Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie modernizacji przy bieżących kredytach i limicie debetowym

Napisany przez darfichdas
Cześć, jestem lekko zdesperowany. Martwię się o finansowanie modernizacji. Mam nadzieję na pomoc tutaj.Mam 39 lat i zarabiam 2500 € netto. Moja żona (36 lat) zarabia 900 €. Mamy 2 dzieci, a na dodatek otrzymujemy 438 € zasiłku rodzinnych. Dodatkowo mam drugą działalność gospodarczą, która miesięcznie przynosi mi dodatkowo od 1500 do 2500 € - po odliczeniu podatków. W sumie mamy około 5000-6000 € miesięcznie do dyspozycji. W przeszłości zabezpieczyliśmy 2 oszczędności skojarzone po 150 € każda i mamy 2 kredyty prywatne, które spłacamy razem 575 €. Wiem, że to dużo. Dodatkowo mamy limit debetowy w wysokości 6000 €. Obecnie płacimy 1200 € czynszu. Oznacza to, że mamy obecnie około 2000 € do dyspozycji. Do tej pory nie było to problemem. Prywatne kredyty zostaną spłacone za 2 lata, a oszczędności skojarzone za 4 lata. Ogólnie rzecz biorąc, choć brzmi to, jakbyśmy mieli dużo do spłacenia, to radzimy sobie bardzo dobrze z wszystkim.A teraz problem. Otrzymujemy od teściów nieruchomość w darowiźnie (wartość około 550 000-600 000 €), obecnie bez zadłużenia.Chcę oczywiście mieć tylko jedno zadłużenie, a mianowicie na nieruchomość. Chciałbym więc spłacić prywatne długi i przeprowadzić modernizację za pomocą kredytu hipotecznego. Wtedy również odpadłby czynsz w wysokości 1200 €. Potrzebujemy około 250 000 € na wszystko.Jak to zrobić i oczywiście czy to jest możliwe? Ponieważ gdybyśmy pozbyli się wszystkiego, mielibyśmy 5-6000 € minus kredyt hipoteczny minus koszty dodatkowe.Dziękuję z góry za pomoc, mam bezsenne noce z tego powodu.

Napisany przez 2utopus
darfichdas pisze:
Teraz problem. Dostajemy od teściów nieruchomość w prezencie (wartość około 550.000-600.000 €) obecnie. Bez zadłużenia.

Niektórzy byliby zadowoleni, mając Twoje problemy ...

Czy kredyty/konta oszczędnościowe są poniżej 30t€ - czy debet jest tylko dostępny czy też został wykorzystany?

Ogólnie rzecz biorąc, można z pewnością wiele zrobić - jednak warto zastanowić się, co się stanie, jeśli praca/działalność dodatkowa nagle nie będzie już działać ... Choroba/nieszczęście itp.

Jeśli macie 2000€ do dyspozycji, dlaczego macie kredyty?

Cześć, długa historia z przeszłości. To by wykraczało poza ramy. Działalność dodatkowa jest zabezpieczona na przyszłość. Ale tak, jeśli miałaby zniknąć, wszystko byłoby już spłacone. Ale co tu jest możliwe lub sensowne. Hipoteka ?? Jak już wspomniałem, chcę spłacić wszystko w ten sposób i mieć tylko ten jeden kredyt.

Napisany przez BenniG
Musicie znaleźć odpowiedni bank, który nie tylko oferuje finansowanie modernizacji, ale także środki do dowolnego wykorzystania.
To w zasadzie nie powinno stanowić problemu.

Oba kredyty budowlane powinny być możliwe do nadpłaty bez dodatkowych kosztów.

W przypadku kredytów prywatnych prawdopodobnie będzie trzeba zapłacić odsetki za wcześniejszą spłatę, jeśli teraz je spłacicie. Dlatego powinniście zastanowić się, czy to faktycznie ma sens, czy też pozostawicie je obok finansowania modernizacji. Możecie również po prostu wziąć dodatkowo 13 800 € (24*575 €), jeśli uważacie, że pieniądze w innym przypadku nie wystarczą.

Ale na waszym miejscu spróbowałbym najpierw sfinansować wyłącznie prace budowlane z bieżącymi zobowiązaniami. Przy innych długach w wysokości 20 000 € to w zasadzie nie powinno być problemem.

PS: Dlaczego otrzymujecie 498 € zasiłku rodzinnego?

Dziękuję za odpowiedź. Wygląda na to, że zbyt wiele się martwię. To też nowa sytuacja :-) i przepraszam, 438€ to zasiłek rodzinny, mój błąd

Napisany przez NaTwoim13
To wcale nie jest problemem. Wszystkie długi i koszty modernizacji mogą być połączone w jedno pożyczkę i po sprawie.

Dziękuję bardzo.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jakie są wiek teściów?
W przypadku konieczności opieki w ciągu 10 lat od darowizny, może to sprawić większe problemy....

Nasz Dom rodzinny musiał być praktycznie ponownie kupiony po przekazaniu darowizny, ponieważ matka musiała trafić do domu opieki.

Tuż przed emeryturą. Więc wszystko jeszcze w porządku. Ale dzięki za informację

Napisany przez Tomek0815
Zastosowaliśmy to samo w przypadku Pana Buhmanna. Gorąco polecam. Działa bez problemu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata