Re: Finansowanie modernizacji przy bieżących kredytach i limicie debetowym
Napisany przez darfichdas -
- wt wrz 20, 2022 8:29 am
Cześć, jestem lekko zdesperowany. Martwię się o finansowanie modernizacji. Mam nadzieję na pomoc tutaj.Mam 39 lat i zarabiam 2500 € netto. Moja żona (36 lat) zarabia 900 €. Mamy 2 dzieci, a na dodatek otrzymujemy 438 € zasiłku rodzinnych. Dodatkowo mam drugą działalność gospodarczą, która miesięcznie przynosi mi dodatkowo od 1500 do 2500 € - po odliczeniu podatków. W sumie mamy około 5000-6000 € miesięcznie do dyspozycji. W przeszłości zabezpieczyliśmy 2 oszczędności skojarzone po 150 € każda i mamy 2 kredyty prywatne, które spłacamy razem 575 €. Wiem, że to dużo. Dodatkowo mamy limit debetowy w wysokości 6000 €. Obecnie płacimy 1200 € czynszu. Oznacza to, że mamy obecnie około 2000 € do dyspozycji. Do tej pory nie było to problemem. Prywatne kredyty zostaną spłacone za 2 lata, a oszczędności skojarzone za 4 lata. Ogólnie rzecz biorąc, choć brzmi to, jakbyśmy mieli dużo do spłacenia, to radzimy sobie bardzo dobrze z wszystkim.A teraz problem. Otrzymujemy od teściów nieruchomość w darowiźnie (wartość około 550 000-600 000 €), obecnie bez zadłużenia.Chcę oczywiście mieć tylko jedno zadłużenie, a mianowicie na nieruchomość. Chciałbym więc spłacić prywatne długi i przeprowadzić modernizację za pomocą kredytu hipotecznego. Wtedy również odpadłby czynsz w wysokości 1200 €. Potrzebujemy około 250 000 € na wszystko.Jak to zrobić i oczywiście czy to jest możliwe? Ponieważ gdybyśmy pozbyli się wszystkiego, mielibyśmy 5-6000 € minus kredyt hipoteczny minus koszty dodatkowe.Dziękuję z góry za pomoc, mam bezsenne noce z tego powodu.