Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Po 10 latach umowa kredytowa została wypowiedziana WHEN za 6 miesięcy). Jednakże ma zostać kontynuowana.

Napisany przez Bender
Cześć wszystkim,

po 10 latach zdecydowałem się na wypowiedzenie mojego kredytu hipotecznego (wyjątkowe wypowiedzenie zgodnie z BGB 489. https://www.gesetze-im-internet.de/bgb/__489.html ), mając nadzieję na uzyskanie lepszej stopy procentowej. Wyjątkowe wypowiedzenie zostało potwierdzone przez bank.

Teraz jednak odsetki wzrosły nieco ponad dotychczasową stopę procentową, więc teraz wypowiedzenie nie jest opłacalne. Podczas moich poszukiwań na temat tego wyjątkowego wypowiedzenia, przeczytałem, że wypowiedzenie traci ważność, jeśli kwota nie została spłacona po 14 dniach (zgodnie z informacjami na kilku stronach internetowych prawników zajmujących się tym tematem. Nie wiem, czy mogę je tu podlinkować). Te 14 dni minęły. Bank nie chce przyjąć do wiadomości, że wypowiedzenie stało się nieważne i domaga się spłaty.

Czy ktoś może podać mi fragment prawa, z którego wynika, że wypowiedzenie traci ważność po 14 dniach? Wtedy będę mógł skonfrontować bank z tą informacją.

Dziękuję i pozdrawiam
C. Bender

Re: Po 10 latach umowa kredytowa została wypowiedziana WHEN za 6 miesięcy). Jednakże ma zostać kontynuowana.

Napisany przez 2tneub
Dlaczego nie wziąłeś nowego kredytu po wypowiedzeniu umowy? Przecież wszędzie przez 6 miesięcy można bezpłatnie odwołać się do kredytu. Zresztą już podałeś tekst prawnego przepisu: § 489 ust. 3 Kodeksu cywilnego

Napisany przez Bender
Cześć tneub,

Dzięki. Nie znałem zasady 6-miesięcznego okresu wycofania. Teraz już za późno. Teraz będzie działać dalej. Dzięki za wskazówkę dotyczącą paragrafu 3!

Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub
To również nie jest reguła, ale na przykład niezbędna przy budowie domu, ponieważ pobierasz kredyt krok po kroku i nie wiesz dokładnie z góry, kiedy dokładnie rozpocznie się budowa. Czasami ustala się nawet 12 miesięcy, zanim zaczną naliczać się jakiekolwiek odsetki od udostępnienia.

Napisany przez NaTwoim13
Jaki oprocentowanie jest potrzebne? W dodatku, kiedy kończy się okres obowiązywania starej umowy o oprocentowaniu? Nie ma się obawy, że problem z oprocentowaniem zostanie przesunięty na 5 lub 10 lat do przodu, co można uniknąć, decydując się na nieco gorsze oprocentowanie na kolejne 10 lat?

Napisany przez ZehWeh
Nawet kredyt z możliwością przekazania byłby o wiele tańszy, gdyby został zawarty 1-2 lata temu, gdy oprocentowanie było niższe niż obecne. Moja umowa na oprocentowanie również wygasa w tym miesiącu. Oferta obecnie dostępnej banku wynosiła około 3,2%, ale byłam wystarczająco sprytna, aby zabezpieczyć kredyt z możliwością przekazania już 1,5 roku temu za 0,5%.Najlepiej mieć to na uwadze i śledzić aktualne stawki oprocentowania za 3-4 lata, aby nie czekać do ostatniej chwili

Napisany przez BenniG
Po fakcie zawsze jest się mądrzejszym...

Oczywiście, że po pierwszym podwyższeniu stóp procentowych TE powinien był zawrzeć umowę na finansowanie przejściowe, ale stopy procentowe skoczyły tak gwałtownie wysoko, że trzeba byłoby bardzo pospieszyć się z pozyskaniem odpowiednich dokumentów.

Aby teraz znaleźć odpowiednie rozwiązanie, trzeba wiedzieć:
- czy wypowiedzenie staje się nieważne, jeśli nie przekazuje on kwoty (czy jest to coś, czym może się zająć doświadczony ekspert)
- jak długi jest aktualny okres zabezpieczenia stóp procentowych dla obecnego zobowiązania
- jaka jest obecna i końcowa wartość pozostałego długu
- jak wysokie mogą być miesięczne obciążenia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata