Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zażądaj zwrotu polecenia zapłaty

Napisany przez Charlotta
Cześć,

dotychczas regularnie zmienialiśmy dostawców prądu/gazu i zawsze pobierano należne zaliczki.
Dziś zauważyłem, że pięć lat temu mieliśmy dostawcę, któremu przesyłaliśmy wpłaty za pomocą stałego zlecenia. Niestety przez wszystkie te lata nie zauważyliśmy tego (ponieważ nazwy firm były podobne i byliśmy trochę roztargnieni) i kontynuowaliśmy przekazywanie środków. Odbiorca również nic nie zgłosił.
W każdym razie teraz zastanawiam się, na ile odbiorca jest zobowiązany zwrócić te błędne przelewy, jeśli go o to poprosimy.
I jak daleko wstecz byłby zobowiązany to zrobić, jeśli w ogóle.

Czy ktoś się na tym zna?

Dzięki i pozdrowienia,
Charlotta

Napisany przez 2utopus
Myślę, że bank, firma i odpowiedni prawnicy powinni znać się na tym.

Ogólnie rzecz biorąc, obowiązuje 3-letni termin przedawnienia?

Chociaż obciążenie rachunku i zlecenie stałe to już różne rzeczy...

Napisany przez Charlotta
To, że bank, firma i prawnicy się na tym znają, jest oczywiste. Bank sam wypadł, ponieważ wszystko było w porządku.

Miałem nadzieję na pierwszą ocenę tutaj, zanim firma odpowie lub będziemy musieli zaangażować prawnika.

Czy te 3 lata nie dotyczą tylko roszczeń? W końcu przepłaciliśmy, nie było żadnego roszczenia wobec nikogo.

Napisany przez 2tneub
Charlotta pisze:
To, że bank, przedsiębiorstwo i prawnicy znają się na rzeczy, jest jasne. Bank sam w sobie jest wykluczony, bo wszystko tam działało poprawnie.

Miałam nadzieję otrzymać tutaj pierwszą ocenę, zanim odpowie przedsiębiorstwo, lub nawet zanim będziemy musieli skorzystać z usług prawnika.

Czy te 3 lata nie dotyczą tylko roszczeń? Przecież de facto przeprowadziliśmy nadpłatę, nie było żadnego roszczenia wobec kogokolwiek.

Już próbowałeś z Google?

https://www.deutschlandfunknova.de/b...halten-duerfen

Napisany przez Charlotta
Faktycznie, ale nie znalazłem właściwego przykładu dla mojego przypadku.
Gdyby wszystko zawsze można było znaleźć w internecie, to forum byłoby zbędne.
Myślałem, że to właśnie po to jest forum, aby można było zadawać takie pytania.

Napisany przez 2utopus
"Ale gdy żądasz zwrotu PIENIĘDZY, masz przecież żądanie wobec odbiorcy pieniędzy?

I w powiązanym artykule jest wyjaśniona 3-letnia okres przedawnienia...

Zanim skorzystasz z usług prawnika, oczywiście możesz najpierw zakończyć zlecenie stałe - a następnie poprosić odpowiedniego odbiorcę o zwrot nadpłaconych pieniędzy - mimo że zdarza się, że to zrobi - jeśli zna okres przedawnienia, może zwróci tylko pieniądze za niepodważalny okres - a jeśli napotkasz na dużo pecha, nie otrzymasz żadnej reakcji. (Wtedy możesz zawsze jeszcze zastanowić się nad sprawą prawnika.)

Oczywiście to twoja wina, że przez 5! lat nie zauważyłeś takiej sytuacji... więc nie może chodzić o tak duże kwoty, które byłyby zagrożeniem dla twojego istnienia - ale mimo to frustrujące."

Napisany przez Charlotta
Oczywiście, to była moja własna głupota. O tym nie ma wątpliwości. Poszczególne miesięczne kwoty nie były tak wysokie, dlatego prawdopodobnie nie zauważyliśmy problemu. Jednak z biegiem czasu pewnie się coś nazbierało.

W każdym razie, całe szczęście sprawa się załatwiła, odbiorca natychmiast wyraził gotowość do zwrotu (w całości).

Napisany przez 2tneub
Z mojego punktu widzenia rozdział pomiędzy błędnym przelewem a nadpłatą wydaje się nieco niejasny, ponieważ kiedyś istniała umowa i dalej przelaliście środki na swoje konto klienta. Obydwie sytuacje wymagają jednak zwrotu środków, i obydwie podlegają, jak się zdaje, trzyletniemu terminowi przedawnienia.Co mnie jednak dziwi, to fakt, że przez 5 lat nie zauważyliście, że płacicie podwójne zaliczki. Okej – jeśli konto jest przepełnione i te kwoty to tylko koszty przesyłki, to może się zdarzyć. Natomiast z drugiej strony często zmieniacie dostawców, aby zaoszczędzić.To wszystko razem brzmi dla mnie raczej tak, jakbyście nie mieli kontroli nad swoimi finansami. Powinniście to pilnie naprawić.Z chęcią zobaczę rezultaty, jestem ciekawy. Do stycznia 2019 roku nie powinno być problemu, wszystko co wcześniej, powinno być traktowane wyłącznie jako wyraz życzliwości.

Napisany przez 2tneub
Charlotta pisze:
Jakkolwiek, temat został szczęśliwie załatwiony, odbiorca natychmiast zgodził się oddać pieniądze w całości.

To brzmi dobrze.

Napisany przez 2utopus
Charlotta pisze:
W rzeczy samej, jednak nie znalazłem odpowiedniego przykładu dla mojego przypadku.
Gdyby wszystko można było znaleźć w internecie, to forum byłoby zbędne.
Myślałem, że forum służy właśnie do zadawania takich pytań.

W przypadku wielu sytuacji warto najpierw się samemu zorientować - zapytać u partnera kontraktowego/dostawcy/usługodawcy,
zanim zapyta się całego świata na forum.
(Skąd na przykład forum ma wiedzieć, co zrobi bank domowy pytającego - albo czy dostawca energii szybko zwróci pieniądze?)

Miło, że ta sprawa została tu szybko wyjaśniona.

Napisany przez BenniG
No to możecie być szczęśliwi, że dostawca nie nałożył na was opłaty za przechowywanie ;-)

Ja postępuję tak, że wszystkie koszty związane z mieszkanie/domem/mieszkaniem są regulowane poprzez jedno [url]konto[/url]. Przelewam na niego miesięcznie stałą kwotę z konta wynagrodzenia.

Na koncie mieszkaniowym regularnie pojawiają się obciążenia lub przelewy za:

Strom

Telefon/Internet

Telefon komórkowy

Opłaty za [url]Dom[/url]

Rata [url]kredytu[/url] hipotecznego

Wpływy z czynszu

...

Tak mogę już po samym stanie konta szybko zauważyć, jeśli coś nie idzie zgodnie z planem.

Napisany przez 2tneub

W takim razie możecie się cieszyć, że dostawca nie nałożył na was dodatkowej opłaty za przechowywanie ;-)

Robię to w taki sposób, że wszystkie koszty związane z mieszkań/domem/zamieszkaniem są opłacane z jednego konta. Przelewam na niego miesięcznie stałą kwotę z konta wynagrodzenia.

Na koncie zamieszkania są wyraźnie każdego miesiąca obciążenia lub przelewy związane z:

...

Przychody z najmu

...

Dzięki temu mogę, już tylko po stanie konta, szybko zobaczyć, gdy coś idzie nie tak.

Dodatkowe [url]konto[/url] ma sens przy nieruchomościach na wynajem. W przypadku prywatnego domu jednorodzinnego uważam to za zbędne, zwłaszcza że konta są teraz praktycznie już wszystkie płatne.

Napisany przez BenniG
Posiadamy konto mieszkaniowe w Consorsbank, konta mobilne w ING, a ubezpieczenia, oszczędzanie (PKB i emerytury) w Comdirect - jest więc wystarczająco dużo alternatyw. Po wypłacie wynagrodzenia od razu odchodzi duża część, ale dla poszczególnych celów wszystko jest bardzo przejrzyste i podczas rocznych obciążeń nie trzeba specjalnie martwić się o wystarczającą pokrywę konta. W ten sposób automatycznie odzwierciedlane są ogólne koszty poszczególnych obszarów i automatycznie tworzą się rezerwy, co jest również bardzo ważne dla prywatnego domu jednorodzinnego lub zakupu nowego samochodu, które trzeba najpierw zaoszczędzić, zanim można je kupić. Ponieważ moim zdaniem w ostatnich latach Leasing był tańszy, auta były na przykład dzierżawione, a na to właśnie przeznaczono trochę oszczędności. Jeśli coś nieprzewidzianego się zdarzy, poszczególne obszary mogą sobie również pożyczyć pieniądze (na przykład w przypadku spontanicznej renowacji łazienki), ale pieniądze te zostaną stopniowo zwrócone do pierwotnego obszaru. Oczywiście, niektóre przyporządkowania nie są jednoznaczne (czy ubezpieczenie samochodu to teraz Mobilność czy ubezpieczenie, a oszczędzanie na cele mieszkaniowe to Mieszkanie czy Oszczędzanie), ale w końcu ustanawiamy zasady i zostają one takie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata