadnie w kryzys ... (nawiasem mówiąc, żywność oczywiście podrożała - ale ile miesięcy można zrównoważyć wzrost cen mając 150€ netto?)

Ale gdzie są prawdziwe koncepcje neutralności CO2 w obszarze ciepła/prądu/transportu? Kiedy wreszcie zlikwidowana zostanie biurokracja dotycząca fotowoltaiki w Niemczech? Czy w niemieckich miastach konieczne jest takie zanieczyszczenie światłem?

Napisany przez 2tneub
W końcu wszystko to jest zasadą konewki. Nikt nie powinien być pominięty. Bez względu na to, czy jesteś dojazdowcem z wsi, użytkownikiem komunikacji miejskiej w mieście... czy cokolwiek innego. To wszystko jest w jakiś sposób bezsensownym kombinowaniem, które całkowicie przeciwstawia się ochronie klimatu. To wszystko generuje biurokrację w realizacji, przez co wiele pieniędzy po prostu przepada.

To samo dotyczy opłaty gazowej. Robi się opłatę gazową, a jednocześnie ma być obniżony podatek VAT, aby ludność nie była zbyt obciążona. To jest miłe dla ludności, ale przedsiębiorstwa o dużej intensywności energetycznej nic z tego nie mają, ponieważ i tak odzyskają VAT jako podatek od wartości dodanej i decydująca jest kwota netto. Dlaczego nie rozwieszono parasola ratunkowego dla Uniper i innych, z odpowiednimi warunkami?

Jestem świadom, że mamy komfortową sytuację, ponieważ nadal miesięcznie mamy duży nadwyżkę. Nawet nie potrzebowałem żadnej z dotacji, a i tak ją otrzymałem. Jednak w przeszłości regularnie kwestionowaliśmy nasze wydatki.

Na przykład kilka lat temu zoptymalizowałem ogrzewanie i zmniejszyłem zużycie o dużą część. Śmieję się z sugestii polityków dotyczących wyłączania nocy. W ocieplonym domu dobrze ustawione ogrzewanie działa na niskiej temperaturze przepływu w pomieszczeniach. Przy ogrzewaniu podłogowym wyłączenie w nocy jest i tak bezsensowne. Zamykanie pokoi może prowadzić do rozwoju pleśni, a ponieważ pokoje są w termicznej powłoce, pozostałe obwody grzewcze dadzą jeszcze więcej ciepła i znowu potrzebne będą wyższe temperatury przepływu. Co jest więc działaniem przeciwnym. Przedsiębiorstwo grzewcze nigdy nie może optymalnie ustawić ogrzewania. Może to zawsze zrobić tylko sam mieszkaniec. Moim zdaniem konieczna byłaby znacznie większa praca edukacyjna w tej dziedzinie. Oczywiście w budynku wielorodzinnym jest to znacznie trudniejsze niż w budynku jednorodzinnym.

Wczoraj otrzymałem informację od naszego dostawcy prądu. Od 11/2022 cena wzrośnie z 22,x centów za kWh do 29,x centów. Jestem ciekawy, jak będą wyglądać nowe zaliczki w rozliczeniu za 2021/2022 roku. Jeśli dobrze to policzyłem, będzie to około 11 zaliczek po 156€ za prąd do pompy ciepła i gospodarstwa domowego. Ponieważ zużyliśmy mniej niż w poprzednim roku, nowa zaliczka powinna wzrosnąć o jedyne 10€ miesięcznie, jeśli się nie pomyliłem. Spodziewałem się znacznie większego wzrostu.

Jeśli chodzi o wyłączanie świateł, faktycznie jesteśmy niechlujami. Mieliśmy kilka miejsc (np. korytarz), gdzie regularnie świeciło światło. Z czujnikami ruchu w odpowiednich miejscach problem jest łatwo rozwiązany. Na pewno można to dalej zoptymalizować.

Napisany przez viktor
EPP według zasady polewaczki to tylko zmyłka, aby uniknąć buntu.
Dzieci, pracownicy zdalni, ... nie potrzebują EPP, jeżdżą z rodzicami albo pracują w domu, nie potrzebują benzyny. Być może dlatego osoby pobierające ALG II i gospodynie domowe nie są brane pod uwagę. Ale emeryci z reguły też zostają w domu, ale otrzymują EPP "po fakcie".
Bardziej sprawiedliwe byłoby nałożenie limitu cenowego, który jednak musi być akceptowalny także dla drugiej strony. No cóż, ostatecznie to obywatele, włącznie z pensjami polityków, płacą.

Wojna. Jaki był powód do wojny?!
Wszyscy żyją na jednej Ziemi. Wojna tędy, wojna owędy, ostatecznie wszyscy muszą się z sobą obejść.

Przez izolowanie i sankcje wobec określonych krajów powoduje się jedynie kolejne problemy i katastrofy. Uderzanie w niewinne dziecko czy głodzenie go to przestarzała, prymitywna metoda wychowawcza. Przede wszystkim jest to złamanie demokratycznych zasad i celów.
Oprócz Rosji istnieje wiele innych krajów autokratycznych oraz wiele krajów łamiących prawa człowieka. Dla tych krajów żywienie ma pierwszeństwo przed wolnością, dla głodnego brzucha wolność ma niewiele wartości. Oni jeszcze nie są gotowi.
Moim zdaniem życie zawodowe jest po prostu sprzedażą czasu życia, utratą wolności. dar.

Napisany przez 2titan1981

Wojna. Jaki był powód wojny ?!
Wszyscy żyją na jednej Ziemi. Wojna tu i ówdzie, ostatecznie wszyscy muszą się dogadać

Zbyt wiele fikcyjnych pytań, na które można odpowiedzieć sobie samemu.

Napisany przez StGe1973
@teunb To wciąż nie koniec szalonego procederu najpierw wprowadzenia opłaty gazowej, a następnie obniżenia podatku VAT od gazu... EPP podlega zasadniczo opodatkowaniu podatkiem dochodowym, ale nie obejmuje tego opodatkowanie w przypadku pracy dorywczej. Dlatego specjalnie dzwoniłem do Centrali dla Prac Dorywczych, bo tak naprawdę to nie może być możliwe. Centrala dla Prac Dorywczych mówi: Tak, tak jest, dlaczego też tego nie rozumiesz, po prostu tak postanowiono ustawą. W przypadku pracy dorywczej obowiązuje: Wynagrodzenie jest opodatkowane podatkiem dochodowym, a EPP nie. W przypadku zatrudnienia objętego ubezpieczeniem społecznym, zarobki i EPP razem podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym. EPP zostaje objęte opodatkowaniem dochodowym (ale jest wolne od ubezpieczeń społecznych), teraz firmy mają mieć prawo do wypłaty do 3000 euro na pracownika ponownie zwolnione od składek ZUS i podatku dochodowego. Można tylko powiedzieć: Pozostaje do oceny... a to wszystko generuje tylko dodatkowe biurokratyczne zawirowania... ogólnie ocena 6-.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata